Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ποιά, περίπου, είναι τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη; Ειλικρινά, δεν τα ξέρω.


Ο Βαν Ρομπούϊ, σε διαφωνία με την ευρωσκεπτικιστική στάση των Άγγλων είπε: "Δεν περιμένω από κάποιο κράτος μέλος να υπονομεύσει τα θεμελιώδη του συστήματος συνεργασίας στην Ευρώπη". Και σας ξαναρωτώ: Ποιά είναι τα θεμελιώδη του συστήματος συνεργασίας στην Ευρώπη; Και επειδή εδώ ζω, ξέρω τι θα απαντήσετε: Το σύστημα συνεργασίας είναι που μας πληρώνουν για ποσοστώσεις, και ξεριζώματα αμπελιών, και για ΜΚΟ με εθελοντές που κάνουν πλύση εγκεφάλου.  Μας πληρώνουν και μάς λαδώνουν να δανειζόμαστε για να ψωνίζουμε, και μετά μάς λένε ότι είμαστε failed state για να τους εκχωρήσουμε αρμοδιότητες, έναντι δόσεων. Αυτά είναι τα θεμελιώδη. Και στον μεν Βαν Ρομπούϊ δεν μπορώ να πω "Απ γιορ(ς) Ντελόρ(ς)", αλλά μπορώ να επαναλάβω τι είπε ένας σπουδαίος Γερμανός, στα τέλη του 19ου αιώνα:

Whoever speaks of Europe is wrong: it is a geographical expression.   Θα μου πείτε ότι αυτό ήταν πριν 150 χρόνια, και θα σας πώ ότι έκτοτε έχουν γίνει και δύο Π.Π. που βασικά ήταν Ευρωπαϊκοί πόλεμοι.

Και ούτε καν αυτό... Δηλαδή ποιά ακριβώς είναι τα ανατολικά σύνορα; Η Γροιλανδία είναι στην Ευρώπη; Η Τουρκία;

Η Ευρώπη είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα για να ξαναζήσουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί την αυτοκρατορία του Καρλομάγνου χωρίς να τσακώνονται μεταξύ τους ή με τους Άγγλους. Και η προσπάθεια των Αμερικανών να βάλουν ένα ανάχωμα στην ...ΕΣΣΔ. Και τώρα που δεν υπάρχει η ΕΣΣΔ, ισχύει αυτό που από το 1863 είχε πει ο Βίσμαρκ:  The secret of politics? Make a good treaty with Russia. Μία συλλογή από τέως αυτοκρατορίες που βασικά δεν χωνεύει ο ένας τον άλλο... Μέχρι και οι Βέλγοι είχαν αυτοκρατορία!

Ποιοί από εσάς ξέρετε τι είναι ο Βαν Ρομπούϊ; Γρήγορα, χωρίς να τον ψάξετε στο Google. Εγώ ξέρω ότι είναι ένας τύπος που κάθεται κοντά στον Μπαρόζο σε μία αίθουσα όπου ο Farage τον ...βρίζει, αποκαλώντας τον τραπεζοκλητήρα που μοιάζει με βρεγμένη πατσαβούρα. Από το όνομα, εικάζω ότι είναι Βελγοφλαμανδός. Ξέρω επίσης ότι πάει και κάνει δηλώσεις όταν τον στείλουν να πει κάτι εξ ονόματι της "Ευρώπης", που επίσης δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αλλά μου λένε, ανερυθρίαστα, διάφοροι ότι σε αυτήν θα εκχωρήσουμε εξουσίες επειδή μας λάδωναν οι Γερμανοί τόσο καιρό, απ' ευθείας, ή μέσω εργολάβων, για να γίνουμε εξαρτημένα ζόμπυς.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει, είναι πώς από αντιαιολικός έγινα αντι-Ευρωπαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: