Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Τσουκαλάς, εργολάβος εξωραϊσμού ανεμογεννητριών


Γράφει ο εργολάβος εξωραϊσμού των ανεμογεννητριών, ότι η τυχαιότητα και μεταβλητότητα των αιολικών διορθώνεται με την αντλησιοταμίευση, δηλαδή με την χρήση Υ/Η για άντληση νερού με αιολικό ρεύμα όταν περισσεύει, και ηλεκτροπαραγωγή όταν δεν φυσάει.  Αυτό είναι αλήθεια, αλλά, όπως συνηθίζεται με το αιολικό λόμπυ, (μέλος του οποίου μας προέκυψε και ο πράσινος ευρω"βουλευτής" παπαγάλος της, ΝΔ Ιωάννης Τσουκαλάς), είναι η μισή αλήθεια, και άκρως παραπλανητική ως προς τα εικαζόμενα συμπεράσματα.

(α.1) Η αντλησιοταμίευση είναι ένα πρόσθετο κόστος στην ήδη ακριβή αιολική ηλεκτροπαραγωγή. (α.2) Η αιολική ηλεκτροπαραγωγή είναι ένα πρόσθετο κόστος στην ηλεκτροπαραγωγή από αέριο -- και μπορεί να συνυπάρξει μόνο με ηλεκτροπαραγωγή από αέριο.  (α.3.) Η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο είναι σχεδόν αναπόφευκτη για ισχύ αιχμής σε μέρη που δεν υπάρχουν υδροηλεκτρικά, και είναι ακριβότερη από κάθε ισχύ βάσης, από κάρβουνο ή πυρηνικά. Αυτά τα τρία μαζί, σημαίνουν ότι εάν υπάρχουν υδροηλεκτρικά, είναι φτηνότερο να χρησιμοποιούνται για ισχύ αιχμής (και αντλησιοταμίευση) με την υπάρχουσα ισχύ βάσης, παρά με αέριο, και εάν υπάρξει αέριο, είναι φτηνότερο χωρίς τα αιολικά. Τα αιολικά είναι αυτοσκοπός της προπαγάνδας του κάθε Τσουκαλά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ρεύμα από λιγνίτη ή κάρβουνο κοστίζει περί τα €30-40 την MWhr, πριν τον ευρωφόρο για CO2, αν υπάρξει, και αν τον αποδεχτούμε (εγώ λέω όχι σε ευρωφόρους CO2), από αέριο κοστίζει περί τα €60/MWhr, από αιολικά κοστίζει περί τα €90/MWhr, επομένως κύριε ευρωβουλευτή Τσουκαλά, άντε ψήνε κάστανα, μπας και αποβείς χρήσιμος, γιατί, για μένα, δεν είσαι.

(β) Σαφώς και η αντλησιοταμίευση είναι στο Γερμανικό και επομένως στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αλλά (β.1) είναι ακριβή και δεν συμφέρει ούτε για τους Γερμανούς, (β.2) οι Ελβετοί που είχαν τα υδροηλεκτρικά τους στην υπηρεσία των Γερμανών, κάπου διαφώνησαν, αν κρίνω από τα δημοσιεύματα, (η αντλησιοταμίευση συνήθως εμποδίζει, ή επηρεάζει την ηλεκτροπαραγωγή, εκτός εάν το νερό είναι ατέλειωτο, και οι εγκαταστάσεις διπλές, και τσάμπα,  (β.3) το αιολικό λόμπυ θέλει να βάλει χέρι στα Νορβηγικά Υ/Η, αλλά αυτό αφορά τους Νορβηγούς, που όμως μπορούν να βγάλουν λεφτά από την υπόθεση, αν τα Υ/Η τους περισσεύουν, όπως κάνουν και με την πολύ μικρότερη Δανία (που χάνει λεφτά από την άσκηση -- Η Δανία φαίνεται ότι παράγει πολύ αιολικό ρεύμα. Το παράγει, αλλά το ταξιδεύει πάνω-κάτω προς Νορβηγία (Υ/Η) και Γερμανία (όπου απλά χάνεται).

