Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Το λόμπυ της δραχμής και οι εθισμένοι σε δόσεις

Κάτω από φυσιολογικές καταστάσεις, φυσικά και ασυζητητί είναι προτιμότερο να αναχρηματοδοτήσεις ένα δάνειο, ή/και να πάρεις πρόσθετη ρευστότητα, από νέο δάνειο.  Τουλάχιστον στον εταιρικό κόσμο.

Αλλά δεν είμαστε σε φυσιολογικές καταστάσεις, και ένα πράγμα, που δεν είναι φυσιολογικό, είναι ότι, εάν χρησιμοποιήσω εταιρική γλώσσα για την χώρα μας, είμαστε σε κάποια μεταβατική φάση που είναι ή εκκαθάριση εν λειτουργία, ή αναδιάρθρωση με εκποίηση παγίων ή εκχώρηση προς απορρόφηση από τρίτους δραστηριοτήτων. Αυτό είναι τόσο μη φυσιολογικό που παραπέμπει σε μη βίαια, για την ώρα, αναδιάρθρωση όπως συμβαίνει σε κατοχή από ξένες δυνάμεις. Λίγο στρογγυλοκάθονται, λίγο παίρνουν ό,τι θέλουν, λίγο διαμελίζουν κατά το δοκούν και πάντα βρίσκουν δυστυχείς, ή πρόθυμους, ή ρεαλιστές (ή χειρότερο) που συνεργάζονται και τους βοηθάνε.

Παίρνουμε μια δόση, τα νούμερα και τις λεπτομέρειες της οποίας περίπου έχω χάσει ενδιαφέρον να καταλάβω, αλλά ξέρω τα εξής, χωρίς καν να δω ειδήσεις:

(α) Αυξάνει τον απόλυτο αριθμό του εξωτερικού δανεισμού -- μην ξεχνάτε, είναι ενυπόθηκα, κάθε νέο δάνειο δίνει άλλο ένα κομματάκι στον εκκαθαριστή που είναι και πιστωτής, και διαχειριστής.

(β) Μεγάλο κομμάτι προϊόν της δόσης είναι για αναχρηματοδότηση υφισταμένων ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΩΝ δανείων και για αναχρηματοδότηση, στην ουσία, βραχυπρόθεσμου δανεισμού, (εντόκων), που είναι το σχεδόν πάντα θανάσιμο "τελευταίο" βήμα αναχρηματοδότησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων μα βραχυπρόθεσμες. Να το πω πιο λαϊκά, κάτι σαν να δανείζεσαι από τοκογλύφο ανά εβδομάδα, για να εξυπηρετείς 20ετές δάνειο για πάγια, που μάλλον ποτέ δεν θα μπορέσεις να ξεχρεώσεις.

(γ) Παρενθετικά, το κλειδί στην όλη συζήτηση είναι η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ των δανείων. Εάν τα δάνεια είναι μη βιώσιμα, απλά δίνουμε παράταση στον εκκαθαριστή να πάρει περισσότερα στην εκκαθάριση. Εάν τα δάνεια είναι βιώσιμα, αγοράσαμε χρόνο αν επανέλθουμε σε κάποια σταθερή κατάσταση. Υπάρχει και η περίπτωση να έχουμε αγοράσει λίγο χρόνο και να επανέλθουμε σε κάποια "βιωσιμότητα", αφού έχουν εκχωρηθεί πάγια, ή μελλοντικά έσοδα τους πιστωτές, και μόνο τότε θα κάνουν αυτοί, αυτό που έπρεπε να κάνουμε εμείς στις αρχές του 2010 (ή του 2009) δηλαδή στάση εξωτερικών πληρωμών, μερική διαγραφή χρεών και τέτοια. ΔΕΝ είναι ανα΄γκη

