Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτο Βραβείο «Επιστημονικού Σκοταδισμού» στην Ενημέρωση στον Σκάϊ -- ανοικτή επιστολή του Σταύρου Αλεξανδρή


Αγαπητή κ. Κ. Χριστοφιλίδου,

Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή την εκπομπή σας ECO-News στις 11/12/2012 http://www.skai.gr/tv/show/?showid=63902  η οποία αποτελεί φαινόμενο άκρατης τρομολαγνείας. Θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρώτο βραβείο “Επιστημονικού Σκοταδισμού» στην ενημέρωση.  Εκφράσεις όπως:

«Η Ελλάδα στο κόκκινο»,… «Ο χάρτης της χώρας αναμένεται να αλλάξει δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής»… «Συμφώνα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το CLIMRUN και την έρευνα αστεροσκοπείο,WWF»,… Μια έρευνα που παρουσιάζει τα κλιματικά δεδομένα της χώρας για τις περιόδους 2021-2071 και 2071-2100 (!!!)

Και η συνέχεια: «η έρευνα χρησιμοποίησε πραγματικά κλιματικά δεδομένα για την Ελλάδα της περιόδου 1960-1990 και προσομοιώνοντας τα κατέληξε σε συμπεράσματα που τα αποτύπωσε σε χάρτες»… Το οικοσκόπειο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο …και εξειδικεύει με μεγάλη λεπτομέρεια».

Οι εκφράσεις αυτές γελοιοποιούν κάθε επιστημονική έννοια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η λέξη «δεδομένο» σημαίνει το αδιαμφισβήτητο στοιχείο, και κάθε τι που ισχύει μέχρι τώρα (Μπαμπινιώτης σελ.456). Τι εννοείτε όταν λέτε « πραγματικά κλιματικά δεδομένα» . Υπάρχουν και δεδομένα «ψεύτικα»? Για να το προσδιορίζετε ίσως κάτι θα γνωρίζετε. Υπάρχουν κλιματικά δεδομένα της χώρας προερχόμενα από το μέλλον 2071-2100? Ίσως υπάρχει σύγχυση μεταξύ της έννοιας του «δεδομένου» και του «επιστημονικού διαλογισμού» ή την έννοιας του «αβέβαιου σεναρίου» και της «μελλοντολογίας». Είναι δυνατόν αυτό να στοιχειοθετεί σοβαρή έρευνα?

Στις 5 Ιουνίου 2012, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων σε ημερίδα με θέμα «Κλιματική Μεταβολή και Δάση» διετύπωσα σημαντικές αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή με τη μορφή που παρουσιάζεται. Συγκεκριμένα εξέφρασα την άποψη, ότι οι υπάρχουσες μη πιστοποιημένες κλιματικές παρατηρήσεις (χρονοσειρές) στον Ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα η ανυπαρξία θεμελιωδών κλιματικών παραμέτρων σε όλη την επικράτεια, δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσουν και να χρεώσουν τις παρατηρούμενες αλλαγές σε ένα περιορισμένης έκτασης δασικό ή περιβαλλοντικό σύστημα, στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ο όρος κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζει μια σημαντική και μόνιμη αλλαγή στη στατιστική κατανομή των καιρικών συνθηκών για περιόδους που κυμαίνονται από μερικές δεκαετίες έως και εκατομμύρια χρόνια. Συνεπώς, η έναρξη και το πέρας ενός φυσικού γεγονότος μέσα σε περιορισμένη χρονική κλίμακα δεν θα μπορούσε να συνδεθεί με την έννοια της κλιματικής αλλαγής, όπως συστηματικά και ασύνδετα σήμερα κατά κόρο χρησιμοποιείται και παραποιείται. Η εισαγωγή αμφιλεγόμενων δεδομένων και παρατηρήσεων σε κλιματικά μοντέλα δημιουργούν προβλέψεις σεναρίων υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, που θα ήταν ακραίο να αποτελέσουν εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης και σχεδιασμού υψηλού κόστους για τις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Σήμερα ο όρος «κλιματική αλλαγή» αποτελεί παγκοσμίως ένα κατάλληλα επικοινωνιακό εργαλείο που εξυπηρετεί πολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Παρά τις αμφιβολίες τις οποίες διετύπωσα δεν υπήρξε καμία αντίδραση σε αυτές τις απόψεις καθώς υπήρχαν παρόντες, ερευνητές από την ομάδα στην οποία αναφέρεσθε.

