Το έχω αναφέρει σε σχόλια από εδώ και από εκεί, και το λέω και από μόνο του:
Από το 1975 που ήρθαν στην επικαιρότητα σαν δήθεν λύση στην ενεργειακή κρίση (το αραβικό εμπάργκο ήταν τότε, η ζήτηση από Κίνα και Ινδία είναι τώρα), οι ΑΠΕ (αιολικά και φ/β) ποτέ και πουθενά δεν μπόρεσαν να σταθούν εμπορικά, χωρίς αδρές επιδοτήσεις. Η μόνη επανάσταση στις ΑΠΕ, από το 1975 και μετά δεν είναι "τεχνολογική", αλλά είναι η συστηματοποίηση των μηχανισμών επιδότησης. Ο Νόμος EEG, καθ' ημάς Νόμος Μπιρμπίλη. Εγγυημένες ταρίφες σε τιμή πολλαπλάσια του συμβατικού ρεύματος, υποχρεωτική προνομιακή αγορά από το δίκτυο, τα καπέλα στον καταναλωτή και τον φορολογούμενο. Ο Νόμος EEG είναι Γερμανική πατέντα που οι Γερμανοί φόρεσαν σε όλους τους ηλίθιους και λαδωμένους υποτελείς τους. Θεωρείται πιο αποτελεσματικές από άλλες επιδοτήσεις όπως αυτές που δίνουν στην Αμερική, αφού ο κάθε πλασιέ και καραγκιόζης γίνονται "επενδυτές" και "παραγωγοί". Το παραπάνω γράφημα δείχνει ότι τα αιολικά μπαίνουν ή δεν μπαίνουν ανάλογα με τι επιδοτήσεις πληρώνει ο φορολογούμενος (στις ΗΠΑ επιδοτούνται με φοροαπαλλαγές).
Οι αιολικοί παπαγάλοι λένε ότι "οι άλλοι" (κάρβουνο και πυρηνικά) παίρνουν περισσότερες επιδοτήσεις... Αλλά τα στοιχεία λένε αλλιώς...
Και από το 1975 μέχρι σήμερα, παρά τις επιδοτήσεις, δεν έχουν καταφέρει ποτέ και πουθενά να υποκαταστήσουν συμβατικές μονάδες παραγωγής. Και δεν μπορούν να το καταφέρουν γιατί η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ είναι τυχαία, δεν είναι αδιάλειπτη, και δεν έχει σχέση με την ζήτηση για ρεύμα. Έχει σχέση με τον καιρό και την ώρα της ημέρας. Μπορούν να υπάρξουν μόνο με εφεδρεία (που στην ουσία αυτή, η εφεδρεία, προσφέρει την ηλεκτροδότηση) και με αντλησιοταμίευση για να καλύψουν την μεταβλητότητα. Η εφεδρεία μπορεί να είναι μόνο (ακριβό) αέριο, και η αντλησιοταμίευση ακριβαίνει ακόμα περισσότερο το εγχείρημα. Και όσο πιο πολλές ΑΠΕ μπαίνουν στο σύστημα, τόσο ανεβαίνει εκθετικά το κόστος τους για το δίκτυο.
http://www.realclearenergy.org/charticles/2012/12/03/rise_and_fall_of_the_wind_industry_106792.html
http://alfin2300.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου