Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Electricity 201, παρατηρήσεις στις προβλέψεις της ExxonMobil, ή τι ωραίο που ήταν το 2012


1. Στα ενεργειακά πιστεύω την ExxonMobil πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε WWF, Γερμανία, ελεγκτικές εταιρίες κλπ. Η ExxonMobil έχει μεγαλύτερο ...δόντι στην διαμόρφωση πολιτικής, και κάπως ...ασχολείται με ενέργεια.

2. Προωθεί, και προωθείται αέριο, (και στο βάθος πυρηνικά).

3. Το κάρβουνο παραμένει το φθηνότερο καύσιμο, αν και το σχιστολιθικό αέριο είναι φτηνό (αλλά εκτιμώ πρόσκαιρα). Με αρκετό φόρο άνθρακα το κάρβουνο γίνεται ακριβότερο από ...όλα, πλην ΑΠΕ (βλ. 8, παρακάτω).

4. Ο φόρος άνθρακα, επομένως, συμφέρει και τους αεριάδες, και τα πυρηνικά, και από σπόντα και τις ΑΠΕ (βλ. παρακάτω).

5. Ο φόρος άνθρακα έχει δύο συνέπειες: (α) Μείωση (καταστολή λέγεται) της συνολικής ενεργειακής ζήτησης με την άυξηση του κόστους της ενέργειας, και (β) εάν επιβληθεί σε non-OECD (λέγε με Κίνα), θα μειώσει το συκγριτικό πελονέκτημα που αποκτά η Κίνα στο διεθνές εμπόριο. Πώς θα επιβληθεί στην Κίνα; Μα με φόρους, ταρίφες, δασμούς σε εισαγωγές, με το πρόσχημα ότι δεν θα είναι "Πράσινες". Αυτό βολεύει την "Ευρώπη", και στην Αμερική προσκρούει στους φιλελεύθερους, γνωστούς και σαν ...Ρεπουμπλικάνους (αν και διαφαίνεται διχασμός στο θέμα και στους Δημοκρατικούς).


6. Στον βαθμό που η ExxonMobil θέλει φόρο άνθρακα, την βάψαμε... Οι ιδεολογίες αλλάζουν τάκα τάκα. Προσκρούει ακόμα στο γεγονός ότι μπορεί τελικά η Ανατολή να αγνοήσει την Δύση, και αυτό το καταλαβαίνει καλύτερα όποιος είναι υπέρ του free trade. Εκτός εάν εκφυλιστεί σε νεο-Ευρωπαϊκή αποικία, η Αμερική είναι υπέρ του free trade. Το μέτωπο αυτό είναι ανοιχτό, και "μερικοί" θέλουν να το κλείσουν, αλλά πρέπει να θέλουν και οι όποιοι απέναντι. Το κλειδί, νομίζω, είναι πάντα η σχέση Κίνας-Αμερικής. Οι "μερικοί" προτιμούν μέτωπο Ευρώπη-Αμερικής εναντίον της Κίνας. Ο Ορουελ έβλεπε Ευρωρωσία, Θαλασσοαμερική, και Κίνα, βέβαια ήταν άλλες εποχές αλλά η γεωγραφία δεν έχει αλλάξει.

7. Αυτό που δεν λέει, φυσικά, η ExxonMobil (ή το λέει πολύ διακριτικά, εκεί που λέει ότι η Βόρεια Αμερική θα εξάγει), αλλά το λένε άλλοι, είναι ότι, εκτός εάν παίζουν όλοι κουκλοθέατρο μπλόφας, η σημασία της Σαουδικής Αραβίας θα βαίνει μειούμενη, ιδίως τώρα που φτιάχνεται Κουρδιστάν.

8. Άσχετα με το πώς θα μπει ή δεν θα μπει φόρος άνθρακα,ή εάν θα επικρατήσει το αέριο, τέτοια θάψιμο των ΑΠΕ ήταν κάτι σαν Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Unreliable, 2.000% increase - 2% of supply για τα φ/β, 700% increase, 7% of supply για τα αιολικά, μέχρι το ...2040!  Μα δεν βλέπετε ότι το 4-6% όριο υποκατάστασης ηλεκτροδότησης έγινε 7%, που είναι το max της Γερμανίας, και που δεν είναι 7% υποκατάσταση καυσίμου αλλά από ΜΗΔΕΝ ("0") έως 3-4%; Αναξιόπιστες, προβληματικές σε ηλεκτροδότηση δικτύου ΚΑΙ ασήμαντες.

9. Αισθάνεστε πλούσιοι και θέλετε αέριο;  Βάλτε αέριο! Αλλά εάν είστε τόσο ζώα που να θέλετε ΑΠΕ, οι ΑΠΕ πάνε μόνο με αέριο, χωρίς ούτε να φτηναίνουν το ρεύμα ούτε καν να εξοικονομούν αέριο. Αυτό σημαίνει "Electricity 201":  Δεύτερο μάθημα ηλεκτροπαραγωγής για μειράκια (ψάρακλες). Και τσάμπα να ήταν οι ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) είναι και θα είναι ασήμαντες. Και δεν είναι καθόλου τσάμπα.

10. Αυτή είναι και η ανασκόπηση του 2012.  Φράκινγκ για φτηνό ρεύμα με γεωπολιτικές επεκτάσεις, φόρος άνθρακα για ένα σωρό λόγους άσχετους με το περιβάλλον, καλημέρα Κουρδιστάν, στο βάθος πυρηνικά. Το κάρβουνο παραμένει μια χαρά, αλλά ευνοεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ανατολής έναντι της Δύσης (εκτός εάν η Αμερική τα βρει μόνη της με την Κίνα), τα πυρηνικά εκεί, κάπου, είναι, αλλά αυτά που ξέρουμε είναι τρομερής εντάσεως κεφαλαίου, και είμαστε σε φάση απομόχλευσης, no money, άρα, αργότερα, αργότερα. Οι ΑΠΕ, επουσιώδες και ασήμαντο θέατρο, αλλά καλές για κοζερί και θετικά Γερμανικά εμπορικά ισοζύγια -- έεε... τι να γίνουν και αυτοί οι καψεροί;

Αν δεν ανεβάσω τίποτα άλλο, Καλή Χρονιά!

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Επίσης, καλή χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/461-i-megali-koroidia-me-ta-fotoboltaika