(δ) Ναι, ένα κομμάτι της δόσης θα πάει στην "οικονομία". ΜΗΝ έχετε όμως ψευδαισθήσεις. Θα πάει στο κομμάτι της οικονομίας που θέλουν οι πιστωτές. Αυτό μπορεί να ακούγεται καλό,  εάν πιστεύετε ότι οι πιστωτές εξυπηρετούν τις δικές σας ανάγκες. Δεν εξυπηρετούν τις δικές σας ανάγκες. 22 χρόνια εμπειρίας λένε ότι εξυπηρετούν τις δικές ΤΟΥΣ ανάγκες.  Αφήνουν κάτι για τους ντόπιους τοποτηρητές τους (και αυτό με ανταλλάγματα, συμπεριλαμβανομένου και του "ελέγχου" σαν αντάλλαγμα). Περί αυτού και μόνο πρόκειται.

(ε) Ίσως θα γνωρίζετε ότι στον Γ' Όροφο του Υπουργείο Οικονομικών, τα φορολογικά νομοσχέδια συντάσσονται από ή απαιτούν την έγκριση Γερμανών υπηκόων.

Δεν ξέρω πώς ήταν ο γεωγραφικός μας χώρος όταν γίναμε κομμάτι της Ρωμαϊκής ή τη Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά κάπως όπως είμαστε τώρα φαντάζομαι.ότι θα ήταν. Αν θέλετε και αγχωτικούς χάρτες είχα στείλει μερικούς εδώ. Κάπου υποθέτω ότι οι Κυβερνώντες ελπίζουν να προλάβουν κάτι, ή δεν έχουν επιλογές, αλλά πάλι, δεν έχω ιδέα ποιος και τι.

13 σχόλια:

spiral architect είπε...

Μεγάλη εμπορική συμφωνία επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συναντήθηκε με τον Νταρθ Βέιντερ στα κεντρικά γραφεία της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας στο Ντέθ Σταρ.

i-politiki είπε...

Δεν διαφωνώ με κάποια από τα δεδομένα σου αλλά με τις ερμηνείες τους.
Επειδή όμως, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, οι απόψεις είναι υποκειμενικές, σε έχω ξαναρωτήσει αλλά δεν μου απάντησες.
Τι εναλλακτική προτείνεις - με βάση τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα (ποιότητας πολιτικού προσωπικού και δημόσιας διοίκησης) και όχι όσα θα θέλαμε, σε ένα άλλο ίσως κόσμο;
Έχουμε το πολιτικό προσωπικό που μπορεί να δείξει το σωστό δρόμο;
Έχουμε τη χρηστή δημόσια διοίκηση που να προσέχει τα έξοδά της και να βοηθά την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, που φέρνει -δυνητικά τουλάχιστον- έσοδα;
Τι έχουμε;
Έχουμε πόρους να χρηματοδοτήσουμε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια εκτός Ε.Ε.;
Την δεκαετία του 80 και του 90 που όλη σχεδόν η Ευρώπη έκανε αποκρατικοποιήσεις εμείς ζούσαμε το μύθο της πρασινοκόκκινης επανάστασης ενάντια στο "κατεστημένο".
Τώρα μας τις κάνουν υποχρεωτικά οι ξένοι γιατί δεν θέλουν να μας χρηματοδοτούν για α0-20 χρόνια, μέχρι εμείς να δεήσουμε μόνοι μας.
Σίγουρα ο βίαιος ανασχηματισμός μιας οικονομίας από σοβιετικού τύπου σε καπιταλιστικό τύπο έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος, ειλικρινά δεν νομίζω ότι υπάρχει έλληνας που να περνάει καλά σήμερα.
Η ερώτηση όμως είναι:
Ποιά εναλλακτική έχουμε;
Δώσε μου τα φώτα σου και άν με πείσεις έχω όλη την καλή διάθεση να συμφωνήσω, χωρίς παρωπίδες και εμμονές.
Η εναλλακτική που προτείνεις όμως να είναι ρεαλιστική (σε επίπεδο αποτελέσματος και χρόνου), αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα.

archaeopteryx είπε...