(γ) Η διατύπωση του κυρίου καθηγητή ευρωβουλευτή έχει ενδιαφέρον: Δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας. Το εφικτό, δεν είναι αναγκαστικά ούτε οικονομικό, ούτε κάν πρακτέο. Έτσι, ακόμα κξι αν υπήρχε τρόπος να τον κυνηγήσει κανείς για εξαπάτηση, δεν μπορεί αφού (γ.1) απλά μεταφέρει τι λέει κάποιος άλλος, πιο μακριά, και (γ.2) λέει την λέξη "δυνατότητα".   Όπως λέμε "εάν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν σιδηρόδρομος".

Αν θίγεται ο καθηγητίσκος από τους χαρακτηρισμούς μου, δεν έχει παρά να διαβάσει το γράφει (ή που βάζει το όνομά του, γιατί σαφώς και δεν τα γράφει ο ίδιος αυτά. Δεν έχει καμία εμπειρία ή ειδίκευση σε ενεργειακά ή οικονομικά, ή ηλεκτρικά δίκτυα, ή σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με αυτά για τα οποία εκφέρει γνώμη. Αυτός είναι ο ορισμός του παπαγάλου. Ο Τσουκαλάς, μπορεί να τα πιστεύει αυτά που λέει (εγώ πχ πιστεύω στην βασκανία, ιδίως όταν καμία ζουμπουρλού προσφέρεται να με ξεματιάσει), αλλά αν πάω να σας πείσω να πληρώνετε για ξεμάτιασμα, με μηνιάτικο, μέσω Τέλος Υπέρ Ξεματιάσματος είμαι προαγωγός τσαρλατάνων. Καλές οι ζουμπουρλούδες, αλλά όχι και να τις πληρώνουμε με το ζόρι. Αλλά αν τα πιστεύει ο Τσουκαλάς,  (α) μπαίνει στην τσέπη μου με την ταμπέλα του ευρωβουλευτή -- βρε ουστ, και (β) λέει ανακρίβειες, μισές αλήθειες.  Τι τον κάνει αυτό;  Παπαγάλο. Αντικείμενο μαυρίσματος στις επόμενες εκλογές, και χλεύης τώρα. Θα μου πείτε, "και ποιός είσαι εσύ, αρχαιοπτέρυγα, που λες τέτοια πράγματα". Θα σας πω ότι είμαι ψηφοφόρος, φορολογούμενος και καταναλωτής ρεύματος. Θύμα του παπαγάλου. Αν τα πει με την ιδότητα του πολίτη, ορκίζομαι ότι θα τον αγνοήσω παντελώς. Δεν σχολιάζω τις απόψεις του κάθε ηλίθιου.

Τον όρο "εργολάβος εξωραϊσμού ανεμογεννητριών" τον πήρα από σχόλιο του An Tro στο φέησμπουκ. Αυτή την ανάρτηση την ανέβασα και εδώ. Όταν σταματήσει την προαπαγάνδα (ή πάψει να είναι ευρωβουλευτής), θα πάψω να ασχολούμαι μαζί του.

16 σχόλια:

spiral architect είπε...

Τι έγινε, άνοιξες και άλλο μαγαζί;
(μην πολυδιασπάσαι ...)
Οσο για τον κύριο Τσουκαλά που αν και κατέχει εκπαιδευτική θέση στη Φυσική Στερεάς Κατάστασης στο ΑΠΘ και απ' ότι φαίνεται έχει και βαρύ βιογραφικό δημοσιεύσεων, δουλεύει μόνο στα χαρτιά. Παρατήρηση και πείραμα δεν κάνει.

Ας φανταστεί ένα υβριδικό power plant κάπου στα Λευκά Όρη με Α/Γ και φράγματα τροφοδοτούμενα από γεωτρήσεις, αποξεραίνοντας έτι περαιτέρω τον υδροφόρο ορίζοντα:
- Μήπως λόγω του τελευταίου, το υβριδικό power plant θα τροφοδοτεί και μελλοντικές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης; Πόσο ακριβό θα είναι αυτό το νερό χρήσης;
(γιατί πόσιμο είναι το αφαλατωμένο νερό κάτω από προϋποθέσεις)
- Το υβριδικό power plant θα μπορεί να δουλέψει αυτόνομα; Θα πετύχουμε άραγε ένα αεικίνητο με μόνα "καύσιμα" τον αέρα και το νερό;
- Ριφάκια και αρνιά θα βόσκουν στην γύρω περιοχή, ή η μυζήθρα και η γραβιέρα του Γυπαράκη θα αντικατασταθούν από δανέζικα; Ας συνεργαστεί με την Επιτροπή Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Κο(νο)μισιόν για τα περαιτέρω ...

Να μην βγάλει και αυτός το κατιτίς του σαν ντίλερ ΑΠΕ με την πράσινη σφραγίδα της ΕΕ;
Μόνο εμείς οι πτωχοί τα φάγαμε παρέα με τον Πάγκυ; Ας φάει και ο κ. καθηγητής κάνα μεζέ!
(επειδή είναι κακοί και Κατίνες, γίνομαι και εγώ κακός και Κατίνα)

spiral architect είπε...

Τα φράγματα γίνονται σε ποτάμια. Τα έκαναν πρώτοι οι κάστορες και από εκεί τα πήρε ο άνθρωπος και έφτιαξε τα πρώτα του φράγματα για να ελέγξει τα τυχόν ανεξέλεγκτα φουσκώματα των ποταμών, για να αρδεύσει, χωράφια, για να πιουν νερό οι οικισμοί και οι πόλεις και παρέα να παράξει Η.Ε. με τον κατάλληλο εξοπλισμό υδροστροβίλων

Το να φτιάξεις φράγμα υδατικά τροφοδοτούμενο από γεωτρήσεις σε ένα νησί που ο τουρισμός και η οικιστική ανάπτυξη το' χει κάνει να αντιμετωπίζει λειψυδρία για να το έχεις σαν μπακάπ ενός πάρκου Α/Γ είναι παράνοια.

Αχ,βαχ αν δεν υπήρχαν τα λεφτά

archaeopteryx είπε...

το άλλο μαγαζί είναι αποκλειστικού σκοπού και μόνο για τον Τσουκαλά, για να τον βρίσκουν πιο εύκολα οι ψηφοφόροι του στου γκουγκλη.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ εδώ και καιρό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το μπλογκς σου Αρχαίε. Μου μένει όμως μια απορία.
Εδώ (εδώ=Κρήτη, μη συνδεδεμένη) δεν υπάρχει αέριο (ούτε φυσικά λιγνίτης ή άνθρακας). Πώς στο διάβολο συνεργάζονται τα αιολικά με το πετρέλαιο; Οι ντηζελομηχανές των Λινοπεραμάτων ή του Αθερινόλακκου μπορούν να παίξουν το ρόλο του φυσικού αερίου;

spiral architect είπε...

Ολοι οι ΑΗΣ της Κρήτης (Αγιά, Λινοπεράματα και Αθερινόλακκος) μπορούν να κάψουν με μικρομετατροπές και Φ.Α. σε μορφή LNG, αποθηκευμένο επίγεια όπως στη Ρεβυθούσα.
Είναι θερμικές μονάδες που παράγουν ατμό για αεροστρόβιλους. Ειδικά ο Αθερινόλακκος είναι μονάδα συνδυασμένου κύκλου.
Δεν είναι ντηζελομηχανές εσωτερικής καύσεως!
(άλλωστε δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες)

archaeopteryx είπε...

Ναι, αλλά εάν δεις την ανάρτησή μου για τα Falklands θα δεις ότι τα αιολικά δεν εξοικονομούν καύσιμα. Για την ακρίβεια, στα Φλακλαντς εξοικονομησαν λιγότερα από τα μισά καύσιμα από όσα αντιστοιχούν στις αιολικές κιλοβατώρες. Η εξήγηση είναι απλή. Επειδή το δίκτυο δουλεύει συνέχεια οι "εφεδρείες" το πετρέλαιο καινε συνέχεια, έστω και σε ρελαντί και όπως το αυτοκίνητο στην πόλη και στα κόκκινα φανάρια, σπαταλάνε καύσιμο.

