Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Να μοιράσουμε με την Τουρκία;

File:Byzantine Empire animated.gif

Γιατί όχι;  Αλλά να δούμε τι άλλο θα μοιράσουμε, κι αν τα βρούμε ξανασυστήσαμε την σύγχρονη εκδοχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής ή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Γιατί έχω την εντύπωση ότι πίσω από την θαυμάσια αυτή ιδέα, θα έχουν διαφορετικές απόψεις:  οι Ρώσοι, οι "Ευρωπαίοι" (τουλάχιστον 3 απόψεις εδώ), οι Αμερικανοί...  Άσε πια τους Κούρδους, τους Τούρκους (βάζουμε όλους τους κατοίκους της Μικράς Ασίας στην κατηγορία;), τους Αρμένηδες, τους Αλβανούς, τους Βούλγαρους, τους Κινέζους, τους Ιρανούς, τους Ισραηλίτες, ή ...εμάς.

Η γεωγραφία δεν αλλάζει. Και κατά μία θεωρία, η γεωγραφία είναι αυτή που καθορίζει την εξέλιξη της Ιστορίας. Η γεωγραφία, με την δυνατότητα μίας περιοχής να συντηρήσει κόσμο, την τεχνολογία, ναι, και το κλίμα (φρίκη θεέ μου τι λέω), την δυνατότητα μετακίνησης πληθυσμών, τα ...μικρόβια, την "στρατηγική" σημασία. Η ΝΑ Ευρώπη (ή η Ανατολική Μεσόγειος τα έχει δει όλα.

Η Αίγυπτος τάϊζε την Ρώμη. Η Κριμαία την αρχαία Ελλάδα. Οι βόλτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου έτυχε να έγιναν στον μετέπειτα δρόμο του μεταξιού και η Αλεξάνδρεια Εσχάτη δεν είναι μακριά από σημερινή στρατιωτική βάση, άλλης χώρας που δεν υπήρχε το 300 πΧ. Κάποτε το μετάξι, το πιπέρι και η ζάχαρη ήταν στρατηγικές πρώτες ύλες, τώρα είναι οι υδρογονάνθρακες.


Το γιατί πήγε ο Μέγας Αλέξανδρος εκεί που πήγε, γιατί φτιάχτηκε και γιατί κατέρρευσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ή γιατί άντεξε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι το 1204, ή το 1071, δεν γράφονται σε μία παράγραφο. Το ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν συνέχεια σε κατάσταση πολιορκίας από το 600 μΧ και μετά, είναι γνωστό (σε σημείο που αναρωτιέμαι αν δεν ανησυχούν οι ...Τούρκοι για την σταθερότητα τόσων χρόνων μετά το 1453... Μάλλον κάποια νέα ισορροπία τρόμου εκμεταλλεύονται.


Η διάλυση, με συμμετοχή των Μεγάλων Δυνάμεων, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο κι αν αρέσει σε εμάς, ήταν η συνέχεια του 1204. Δεν ελέγχει κάποια ντόπια αυτοκρατορία την ΝΑ Ευρώπη, ή τον Βόσπορο, ή την ΝΑ Μεσόγειο. Οι λίγες μου γνώσεις λένε ότι όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις ενδιαφέρθηκαν για αυτό, και ότι Μεγάλες Δυνάμεις ενεπλάκησαν και στο 1922 (άσε πια τον Α' ΠΠ), και οι ίδιες περίπου Μεγάλες Δυνάμεις με διαφορετικούς μανδύες κυκλοφορούν μεταξύ μας. Και επειδή είναι ευκολότατο να μας βάλουν να αρπαχτούμε με τους γείτονες (ή μεταξύ μας), η πρόταση του Αϊχάν Καραγιουσούφ θα έχει βάση μόνο αν οι Μεγάλες Δυνάμεις το συμφωνήσουν. Αλλά κάτι μου λέει ότι και αυτοί διαφωνούν μεταξύ τους. Η γεωγραφία δεν άλλαξε.

Το γράφημα της εξέλιξης της Ανατολικής Ρωμαϊκής ή Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είναι από το  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Byzantine_Empire_animated.gif#file.  Η πρόταση του Αϊσάν Καραγιουσούφ από εδώ. Κάποια στιγμή, αρχές δεκαετίας '90, όταν αφελώς ρώτησα "μα γιατί δεν προωθούμε Ελληνοτουρκική συνεργασία;"  μού είπε κάποιος να προσέχω τι ρωτάω,γιατί η Ελληνοτουρκική συνεργασία ήταν στο στόχαστρο της 17Ν. Αν μάθω ποτέ, λοιπόν, ποιός ήταν η 17Ν, στις αρχές της δεκαετίας του '90, θα ξέρω τουλάχιστον ποιός δεν ήθελε την Ελληνοτουρκική συνεργασία στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Και, μεταξύ μας,  όσο καιρό θυμάμαι, οι μοιρασιές με τους Τουρκους είναι λίγο τα δικά μας δικά τους και τα δικά τους δικά τους...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο βολυλευτής πρότεινε συνδιαχείριση, χωρίς να αναφέρει την μοιρασιά. Σημαντική ασάφεια και όχι τυχαία.

Συνεταιρισμός προϋποθέτει γνώση της συνεισφοράς του κάθε εταίρου και πρόβλεψη για τι θα ακολουθήσει τυχόν διάλυση του συνεταιρισμού.

Η νοοτροπία των Τούρκων φαίνεται από τις προτάσεις στο ιδιοκτησιακό στην Κύπρο: οι ελληνικές περιουσίες στο βορρά κρίνονται από ΔΙΚΗ τους επιτροπή, που αποφασίζει το ύψος της αποζημίωσης ή την (μάλλον απίθανη) επιστροφή. Αν αυτό σας οδηγεί στην λογική σκέψη ότι το ίδιο θα συμβεί με τις δικές τους περιουσίες στο νότο σφάλλετε. Εκεί θα αναλάβει μια μικτή διακοινοτική εταιρεία να τις αναπτύξει και τα κέρδη θα κατανέμονται με βάση την ισοτιμία των δύο κοινοτήτων. ετσι διατηρούν τις ΕΚ περιουσίες στο βορρά, τις δικές τους στο νότο και αποκτούν και λόγο στα οικονομικά του νότου.

Τέτοια μοιρασιά έχουν υπόψη.

Kaymakchalan