Σύμφωνα με μια διεθνή δημοσκόπηση http://www.gallup.com/poll/147203/Fewer-Americans-Europeans-View-Global-Warming-Threat.aspx#2  (στην ερώτηση: Πόσο σημαντική απειλή για σας και την οικογένειά σας η είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη»;) η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην τρομοκρατία της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως μεταξύ 100 χωρών με ποσοστό 87% (αυξήθηκε το 2010). Η δεύτερη Ευρωπαϊκή χώρα, Πορτογαλία βρίσκεται στην 10η θέση με 73% και ακολουθεί η Ουγγαρία (72%) στην14η θέση της γενικής κατάταξης για το 2010. Δεν νομίζω να θεωρήσετε τυχαίο που το ΔΝΤ και οι ομότυποι συμπράττοντες έχουν επισκεφθεί τις χώρες αυτές? Η τάση οικονομικής κατάρρευσης μιας χώρας είναι αντιστρόφως ανάλογος με την άνθιση του περιβαλλοντικού τρόμου που παρέχεται μέσω της ενημέρωσης και της παιδείας σε αυτή την χώρα. Συνδέεται άρρηκτα με τις ελαττωμένες αντιστάσεις μιας κοινωνίας στην προπαγάνδα και στην παραπληροφόρηση. Η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή έχουν το ίδιο κέντρο διαχείρισης. Οι άνθρωποι που επανδρώνουν όλα τα κέντρα περιβαλλοντικής πολιτικής δεν έχουν ουδεμία σχέση με το φυσικό αντικείμενο του κλίματος. Ο κατάλογος είναι μακρύς και αναμφισβήτητος.

Δυστυχώς ο καημένος Έλληνας από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο βομβαρδίζεται την τελευταία δεκαετία με αμφιλεγόμενο εκπαιδευτικό υλικό που έχει ως αποτέλεσμα την. ακραία μορφή εκφυλισμού της σκέψης. Έχουμε δημιουργήσει την γενιά του «Τρομοκηπίου», δανειζόμενος τον όρο από γνωστό Πανεπιστημιακό.

Εντυπωσιακή είναι και η συνέντευξη http://www.ishow.gr/yt_player.asp?personGuid=A78535D9-5275-4F44-B152-9AC77169F051&ytid=JcsfiBi_Qz4  τριών λεπτών και 44 δευτερολέπτων που παραχωρήσατε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αποτυπώνεται η «πεμπτουσία» της «Αδιαμφισβήτητης Ιδέας της Κλιματικής Αλλαγής». Πραγματικά δεν ήμουν σε θέση να συγκρατήσω την συγκίνηση μου όταν άκουσα τον καλεσμένο σας να λέει: “…στο πρόσωπο του Sir Nicholas Stern όλοι όσοι αγωνιζόμαστε για αναδείξουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής βρίσκουμε ένα πολύ δυνατό και φυσικό σύμμαχο ”. Ειλικρινά σας συγχαίρω διότι έχετε πράξει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όταν η χώρα μας θα απαλλαχθεί από τους οσφυοκάμπτες και υποτελείς που διαχειρίζονται (για τον ιδιαίτερο προσωπικό του λόγο ο καθένας) το μέλλον και την καθημερινή ζωή την δική μας και των παιδιών μας ίσως δούμε μια ακτίνα φωτός σε αυτό τον τόπο.

Ειλικρινά σας ζητώ συγγνώμη για το έντονο ύφος μου, αλλά πιστέψτε με ότι αυτό οφείλεται σε συσσωρευμένη αγανάκτηση.

Εκείνο που θα πρέπει να συνοδεύει τον κάθε επιστήμονα εκτός από την αναζήτηση της αλήθειας είναι η ΗΘΙΚΗ και η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ , o διάλογος και το επιχείρημα.

Η άγνοια μπορεί να συγχωρεθεί μέχρι να έρθει η γνώση. Δεν συγχωρείται όμως η σιωπή όταν υπάρχει η γνώση.