ααα... δεν έχω τόσα φώτα. Θεωρώ ότι αν μη τι άλλο διαπραγματευτικά θα έπρπε να είχαμ ζητήσει στάση εξωτερικών πληρωμών ΚΑΙ ενδιάμεση χρηματοδότηση χωρίς πολλά πολλά το 2010. Είχα γράψει το καλοκαίρι του 2009, σε άλλη ιστοσελίδα, ότι οι τότε υποψήφιοι ΚΚ και ΑΓΠ θα έπρεπε σε ένα 12μηνο να μηδενίσουν το πρωτογενές έλλειμμα. ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν ηταν ικανοί ή ελέυθεροι να το κάνουν, και είναι δύσκολο έως βίαιο, αλλά κατά την γνωμη μου ενδεδειγμένο. Θέλει κότσια και ειλικρίνεια στον κόσμο. Για κότσια δεν ξέρω, από ειλικρίνεια κοντεύω να χορτάσω. Αρα, αν αμφιβάλεις για ποιοτητα πολτικών και δημόσιας διοίκησης δεν έχεις άδικο, αλλά ΔΕΝ φταίει αυτό. Φταίει ότι έχουμε στην "¨αρχουσα τάξη" ανθρώπους που για καλούς ή κακούς λόγους διαφωνούν κάθετα με τέτοια προσέγγιση. ΤΩΡΑ βέβαια που θα αρχίσουν να θίγονται, ίσως αλλάξουν τροπάρι.

Προς θεού, δεν φαντάζομαι ούτε σοβιετικού τύπου αναπροσαρμογές, και η λέξη "καπιταλιστική" σηκώνει ερμηνείες, αν και ο μηδενισμός πρωτογενών σε 12 μήνες έχει σοβαρά στοιχεία καταναγκασμού. Ο 12μηνος καταναγκασμός είναι όμως ίσως πιο αποτλελεσματικός, και σε μεσομακροπροθεσμη θεώρηση σου επιτρέπει ανακάμψη, και ελεύθερη ανάκαμψη. Τώρα δεν θα έχουμε ούτε ελεύθερη, ούτε ανάκαμψη. Εκχώρηση, εκχώρηση, εκχώρηση, εκχώρηση.

Το πρωτογενές έλλειμμα θα μηδενιστεί ούτως ή άλλος έξωθεν. Θα γίνεται ήπια και σταδιακά, αλλά θα μένουμε πάντα χωρίς πρωτογενή παραγωγή. Είμαι βασικά της α΄ποψης ότι χωρίς στοιχειώδη πρωτογενή παραγωγή και εξαγωγές είμαστε τελειωμένοι. Επομένως προσαρμογή σε αυτό. Το ΄να μηδενισω το έλλειμμα έχοντας δώσει ΔΕΗ, νερά, τηλέφωνα, δρόμους, λιμάνια παιδιά σκυλιά σε ξένους απλά με κάνει δουλοπάροικο, και δεν θα έχει διαφορά εάν χτες ήμουν πλούσιος ή φτωχός. Σε δουλοπαροικίες, ελάχιστοι ντόποιο εξέχουν.

Σε αυτή την φάση, το μόνο σημαντικό (νομίζω) που λέω είναι το ερώτημα εάν πιστεύουμε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. ΔΕΝ νομίζω ότι είναι, άρα φτου και παό την αρχή, αλλά ξεβράκωτοι. Το 2010 είχαμε ξύγκι. Το 2013 δεν θα έχουμε και το 2014 ακόμη λιγότερο. Επανεκκίνηση χωρίς ξύγκι δεν γίνεται. Και το ξένο ξύγκι θα κοιττάει τα δικά ΤΟΥ συμ΄φεροντα.

archaeopteryx είπε...

Να στο πω αλλιώς? ΔΕΝ διοαφωνώ ότι χρειάζεται να γίνουμε μία απέραντη ΕΟΖ που λέει ο Τσουκαλάς. Μου κάθετε στο στομάχι ότι η ΕΟΖ θα είναι προδιαγραφών ΕΕ, γιατί αυτό σημαίνει ότι στην ΕΟΖ το αντικείμενο θα είναι η μεγιοστοποίηση των Γερμανογαλλικών συμφερόντων και όχι των Ελληνικών.

