Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Να δείτε πόσα σπίτια μπορώ να ηλεκτροδοτήσω εγώ!... Αν γίνω πυρηνικός ΑΠΕτζής...


Το πιο κουτοπόνηρο επιχείρημα των ΑΠΕτζήδων είναι πόσα σπίτια μπορούν να ηλεκτροδοτούν, και πόσους τόνους CO2 εξοικονομούν, και σε πόσα δέντρα ισοδυναμεί αυτό. Φυσικά, όλα αυτά είναι εικονικά. Βασίζονται σε θεωρητικούς υπολογισμούς. Υπολογισμούς που ισχύουν μόνο όταν φυσάει ή μόνο όταν έχει ήλιο (δεν συμβαίνει πάντα). Υπολογισμούς που βασίζονται σε ετήσιους μέσους όρους (ούτε αυτό ισχύει, το ρεύμα δεν κάνει μουαγιέν γιατί δεν αποθηκεύεται) .  Ένα αιολικό "πάρκο" των 20 μεγαβάτ έχει ονομαστική ισχύ μεγαλύτερη από τις ανάγκες ενός σπιτιού, ή ενός νοσοκομείου, αλλά επειδή δεν φυσάει συνέχεια, και ο αέρας μεταβάλλεται κοτουρού, τα 20 μεγαβάτ ούτε μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν προβλέψιμα ένα σπίτι ή ένα νοσοκομείο, ούτε καν επαρκούν για έναν καφέ, αν δεν φυσάει την ώρα που τον θες. Ναι, αν θες να ανάψεις την (αιολική) κουζίνα όταν φυσάει, τότε δουλεύει. Και από τον τρόπο που λειτουργούν οι εφεδρείες σε ένα δίκτυο, η αιολική "έγχυση" δεν υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα.


Ωστόσο το παραμύθι συνεχίζεται:  Τα "πάρκα" ηλεκτροδοτούν θεωρητικά σπίτια, εξοικονομούν λογιστικούς τόνους CO2...  Και τα δέντρα;  Είναι λογιστικά κατασκευάσματα της θεωρητικής ηλεκτροδότησης.


Να άλλο κουτοπόνηρο επιχείρημα:  Ένα μικρό θερμοπυρηνικό των 300.000 τόνων ΤΝΤ (ή 300 κιλοτόνων, αντιστοιχεί σε 346,8 μεγαβατώρες, δηλαδή, με τα μυαλά των ΑΠΕτζήδων, σε ηλεκτροδότηση 99.620 σπιτιών, ή σε εξοικονόμηση 249.000 τόνων CO2, για τους οποίους θα θέλαμε 6.000.000 δέντρα.  Μόνο που εάν το θερμοπυρηνικό είναι ...βόμβα, όλα αυτά συμβαίνουν σε δευτερόλεπτα, και είναι επίσης ...θεωρητικά. Αν η πυρηνική τήξη για ηλεκτροπαραγωγή ήταν εφικτή, τότε κάτι θα γινόταν, χαχαχάααχαχα!

Κι αν είχαμε 1.000 θερμοπυρηνικές των 300 κιλοτόνων, τότε θα ηλεκτροδοτούσαμε 99 εκατομμύρια σπίτια!  Τόσο, ακριβώς, σοβαρά είναι τα επιχειρήματα των ΑΠΕτεώνων.  Οι υπολογισμοί τους δεν είναι αριθμητικά λανθασμένοι, απλά παίζουν με τις λέξεις και με κουτοπονηριές, και μας/σας δουλεύουν.

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

"Στοιχημα οτι το Eco news του #skai θα αναφερθει στη ρυπανση απο τα τζακια αλλα δεν πει ποτε τιποτα για τις #skouries ;"
(τουιτερικόν)

Φιλική συμβουλή: Μην προσπαθείς να πείσεις ηλίθιους στο ένερτζιπρες που γράφουν:
.....ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ...ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ .....ΜΕ ΤΖΑΜΠΑ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΕΣ ΠΗΓΕΣ....!!!

Είπαμε ότι, η βλακεία είναι ανίκητη
(και η πιάτσα των φωτοβολταϊκάριων μουστερήδων μικρή)

Εχουν γνώσιν οι φύλακες!

archaeopteryx είπε...

πες πες κάτι μενει. Αν τα φ/β ήταν στα 60-80/μγβτρ, δεν θα με ενοχλούσαν αλλά ακούω ότι έχουν θέμα όταν είναι πολλά με τα 50,2 Ηz...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Archaeopteryx,

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τα ΑΠΕ είναι απάτη mostly made in Germany!

Είναι ευφυής ο παραλληλισμός των ΑΠΕ με πυρηνικές κεφαλές και αντιλαμβάνομαι την μεταφορική αξία υπάρχουν όμως δύο τεράστιες διαφορές:

1. Μια πυρηνική κεφαλή έχει χρήσιμο καύσιμο που μπορεί να αντικαταστήσει υδρογονάνθρακες αν καεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα, αποδίδοντας μάλιστα τεράστια ενέργεια (κατά μέσο όρο κάτι σαν 19,000,000 βαρέλια πετρέλαιο ανά κεφαλή). Τα τελευταία 20 χρόνια, το 50% της πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας της Αμερικής παράγεται από το πυρηνικό καύσιμο πρώην Σοβιετικών πυρηνικών κεφαλών.
Τα ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν πραγματικά κανένα καύσιμο (ίσως 4-5% καυσίμων βάσης).

2. Εάν μια χώρα έχει έστω 1 πυρηνική κεφαλή έχει εξασφαλίσει το έσχατο στρατηγικό πλεονέκτημα. Καμία χώρα δεν πρόκειται να της επιτεθεί! Το στρατηγικό πλεονέκτημα των ΑΠΕ είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΗΔΕΝ!

Θερμά συγχαρητήρια. Θερμά συγχαρητήρια. Δεν υπάρχει άλλο μπλόγκ που να συνδυάζει τόσες πολλές πληροφορίες και βαθιά γνώση για την ενέργεια.

archaeopteryx είπε...

ααα... είπα θερμπυρηνική, υδρογόνου, τήξη... Μία κεφαλή υποκαθιστά μερικά εκατομμύρια δέντρα, χαχαάχααχα... Το ουράνιο/πλουτώνιο είναι μόνο για προσάναμα, για καψούλι!