Φιλικά

Σταύρος Αλεξανδρής

Η υπογράμμιση δική μου... Και, συγγνώμη, θα γύρευε ποτέ κανείς ρέστα από τον Γκαίμπελς;

13 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ουπς! Που δημοσιεύτηκε αυτή η επιστολή;
(γιατί στο εκονιούζ δεν είδα κάτι)

Μάλιστα. Ας τον καλέσει λοιπόν (αν έχει τα κότσια) η κυρία Πρασινοπαπαγαλίδου να αναπτύξει τις απόψεις του στην εκπομπή της.
Ας φωνάξει και το ζαβό για αντίλογο.
Θαρρώ όμως ότι, δεν θα το κάνει γιατί δεν έχει τα κότσια. Στο Σκάι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μην αφήσουν τα σκατά παντός τύπου να ανέβουν στην επιφάνεια.

Tις προάλλες η Πρασινοπαπαγαλίδου προσπαθούσε να μας πείσει ότι στην Ελλάδα έχουμε τα περισσότερο ενεργοβόρα κτίρια σε όλη την Ε.Ε.
- Οι ιδιοκτήτες φταίνε, ή η πολιτεία που μόλις το '85 στον τότε ΓΟΚ καθιερώθηκε η μόνωση και το '92 η θεμελιακή γείωση;
- Επειδή καίνε πετρέλαιο και όχι Φ.Α. που είναι λιγότερο ρυπαρό; Οι ιδιοκτήτες φταίνε που το δίκτυο Φ.Α. και η πρόσβαση σε αυτό έγινε πρόσφατα.
(κάποτε το κέντρο της Αθήνας ως το Παγκράτι έκαιγε αέριο νάφθας και παλιότερα γκάζι από κωκ)
- Δηλαδή τα κτίρια του μητροπολιτικού Παρισιού, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Άμστερνταμ με μεγαλύτερο Δθ λόγω χαμηλότερων εξωτερικών θερμοκρασιών απ' ότι η Αθήνα και εξ ίσου παλιά (αν όχι παλιότερα) από της Αθήνας είναι λιγότερο ενεργοβόρα;

Ρε, δεν γαμιόσαστε καλύτερα!

Professor Moriarty είπε...

Δυστυχώς το άκουσα και εγώ. Περίμενα τόσες μέρες να δω έστω κάποια αντίδραση στην απίστευτη αυτή είδηση για το "επιστημονικό επίτευγμα". Η ανακοίνωση ότι με θερμοκρασίες της περιόδου 1960-90 έκαναν projection και έβγαλαν μοντέλο για τις θερμοκρασίες των ετών 2020-2071, αλλά και μέχρι το 2100, με άφησε άφωνο.

Για να δούμε πόσο γελοίο είναι αυτό, αρκεί μα σκεφτούμε το εξής: Πώς θα σας φαινόταν αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε ότι με βάση της θερμοκρασίες που κατέγραψε από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, έβγαλε το συμπέρασμα ότι η Γη θα γίνει ολοκαύτωμα μέσα σε μερικά 24ωρα!

Φυσικά είναι τόσο βλακώδες, που δεν αξίζει να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά, αλλά από την άλλη, είναι γελοίο η NASA να βγάζει βίντεο για να “διαψεύσει” το “τέλος του κόσμου”, και κανείς από αυτούς που έχουν ως αντικείμενο την μετεωρολογία να μην έχει βγει ακόμη να διαψεύσει την οποιαδήποτε επιστημονική εγκυρότητα αυτών που επίσης προφητεύουν το τέλος του κόσμου μέσω τέτοιου είδους επιστημονικοφανών ανοησιών. Και τέλος πάντων, λιγότερη ζημιά στην επιστήμη κάνουν αυτοί που επικαλούνται τα ημερολόγια των Μάγια, ή τον Νοστράδαμο, ή τον Παϊσιο, από εκείνους που παραχαράσσουν κάθε επιστημονική μεθοδολογία και δεοντολογία, και εμφανίζουν τα αστήρικτα συμπεράσματά τους με τάχα επιστημονική ορολογία.

Professor Moriarty είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spiral architect είπε...

Καραμπό(μπο)λα στη δημοσιογραφία

Εχει πολύ ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

Για τη NASA, ένα σχόλιο. Ελπίζω να επιβεβαιωθεί η προφητεία της ότι δε ισχύει η προφητεία των Μάγια, του Νοστράδαμου ή δεν ξέρω ποιου άλλου.
Για να τονωθεί και η αυτοπεποίθησή τους εκεί μέσα, μετά τη λάθος "χαρτογράφηση" ή ονομασία, κάποιων βουνών.
http://www.antinews.gr/2012/12/14/195461/

George Mantjoros είπε...

