Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Έγκλημα σε καιρό φτώχειας


Τα ενεργειακά μας είναι μικρό μόνο μέρος του σημερινού προβλήματος, αλλά είναι ενδεικτικό της βλακείας, της αμάθειας, και, κυρίως, της εκμετάλλευσης της βλακείας και της αμάθειας από πονηρά κοράκια.

Τα πονηρά κοράκια είναι είναι όλοι αυτοί που με απατηλά επιχειρήματα μας πουλάνε την "Σωτηρία" του πλανήτη. Με ακριβά και ψιλοάχρηστα γκατζετάκια, και με αναγκαστική συμβολή, από μέρους μας, των Ελληνικών βουνών. Τα πονηρά κοράκια είναι όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές και μεταπωλητές "πραγμάτων" που μάχονται την ανεργία στην Δανία ή την Γερμανία, ή την μείωση της προσωπικής περιουσίας τους, ψάχνοντας για ηλίθιους που δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα. Αυτοί, οι ηλίθιοι, είμαστε εμείς. Πονηρά κοράκια υπάρχoυν πολλά. Εδώ έχω αναφέρει μόνο παραδείγματα: H Ζήμενς, η EDF (και ο λαμπρός συνεταίρος τους), η Vestas, οι Iberdrola, Enel, και άλλοι Ευρωπαίοι, και οι εδώ πλασιέ τους TΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Άκτωρ κλπ. Ζητώ συγγνώμη εάν ξεχνάω κάποιον. Τα ονόματα που αναφέρω είναι ονόματα που έχουν πάρει άδειες σε περιοχές που έχω αναφέρει σε αυτό το ιστολόγιο.

Γιατί τους θεωρώ αυτούς κοράκια, και εμάς ηλίθιους; Θα το ξαναπώ: Αγοράζουμε ακριβά μηχανήματα, για να παράγουμε πανάκριβο ρεύμα. Κάθε αιολικό μεγαβάτ, κοστίζει, σε αρχικό κόστος ανα μεγαβάτ, περισσότερο από αντίστοιχο μεγαβάτ κάρβουνου, ή πυρηνικής ενέργειας! Και κάθε αιολική μεγαβατώρα κοστίζει παραπάνω από αντίστοιχη θερμοηλεκτρική, ή και πυρηνική, αν είχαμε. Πιο πολλά λεφτά μπροστά, για πιο ακριβό ρεύμα αργότερα. Πόσο πιο απλά μπορώ να το πω;


Και γιατί ακριβώς τα κάνουμε αυτά; Για να σώσουμε τον Πλανήτη ή το Κλίμα; Ή για να τσεπώσουν τα κοράκια, και οι πλασιέ τους;

Η απάτη αυτή, είναι, από μόνη της, απάτη. Το ότι το κάνουν και άλλοι, δεν αλλάζει το ότι είναι απάτη. Τα συγχωροχάρτια του Μεσαίωνα αφορούσαν ΟΛΗ την Ευρώπη, αλλά απάτη ήταν. Ποιός τολμούσε, βέβαια, τότε, να πει τέτοιο πράγμα;


Το έγκλημα, δεν είναι η απάτη, καθ' εαυτή. Το έγκλημα είναι ότι γίνεται σαν επίσημη Κυβερνητική πολιτική, σε καιρό βαθιάς και δύσκολης ανέχειας και φτώχειας. Στην κρίση που ακόμα ΔΕΝ έχουμε ζήσει στην χώρα μας, η απάτη και το έγκλημα ίσως ξεχαστούν. Ίσως, όμως, δεν ξεχαστούν: Κάθε σκάμμα στα βουνά, κάθε άχρηστη ανεμογεννήτρια, κάθε διπλοπληρωμένη και πεταμένη διασύνδεση, από υστέρημα φτωχών καταναλωτών, θα μας τα θυμίζουν.

3 σχόλια:

katalytikos είπε...

Με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας (πχ 20-20-20), ποιό είναι το βέλτιστο ενεργειακό μίγμα?. Ποιός θα το πεί??
Πριν αρχίσουν οι ¨πρασινάδες¨ έπρεπε να γνωρίζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια κοστολογημένα, ιεραρχημένα.
Το συγνώμη λάθος αυή τη φορά δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό.
Μικρές διαφοροποιήσεις στο ενεργειακό μίγμα, συνεπάγονται δις ευρώ!

archaeopteryx είπε...

Οι δεσμέυσεις της χώρας είναι πρόφαση. Χώρα σε χρεοκοπία ΔΕΝ έχει δεσμεύσεις. Σίγουρα δεν έχει Πρασίνες δεσμέυσεις. Το 20-20-20 είναι απάτη ΓΑΠ, Μπιρμπίλη και αιολικού λόμπυ.

porta porta είπε...

Θα πεσουν ολοι με τα μουτρα στα πετρελαια του Κανταφι.. εχουν να πουλησουν Δημοκρατικες Πρασινιες που θα εχουμε να βαλουμε και στις κωλοτσεπες.
Θα γινει χαμος.
To ΓΑΠ θα μας μεταρρυθμισει. Ειμαι πλεον σιγουρος.

ΠΠ