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/01/falklands.html

Professor Moriarty είπε...

Μα γιατί είσαι τόσο σκληρός με τον κο Τσουκαλά; Αρχαίος είναι και εκείνος, άνω των 70, και δικαιούται μετά την λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα να χαλαρώσει λίγο στις Βρυξέλλες.

Η δημοσίευση στην οποία αμαφέρεται είναι πιθανότατα αυτή

http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=1410&obj_id=14710&dt_code=NWS&lang=en&ori=TAG

Και από εδώ μπορείς να κατεβάσεις το πλήρες κείμενο

http://setis.ec.europa.eu/newsroom-items-folder/report-pumped-hydro-energy-storage-potential-for-transformation-from-single-dams

Είναι συνεργασία του Πανεπιστημίου του Cork της Ιρλανδίας και δεν έχει καμιά σχέση με αντλητικά συστήματα ή με κοστολόγηση.

Αναφέρεται σε μεθόδους εντοπισμού υδάτινων δυναμικών και (πιθανή) δυνατότητα μετατροπής των υπαρχόντων σε αντλησιοταμιευτικά (PHS,) για να μη διαταραχθεί παραπάνω η "οικολογική ισορροπία" με νέα φράγματα, κλπ, κλπ.

Ο μαϊντανός είναι η αιολική ενέργεια για να δώσει λίγη πράσινη γεύση στην άνοστη σούπα. Λέει ότι σαν παραδείγματα χρησιμοποιήθηκαν τα ανάγλυφα της Κροατίας και της Τουρκίας, αλλά λένε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ούτε ένα αντλητικό σύστημα. Όταν βγάλουν κάποιοι άλλοι σε κάποιο άλλο Joint Research τον λογαριασμό και τον πάνε στους Τούρκους, αυτοί μάλλον θα γίνουν "τούρκοι", αλλά κάποιοι δικοί μας θα αναλάβουν να το υλοποιήσουν γιατί αν και μπατιρημένοι δίνουμε τα ρέστα μας για να σώσουμε τον πλανήτη και τις χρεοκοπημένες φάμπρικες των ΑΠΕ.

archaeopteryx είπε...

δεν είναι προσωπικό, αλλά αν δεις την ιστοσελίσα του στο facebook, είναι νέος Ανεμοδούρης, Τσιπουρίδης, Παπασταματίου, Λάλας, Ζερεφός, εκείνος ο κακομοιρης του ΚΑΠΕ... Αιολικό ΛΟΜΠΥ.

archaeopteryx είπε...

Σανταμούρης ο του ΚΑΠΕ.

katalytikos είπε...

SPIRAL ARCHITECT
Ο Αθερινόλακος έχει δίχρονους ντιζελοκινητήρες (μπορούν κάψουν και βαρύτερο κλάσμα από το πετρέλαιο)

spiral architect είπε...

Δες εδώ (σελ.96 του pdf)

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
archaeopteryx είπε...

μωρέ και κάρβουνο θα έκαιγα... με φίλτρα... Λες η FW να μην μπορούσε να σου βάλει ένα κόμπακτ άψογων προδιαγραφων σε ένα καράβι και να στο φέρει... Φτηνό ρεύμα. Αλλά ποιος δεν βαριέται

katalytikos είπε...

SPIRAL ARCHITECT
Τα δυο πρώτα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη είναι με ντιζελοκινητήρες 2-χ και ακολούθησε η κατασκευή των ΑΗΣ.
(2006 επίσκεψη στην περιοχή...).

Professor Moriarty είπε...

Δεν έχεις άδικο. Προσπάθησα να εκφράσω κάτι αντίστοιχο με πιο "λεπτό" τρόπο.

archaeopteryx είπε...

έχει και "καλά" νέα η μέρα. Το CO2 κάτω από 6. Die baby, die...