Έκτος της μαντάμ του Σκαι υπάρχει κι άλλος της Καθημερινής διαφωτιστής . Του έστειλα κοινοποίηση.
http://www.energypress.gr/news/Mikra-ta-bhmata-gia-to-klima

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητέ Αρχαιοπτέρυγα, δες εδω (γαλλικά βέβαια) τι λένε οι κάτοικοι του "οικολογικού" οικισμού Cépages, à Satigny στην Ελβετία που αγόρασαν οικολογικές κατοικίες. Και πανάκριβα πληρώνουν(factures salées - αλμυροί λογαριασμοί)και ξεπαγιάζουν τώρα! Κ.Μ. αρχιτεκτων

http://www.tdg.ch/geneve/actu-genevoise/Facture-salee-pour-les-habitants-d-une-cite-ecolo/story/27037243

spiral architect είπε...

@ 10:23 π.μ.:
Διάβασα το κείμενο στο γκουγκλομεταφραστήρι και από την κεντρική ιδέα κατάλαβα (αν και δεν περιγράφει με ποιον τρόπο γίνεται η θέρμανση των οικιών) ότι ζητούν εσωτερική θερμοκρασία >21.5oC. OMG! Δηλαδή το σπίτι είναι φούρνος στη θέρμανση και θέλουν κι άλλο; Και το Δθ πάει περίπατο με εξωτερική θερμοκρασία γύρω στους -10oC; Θα πάθουν θερμικό σοκ όταν βγουν απο το "πολύ ζεστό" στο "πολύ κρύο"!
Μην τους κλαις πάντως. Ελβετοί (ή λεφτάδες λοιποί Ευρωπαίοι) είναι οπότε έχουν δεμένο το γάιδαρό τους.
(σαφώς οι λεφτάδες είναι πιο τσιγκούνηδες από εμάς ...)
Από την άλλη - κακά τα ψέμματα - ένα μπακάπ σύστημα θέρμανσης το χρειάζεσαι.
(εγώ έκαιγα πετρέλαιο και τώρα έχω μια σόμπα γκαζιού για μπακάπ)

spiral architect είπε...

Αν και άσχετο με την ανάρτηση, διαβάστε αυτό:

Γ. Κύρτσος: Ο κ. Σαμαράς υποχρεώνεται από αυτούς που τον ελέγχουν μέσω μνημονίου ή τον καθοδηγούν μέσω διαπλοκής σε μία εξαιρετικά δύσκολη πολιτική αναμέτρηση με αβέβαιο αποτέλεσμα. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εάν τελικά επιχειρηθεί, δεν θα είναι τόσο ένα πλήγμα κατά των συντεχνιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που άλλωστε αναπτύχθηκαν από τον «πράσινο» και τον «γαλάζιο» συνδικαλισμό, όσο ένα πλήγμα κατά της εθνικής οικονομίας, των δημόσιων οικονομικών και των περισσότερων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγεί η ιστορία των μετοχοποιήσεων της ΔΕΗ, αλλά και ο τρόπος διαχείρισής της στο πλαίσιο που ορίζει η διαπλεκόμενη εξουσία

Αναρτήστε το όπου μπορείτε. Τρίψτε το στα μούτρα των κάθε λογής παπαγαλακίων.
(καλύτερα πνίξτε τα τελευταία)

Ανώνυμος είπε...

http://www.econews.gr/2012/12/11/klimatiki-allagi-ellada-21os-kausones/

Ανώνυμος είπε...

http://www.wired.com/autopia/2012/12/indianapolis-evs-hybrids/

spiral architect είπε...

Ναι, τώρα ανατριχιάσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Τυχαίνει να έχω συνομιλήσει με την εν λόγω κυρία όταν ήταν ακόμη στις αρκούδες. Αποκόμισα την εντύπωση ότι σταδιοδρομεί στην οικολογική ενημέρωση με επαγγελματικά κριτήρια. Ξέρει πολύ καλά ότι κάνει προπαγάνδα και όχι δημοσιογραφία.

Αν ήταν δημοσιογράφος, αυτή, καθώς και η άλλη ξανθιά, θα είχαν μια τουλάχιστον φορά προσκαλέσει κάποιον διαφωνούντα επιστήμονα, και υπάρχουν αρκετοί σοβαροί επιστήμονες που διαφωνούν. Αλλά αυτά τα κάνουν δημοσιογράφοι που σέβονται το κοινό.

Kaymakchalan