Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Βρε μπας και έχουμε αέριο;


http://www.energytribune.com/68923/russia-in-cyprus-greece

Σε ελεύθερη μετάφραση.  Κοιτάξτε το πρωτότυπο.

"Η ανάμειξη της Ρωσίας στα αέρια της Ανατολικής Μεσογείου είναι για οικονομικούς μάλλον, παρά για πολιτικούς λόγους.  Και είναι αμυντική κίνηση για την προστασία εθνικών εσόδων της Ρωσίας, από πιθανές ανταγωνιστικές πηγές εξαγωγών προς την Ευρώπη.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας εξαρτάται κατά 70%, ίσως 80% από έσοδα φυσικού αερίου. Αυτό κάνει την Ρωσία ευάλωτη σε πτωτικές τιμές αερίου και πετρελαίου. Το 2013 αναμένεται πτώση της τιμής από $11,33/1000κυβ.ποδ. σε $10,50/1000κυβ.ποδ.  Με εξαγωγές περίπου 5 τρις κυβ.ποδ., αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια πάνω από $4,5 δις εσόδων, ή 1,5% του προϋπολογισμού. Και για κάθε πτώση $1/βαρέλι πετρέλαιο, τα Ρωσικά έσοδα μειώνονται άλλο 0,7%.

Η ανακάλυψη (γνωστή από τουλάχιστον το 2009, εδώ)μεγάλων ποσοτήτων αερίου ανοιχτά του Ισραήλ και της Κύπρου, και οι πιθανές ανακαλύψεις ανοιχτά της Ελλάδας, είναι άμεση απειλή στις Ρωσικές κρατικές εισπράξεις, αφού η αγορά για αυτό το αέριο είναι μάλλον η Ευρώπη.  Το αέριο της Νορβηγίας αρχίζει και μειώνεται.  Ο Ναμπούκο από Ιράκ, Ιράν, και Κασπία, μπορεί και να μην χτιστεί ποτέ. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη, και the enormity of their probable reserves (τα πιθανά τεράστια αποθέματά τους -- η υπογράμμιση δική μου), είναι κίνητρο για την Ρωσική ανάμειξη εκεί, αλλά όχι για την προώθηση μέγιστης παραγωγής σύντομα.

Η Ρωσία εισπράττει το 100% των δικών της εξαγωγών, αλλά μόνο 30% από τυπική συμμετοχή σε συμπαραγωγή αλλού.  Η νέα πηγή αερίου θα βλάψει το Ρωσικό εισόδημα. Και όπως έδειξε και η είσοδος στην αγορά του σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ, η ζήτηση για αέριο μεσοπρόθεσμα δεν είναι ελαστική, και αύξηση στην προσφορά αερίου ρίχνει τις τιμές.

Εάν η Κύπρος κατασκεύαζε τρεις σταθμούς υγροποίησης LNG, με δυνατότητα να εξάγει 20 εκατομμύρια τόνους LNG στην Ευρώπη, αυτό θα ισοδυναμούσε με 20% των συνολικών Ρωσικών εξαγωγών.  Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει το δικό της αέριο και να εξάγει περισσότερο αέριο και από την Κύπρο προς την Ευρώπη, με αγωγό, πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές του αερίου και τις Ρωσικές εξαγωγές.

Οι Ρώσοι προφανώς τα ήξεραν αυτά όταν ξεκίνησε η διαδικασία προσφορών για την ΔΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ έχει τον αγωγό που φέρνει αέριο στην Ελλάδα από την Ρωσία. Εάν η Gazprom πάρει την ΔΕΠΑ, δεν θα  είναι συνεργάσιμη στο να χρησιμοποιείται ο αγωγός αντίστροφα για εξαγωγή αερίου προς το Ευρωπαϊκό δίκτυο.

Στην Κύπρο, τον περασμένο μήνα η Ρωσική εταιρία επελέγη από το Κυπριακό Υπουργικό Συμβούλιο σαν μέρος της επικρατέστερης ομάδας προσφοράς για το Block 9, παρ' ότι η προσφορά είχε αξιολογηθεί τέταρτη σε σειρά.  Γράφτηκε στον Τύπο ότι αυτή η απόφαση είχε σαν κίνητρο την επιθυμία του Προέδρου για εξασφάλιση δανείου €1 δις από την Ρωσία, πριν από τις εκλογές νωρίς το 2013.  Στην συνέχεια, η προσφορά εγκαταλείφθηκε για αδιευκρίνιστους λόγους. Αλλά φαίνεται ότι η Ρωσική γενναιοδωρία προς την Κυπριακή Κυβέρνηση έχει υπαινιγμό quid pro quo με το αέριο.

Είναι σαφές ότι εάν πέσουν οι τιμές του αερίου και του πετρελαίου, οι Ρώσοι θα αναγκαστούν να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους, και δεν είναι απλό να τα καλύψουν με εκμετάλλευση άλλων κοιτασμάτων αφού αυτά είναι κοντά στην Αρκτική.  Γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο σε θύελλες δεν είναι απλό ή φτηνό.

Δεν συμφέρει την Ρωσία να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να γίνουν εξαγωγείς φυσικού αερίου.  ΟΙ κυβερνήσεις των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να έχουν αυτή την πραγματικότητα κατά νου, αναζητώντας εταίρους στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων τους που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι."

Μπρρρ... πολλές πτυχές, και δεν ξεχνάω τον Αντώνη Φώσκολο, αλλά αυτή που συγκρατώ είναι ότι οι ΑΠΕ μας είναι ΑΧΡΗΣΤΕΣ, είτε με πολύ φτηνό αέριο, είτε με λίγο ακριβό αέριο. Ο καθένας με τον καημό του...

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Αέρια και πετρέλαια μπορεί να έχουμε. Να τα αγοράσουμε, δεν μπορούμε:

Greeks Can't Find Euros to Buy Heating Oil This Winter - Bloomberg

Κάπως έτσι είναι και η Νιγηρία δυστυχώς ...