Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012
Εγκατεστημένη ισχύς και ηλεκτροπαραγωγή στις ΗΠΑ
http://www.rmi.org/RFGraph-US_capacity_elecricity_generation_by_energy
Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (μεγαβατώρες) και η εγκατεστημένη ισχύς (μεγαβάτ) αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία 60 χρόνια (το διάγραμμα μεγαλώνει με κλικ).
Το τι είδους μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χτίστηκαν αυτά τα χρόνια, άλλαξε. Μέχρι το 1983 χτιζόταν ανθρακικές μονάδες. Από το 1974 έως το 1979 περίπου χτίστηκαν πυρηνικές μονάδες, και, μετά, μονάδες αερίου. Τα πρόσφατα χρόνια εμφανίστηκαν τα αιολικά.
Η κατανάλωση ρεύματος αυξήθηκε μέχρι το 2007, και τα τελευταία 15 χρόνια οφείλεται κυρίως σε οικιακές και εμπορικές καταναλώσεις. Μετά το 2007, η κατανάλωση μειώθηκε, και αναμένεται να συνεχιστεί αυτή η μείωση.
Όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι ίδιες, δεν έχουν δηλαδή τον ίδιο συντελεστή διαθεσιμότητας (capacity factor ή πόση δηλαδή ενέργεια μπορούν να παράξουν σε ένα χρόνο, σχετικά με την ονομαστική τους ισχύ), και αυτό φαίνεται και στα στοιχεία: Το 2009, π.χ., το κάρβουνο ήταν το 31% της εγκατεστημένης ισχύος, αλλά το 46% της ηλεκτροπαραγωγής. Το αέριο ήταν το 39% της ισχύος αλλά μόνο το 22% της ηλεκτροπαραγωγής. Η διαφορά οφείλεται στο ότι το κάρβουνο είναι σχετικά φτηνή ισχύς βάσης, ενώ το αέριο, λόγω κόστους καυσίμου, και δυνατότητας load following, για ισχύ αιχμής. Από το 2008, με μονάδες αερίου διπλού κύκλου και λόγω χαμηλότερου κόστους αερίου άρχισε να γίνεται φτηνότερο το ρεύμα από αέριο (στις ΗΠΑ). Μεταξύ 2000 και 2004 άρχισε να αυξάνεται (σχετικά) η ηλεκτροδότηση με αέριο, από υφιστάμενες μονάδες. Όσο φθηναίνει το αέριο, μπορεί να γίνεται ισχύς βάσης. Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ λόγω fracking (και ύφεσης).
Να προσθέσω το προφανές, ότι οι ΑΠΕ φαίνονται στην εγκατεστημένη ισχύ και στην ηλεκτροπαραγωγή μόνο λόγω υδροηλεκτρικών. Τα αιολικά δείχνουν αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ μετά το 2004, αλλά χωρίς αντίστοιχη αύξηση σε ηλεκτροπαραγωγή, αφού ο συντελεστής διαθεσιμότητας είναι, τυπικά, κάτω του 25%, και μειώνεται με τα χρόνια, και το αιολικό ρεύμα δεν είναι dispatchable, δηλαδή δεν υπάρχει αναγκαστικά όταν το χρειάζεσαι, αλλά όποτε φυσάει, και συχνά φυσάει όταν δεν το χρειάζεσαι. Να προσθέσω ακόμα, κάτι που έχω ξαναπεί, και φαίνεται και εδώ, ότι η μείωση της ζήτησης (λόγω ύφεσης) είναι πολύ μεγαλύτερη από την όποια συνολική αιολική ηλεκτροπαραγωγή. Και στις ΗΠΑ, τα αιολικά, παρά την αύξηση σε εγκατεστημένη ισχύ (πολλές μπηγμένες Α/Γ) είναι ενεργειακά ασήμαντα, αν και επιδοτούμενα, και ακριβά.
Για ηλεκτροπαραγωγή στις ΗΠΑ έχω ξαναγράψει εδώ (που όμως δεν δεν ξεχωρίζει Υ/Η από άλλες ΑΠΕ, ωραιοποιώντας τις "άλλες" ΑΠΕ -αιολικά/φ/β)
Για την εξάρτηση και απόλυτη αντιστοιχία νέων αιολικών εγκαταστάσεων με αιολικές επιδοτήσεις, στις ΗΠΑ, εδώ.
Η παγκόσμια ασημαντότητα των αιολικών εδώ.
Για την κατανάλωση ...κάρβουνου στην Γερμανία, εδώ, για να μην ξεχνιόμαστε τίνος τα ενεργειακά αδιέξοδα επιδοτούν οι στόκοι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου