Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Πολωνία και Τσεχία μπλοκάρουν τις απορρίψεις Γερμανικού αιολικού ρεύματος, στα δίκτυά τους


http://www.welt.de/eilmeldung/article112285930/Polnische-Quittung-fuer-deutsche-Energiewende.html

http://www.thegwpf.org/poland-czech-republic-ban-germanys-green-energy/

Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι όταν πάψουν να είναι ...ασήμαντες, γίνονται προβληματικές. Θα θυμάστε την περίπτωση της Δανίας:  Η Δανία ισχυρίζεται ότι παράγει πολύ ρεύμα από αιολικά, αλλά στην πραγματικότητα της είναι εν πολλοίς άχρηστο (επειδή είναι τυχαίο και μεταβλητό). Αλλά το δίκτυο της Δανίας είναι μικροσκοπικό σε σχέση με αυτό της Γερμανίας, και όταν φυσάει το πλεονάζον ρεύμα διοχετεύεται ή στην Γερμανία (όπου δεν ενοχλεί επειδή εκεί είναι σχετικά ασήμαντο) ή στην Νορβηγία όπου αντλεί νερό στα Υ/Η της Νορβηγίας, από την οποία επανεισάγει ρεύμα όταν το χρειάζεται η Δανία, αλλά με οικονομική ζημιά.

Η Γερμανία δεν έχει μεγαλύτερους γείτονες... Έχει την Πολωνία και την Τσεχία στις οποίες απέρριπτε μέχρι τώρα το πλεονάζον ρεύμα από αιολικά και φ/β -- προς δηλωμένη ενόχλησή τους, και την Ελβετία, την οποία χρησιμοποιούσε για αντλησιοταμίευση. Η Ελβετία τους το έκοψε, χρεώνοντάς τους για την εξυπηρέτηση (εδώ και εδώ).  Και  "jetzt ziehen Polen und Tschechien den Stecker und bauen gewaltige Schalter an den Grenzen auf, weil sie für den ohnehin ungebetenen Import deutschen Grünstroms keinen Blackout riskieren wollen". Η Πολωνία και η Τσεχία δεν το επιτρέπουν πλέον και βάζουν και σχετικούς διακόπτες να το μπλοκάρουν για να αποφύγουν μπλακάουτ από τις ήδη ανεπιθύμητες εισαγωγές τυχαίου ρεύματος.

Η διακοπή δυνατότητας απόρριψης αιολικής ενέργειας σημαίνει ότι θα αναγκάζονται να κλείνουν αιολικά, όταν φυσάει, με πρόσθετο κόστος τουλάχιστον €100 εκατομμύρια.

Όταν αποφάσισε η Γερμανική Κυβέρνηση να κλείσει παλιά πυρηνικά, το έκανε χωρίς να λογαριάσει τις ανάγκες για ισχύ βάσης, λέω εγώ, η την αδυναμία των ΑΠΕ να την υποκαταστήσουν.  Η δε απόφαση να "πρασινίσει" και να υπερκαλύψει το πρόβλημα, με υπεράριθμες ΑΠΕ, έγινε χωρίς την σχετική δυνατότητα των δικτύων να μεταφέρουν τυχαία φορτία είτε εντός είτε εκτός Γερμανίας. Και τώρα η Γερμανική Κυβέρνηση πληρώνει τις συνέπειες.

Αν ακολουθήσουμε τα πλάνα για πολλές χιλιάδες αιολικά μεγαβάτ, πέρα από το δυσβάσταχτο κόστος, θα έχουμε αντίστοιχα προβλήματα. Τώρα τα αιολικά είναι βασικά άχρηστα και ακριβά. Αν βάλουμε περισσότερα θα πληρώνουμε και τις ζημιές τους, και οι δικοί μας γείτονες θα είναι μάλλον λιγότερο ανεκτικοί. Αυτή την πτυχή την επαναλαμβάνω τουλάχιστον ένα χρόνο... Scipta manent και το διαδίκτυο έχει μνήμη.

20/12/11 Η Πολωνία μπλόκαρε εισαγωγές αιολικού και φ/β ρεύματος
12/1/12  Και η Τσεχία έχει πρόβλημα με το Γερμανικό Πράσινο ρεύμα
27/10/12 Τα Γερμανικά αιολικά ψήνουν τα δίκτυα γειτονικών χωρών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...




Το τελευταίο λινκ
Τα Γερμανικά αιολικά ψήνουν τα δίκτυα γειτονικών χωρών
παραπέμπει λάθος στο

http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2011/12/blog-post_30.html

Η Πολωνία μπλόκαρε εισαγωγές Γερμανικού αιολικού και φωτοβολταϊκού ρεύματος

ενώ θα έπρεπε να δείχνει στο

Η Πολωνία μπλόκαρε εισαγωγές Γερμανικού αιολικού και φωτοβολταϊκού ρεύματος
http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_6685.html