Αν οι νυν κυβρνώντες δεν έχουν την ικανότητα να ορίσουν τα δικά μας συμφέροντα, ας τεθεί το ερώτημα με ειλικρίνεια, και ας αποφασίσει η πλέμπα. Αν η πλέμπα θέλει δουλοπαροικία, πάσο.

i-politiki είπε...

Αρχαιπτέρυγα, πάντα σε συμπαθούσα γιατί οι απόψεις σου καθορίζονται από την ηθικολογική προσέγγιση της σχέσης δικαίου-αδίκου, με την κλασσική έννοια μάλιστα.
Δυστυχώς ο πραγματικός κόσμος δεν δουλεύει έτσι, και στο πίσω μέρος του μυαλού σου, το ξέρεις.
Το ΑΕΠ είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως η μπανιέρα του σπιτιού μας. Όταν η τάπα είναι ανοικτή, όσο νερό και να ρίξεις η μπανιέρα ΠΑΝΤΑ θα αδειάζει.
Τόσα χρόνια αυτό δεν φαινότανε διότι (για τους δικούς τους λόγους-ηθελημένα ή από επιπολαιότητα) μας τη γέμιζαν οι ξένοι.
Τώρα έσφιξαν τα γάλατα, πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα και να αυξήσουμε τα έσοδα.
Προσωπικά δεν έχω κανένα βίτσιο με το ευρώ, απλά μας δίνει τη δυνατότητα να μην κρύβονται τα ελλείματα του δημοσίου πίσω από τον πληθωρισμό.
Έχω όμως ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα με τον αδίστακτο Ελληνικό δημόσιο τομέα (η τάπα της μπανιέρας που λέγαμε), που αν δεν σουλουπωθεί δεν έχουμε κανένα μέλλον.
Μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ.
ΥΓ. Σε ένα υποθετικό δίλλημα:
1. Παραμονή στο ευρώ με νοικοκυρεμένο δημόσιο ή
2. Επιστροφή στη δραχμή με νοικοκυρεμένο δημόσιο,

ΒΕΒΑΙΩΣ θα επέλεγα το δεύτερο, προφανώς λόγω του πλεονεκτήματος της ισοτιμίας στην ανάπτυξη.

Δεν μπορώ να κοροϊδευω τον εαυτό μου όμως, το (2) ΔΕΝ είναι εφικτό.

Για να πετύχεις κάτι πρέπει να θέλεις και να μπορείς.

Με πονάει και με ντροπιάζει που το λέω αλλά τα πολιτικά μπάζα που μας κυβερνούν εδώ και δεκαετίες ούτε θέλουν (σοβαρό conflict o interest) ούτε μπορούν.

Η ρημάδα η "πελατεία", βλέπεις (fortune and fame βλέπεις).

Οπότε, μονόδρομος.

ΥΓ. Δεν σου πουλάω χαζοοράματα, μεγάλο παιδί είσαι, αλλά έχεις κάτσει να σκεφτείς την "πιθανότητα" να μην είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες οι Ε.Π.Ε. (όπως λέμε ΗΠΑ);

Λέμε τώρα...

archaeopteryx είπε...

δεν με ενοχλεί το ευρώ καθ εαυτό ή η δραχμή καθ εαυτή. Και αν όλα ήταν "ιδια" φυσικά πριτμώ το ευρώ γιατί είναι πιο εύκολες οι συναλλαγές, ή λιγότερος ο φόβος τυπώματος.

Με ενοχλέι το ευρώ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με ευρωκανόνες που σκοτώνουν (με επιδοτήσεις ή με φόρους, ή με κανόνες) την Ελληνική πρωτογενή (και το ρεύμα τετοια είναι) προς όφελος των ξένων. Όταν το Δανέζικο κεφαλοτύρι στα 8 το κιλό από Γερμανικό ή Ολλναδικό γάλα που ήρθε από την Ουκρανία ή την ...Ινδία κλείσει τις ελληνικές μονάδες κεφαλοτυριού, που πουλιέται στα 15 (σε full cost, και όχι σε marginal costόπως το Δανέζικο, οι Ηπειρώτες ή όποιοι το φτιάχνουν θα θέλουν και αυτοί να διοριστούν σε κάποιο ΚΕΠ, ή θα πεθάνουν.

ΟΛΟΙ προστατεύουν τα του οίκου τους, και το ευρώ μαζί με την "Ευρώπη" (και με τα μυαλά μας) μας έχουν διαλύσει τον δικό μας. Το ευρώ δεν με ενοχλεί ΄΄οπως δεν με ενοχλεί κανενα νόμισμα καθ εαυτό. Η πόλωση στα ισοζύγια συναλλαγών με νευριάζουν.

archaeopteryx είπε...

ΔΕΝ, ΔΕΝ, ΔΕΝ πιστεύω στις Ε.Π.Ε. Συλλογή τέως αυτοκρατοριών με ατζέντα. ΔΕΝ σχεδιάζει το Κονέκτικατ πώς θα ρίξει το Ιλινόι, ούτε μετ΄ρανε ισοζύγια μεταξύ τους. Η Καλιφόρνια που πάει να κάνει κάτι τέτοια με ενέργεια, θα διώξει κάθε επιχείρηση απο την Καλιφόρνια, αλλά γούστο τους. Η ΕΠΕ είναι η Γερμανία χωρίς όπλα αλλά με οπλα (και ρεύμα) στην Γαλλία, και την Αγγλία κάπου εκεί έξω και την Ρωσία πάντα στο πλάϊ. Ούτε με μαζικές λοβοτομές δεν άλλαζουν αυτά. Αν με ρωτάςε λοιπόν περί Ε.Π.Ε., θα ρωτήσω, "ποιά από όλες"? Αντε λοιπόν να εξισορροπώ μετξαύ Γαλλίας, Γερμανίας, Αγγλίας και Ρωσίας, με την ψευδαίσθηση ότι με αγαπάνε οι Ιταλοί ή οι Ισπανοί.

i-politiki είπε...

Back to basics και ιδιαίτερα περί ισοζυγίων, ανταγωνιστικότητας, κλπ.
ΕΜΕΙΣ τι κάνουμε από το 1974 και μετά για αυτά;
Είναι τυχαίο που σοβαρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να σταθούν στην Ελλάδα;
Σε ποιό σοβαρό business plan μεγάλης επένδυσης (πραγματικής όχι χρηματισηριακής) δεν θα μας έθαβε το country risk?
Επειδή κάποτε είχα παρεδώσε με την PriceWaterhouse στο λονδίνο σου θυμίζω (είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ ότι το ξέρεις) το εξής απλό.
Κανένας σοβαρός δεν βάζει τα λεφτά του σε μια χώρα που ο οποιοσδήποτε τυχάρπαστος ΥΠΟΙΚ μπορεί να αλλάξει τους κανόνες (όχι μόνο τη φορολογογία) ανα πάσα στιγμή.
Φίλε, η αλήθεια είναι ότι δεν προπαθήσαμε ποτέ στα σοβαρά να γίνουμε ανταγωνιστικοί.
Οι Έλληνες είμαστε φιλόδοξοι, φιλοχρήματοι, εργατικοί και οδοστρωτήρες όταν οι κανόνες είναι σταθεροί.
Όταν δεν είναι σταθεροί, όχι οι ξένοι αλλά ούτε οι σοβαροί έλληνες δεν βάζουν τα λεφτά τους στο μεσογειακό Σοβιετιστάν.
Μένουν μόνο τα κρατικοδίαιτα λαμόγια που το μόνο που ξέρουν είναι να πίνουν αίμα, με τη απαραίτητη βέβαια βοήθεια των πολιτικών υπαλλήλων τους.
Αρα... ας μην αφορίζουμε και ας μην κοιτάμε τα στατικά δεδομένα.

ΥΓ. Η Φλόριντα έχει το δεύτερο (ή τρίτο) ψηλότερο ΑΕΠ στις ΗΠΑ.

Μπορούμε λοιπόν, αρκεί να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε τους κανόνες του παιγνιδιού.

Συγνώμη για την ...αισιοδοξία.

archaeopteryx είπε...

δεν έχω πρόβλημα μα αισιοδοξία και κάτι καταλαβαίνω κι από Φλοριντα. Η Φλοριντα είναι Θέρετρο και πεοορισμος πλουσιων συνταξιούχων και μη. Μπορεί μερικά από τα ξενοδοχεία ή ακίνητα να ανήκουν σε Ολλανδούς ή Τουρκαλβανούς, αλλά είναι "αμερικάνοι", με ίδιους κανόνες και χωρίς απωθημένα με τους του Ορεγκον. Τα απωθημένα είναι αποτέλεσμα Ιστορία και Γεωγραφίας. Ναι υπάρχει μικρό απωθημένο Βορρά Νότου που έχει πάρει αλλη τροπή σήμερα σε σχέση με παροχές.

ΑΝ η Ελλάδα γινόταν Φλόριντα της Ευρώπηςε (το δοκίμασε η Ισπανία) ήδη οι κρατήσεις των ξενοδοχείων και η μεταφορά προς αυτες ελε΄γχονται απ΄λο μερκαντιλιστική χώρα με ατζέντα, και οι αλλαγές στους κανόνες που επιβάλουν Γερμανοδιορισμένες (ή Αμερικανοδιορισμένες -- σε άλλα επίπεδα) Κυβερνήσεις ξετίναξαν κάθει τοι ελληνόκτητο ή ελληνοδιαχειριζόεν ο. Η ΟΑ ήταν κακή, αλλά δεν ήταν ΤΥΧΑΙΑ κακή. Ούτε ο "σοσιαλισμός" του ΑΓΠ ήταν τυχαίος, με άλλη τροπά από το 85 και μετά. Σημαδεμένη η τράπουλα. Aκόμα και το If you cant fight them join them ερμηνευεται α λα Χριστοφοράκος. Ή Τατούλης (συμβολικά τον αναφέρω αυτόν)

Στο ερωτημα λοιπόν "σωβινισμός ή ξενομανία" της Πηνελόπης Δέλτα, αντερωτώ, ΓΙΑΤΙ τίθεται τέτοιο ερώτημα, και υπνεθυμίζω ότι με την ξενομανία, τα μερίσματα πάνε έξω. Αν με τον σωβινσιμό βέβαια σημαίνει Περιστεροκοπελούζος... έεε... Ενελ, ΕDF... μάλλον θέατρο λοιπόν.

Έχω περισσότερες επιλογές αν μετακομίσω στην Φλόριντα, αλλά τι να με κάνουν στην Φλόριντα (θα μου πεις εκεί έχει αντιαιολικό λόμπυ, χαχαχα)

i-politiki είπε...

Προσπαθώ να σου δείξω ότι οι σε βάρος μας συσχετισμοί οφείλονται, κυρίως, στις δικές μας ανεπάρκειες, αλλά...
Αν οι Βορειοευρωπαίοι βρίσκουν Έλληνες πολιορκητικούς κριούς, όπως αναφέρεις (κατά τη γνώμη μου σωστά) είναι φυσιολογικό, αυτοί τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν.
Οι παραλληλισμοί με την πορεία της Ισπανίας δεν μου λένε πολλά πράγματα, καθότι νομίζω ότι και οι Ισπανοί ΤΩΡΑ μαθαίνουν τους ...κανόνες.
Ξέρω 2 μεγάλους Operators σε νησιά πυ ο ένας φέρνει 700.000 κεφάλια το χρόνο και ο άλλος 500.000. Παραπονιούνται εδώ και 20 χρόνια ότι οι ξένοι μεγάλοι Τ.Ο. τους παίρνουν τα φιλέτα της σαιζόν για 15 ευρώ το βράδυ.
Όταν τους πρότεινα να ξοδέψουν λίγες πενταροδεκάρες σε ΔΙΚΑ τους γραφεία προώθησης (εκτός από τα sites) στη βρετανία, τη γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα με κοιτούσαν σαν αρειανό.
"που να τρέχουμε τώρα;", που να βρείς γραφεία, "που να βρείς προσωπικό, πως να κάνεις segmentation στην αγορά", "και πάλι δεν υπάρχουν σιγουριές", κάλιο 5 και στο χέρι, κλπ...
Κάθε χρόνο τα γ-ίδια.
Δυστυχώς 38 χρόνια σοσιαλισμού έχουν στερήσει από τη χώρα τη, επιχειρηματική δημιουργικότητα, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Καλημέρα και σ'ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων.

archaeopteryx είπε...

ξέρω ακριβώς τις ίδιες περιπτώσεις με ξενοδοχεία. Ο operator όχι μόνο παίρνει το φιλέτο, αλλά κυρίως ΕΛΕΓΧΕΙ το flow(και έχει τρια γράμματα στην λέξη του και τελειώνει σε ούϊ χαχαχα). Ο ελλενηας βάζει το χωράφι του παππού ενέχυρο για το κτίριο , η τράπεζα τα λεφτά, πέφτει η αξία του ενεχύρου, είδε κακό όνειρο η "ούϊ" και την συνέχει την φαντάζεσαι. Να σου πω ιστορίες με ΔΕΚΟ όπου εσύ και ε΄γω πληρώνουμε τρύπες και ο κάθε διορισμένος αναφέρεται αλλού ετοιμάζοντας τα μετέπειτα.

Γιατή έκλεισε ο ΣοφτεΞ? Ενόχλησε τον Ελληνα διαπλεκόμενο που έκανε εισαγωγή το δημοσιογραφικό χαρτί . Από ποιον το έπαιρνε? Κα΄πιον κεντροευρωπαίο. ΠΟΙΟΣ έκελισε την Σόφτεξ? Θες να πιάσουμε ΑΓΕΤ?

Βρε σημαδεμενη η τράπουλα! Σε όλα τα επίπεδα, από γεωργία μέχρι πολτική

Δες τα κόμματα.... τι κάθομαι και λέω... Και ΔΕΝ αναφέρομαι σε άτομα, ας δούμε την ΚαΪλή που είναι ωραία... ΠΩΣ ξύπνησε η ΚαΪλ'ή όταν ο ΓΑΠ πήγε να ψελλίσει δμψφσμ... άσχετα τι κουβαλούσε στο κεφάλι του ο ΓΑΠ...

ΦΥΣΙΚΑ και ξέρουν ότι είμαστε σαλαμούρια... Αλλά ΓΙΑΤΙ και ΠΟΙΟΣ μας έκανε σαλαμούρια? Αντρέα τον λέγαν...

i-politiki είπε...

Α, και για να μην νομίζεις ότι έχω κανα βίτσι υπερ των νεοδημοκρατών, όπως κάποιοι βαρεμένοι μου λένε, η τωρινή υπουργός τουρισμού (που υποτίθεται τα έχει σπουδάσει κιόλας) ξέρει γι αυτή τη δουλειά (που υποτίθεται ότι είναι και ο νο 1 εξαγωγικός μας κλάδος) όσο εμείς ξέρουμε τι συμβαίνει στο κέντρο της γής.
Αλλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα, κατά Σαμαρά.
Της ενέκρινε για γενικούς γραμματείς μια 36-άχρονη δικηγόρο (!!!) και έναν νεκροτόμο (ναι ρε φίλε, δεν κάνω πλάκα.!), που προφανώς είναι ειδικός για να θάψει ακόμη μια παραγωγική δραστηριότητα.
Και ΜΕΤΑ μου λές εσύ ότι για όλα φταίνει οι κολο-"ούι".!!!!

archaeopteryx είπε...

Αααα.. η ΟΛγα.. Ποιόν εκπροσωπείο η Ολγα΄... αλλά νεκροτόμο??