Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Μειωμένη διάρκεια ζωής, μειωμένη και η οικονομική απόδοση των αιολικών


http://www.ref.org.uk/attachments/article/280/ref.hughes.19.12.12.pdf
http://www.thegwpf.org/wear-tear-hits-wind-farm-output-economic-lifetime/

Οι διαφημίσεις των αιολικών, και οι παραδοχές που πλασάρουν στις τράπεζες και τους ...επενδυτές τους, αναφέρονται σε 20-25 χρόνια "ζωής". Μετρήσεις ωστόσο δείχνουν 10-15 χρόνια ζωής. Μοιάζει να μην συμφέρει να λειτουργεί ένα αιολικό πάρκο για πάνω από 12-15 χρόνια. Αυτό σημαίνει μειωμένη απόδοση στα επενδεδυμένα κεφάλαια (άσε το κόστος ανά μεγαβατώρα για την προσδοκώμενη ζωή του έργου... Δεν νοιάζονται για αυτό οι χρηματοδότες)

Μπορεί οι τράπεζες ή οι χρηματοδότες των αιολικών να μην νοιάζονται για το εάν είναι χρήσιμα ή άχρηστα τα αιολικά. Αυτό που νοιάζονται όμως είναι 1) εάν τα λεφτά τους είναι σίγουρα, και 2) για πόσο καιρό θα εισπράττουν, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η απόδοση.

Προφανώς, οι επιδοτήσεις πρέπει να είναι ήδη γενναίες, ή πρέπει να αυξηθούν για να δικαιολογείται έργο μειωμένης χρονικής διάρκειας. Ή τα αιολικά θα γίνονται ακόμη λιγότερο χρηματοδοτήσιμα.

Αυτό που θα σκότωνε κάθε επένδυση σε αιολικά ή σε ΑΠΕ θα ήταν να ηλεκτροδοτούνται οι χρηματοδότες των ΑΠΕ, από ΑΠΕ. Τότε δεν θα υπήρχαν ΑΠΕ ούτε για δείγμα. Και ΤΙ θα γίνουν τα αιολικά που δεν θα δουλεύουν μετά 15 ή όσα χρόνια; Μια ματιά στην Νότια Εύβοια, ή στην Καλιφόρνια ή στην Χαβάη θα σας απαντήσει...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ληστεία μετα φόνου.
Σε άπταιστα γερμανικά : 'Raubmord'

Ανώνυμος είπε...

Για να πούμε την αλήθεια, ούτε στα πυρηνικά αναφέρεται το κόστος απενεργοποιήσης. Αλλά στα αιολικά καταντάει κωμωδία.

Δημήτρης Τρύπας είπε...

Στη βιομηχανική περιοχή στο Ηράκλειο Κρήτης δραστηριοποιείται η ενεργειοβόρα εισηγμένη "Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.".
Η ίδια εταιρεία έχει αολικό πάρκο 14 μεγαβάτ στο νομό Λασιθίου.

Μάντεψε πόσο πληρώνεται τη μεγαβατώρα που παράγει το αιολικό της, και πόσο πληρώνει τη μεγαβατώρα που καταναλώνει το εργοστάσιό της...

archaeopteryx είπε...

πληρώνεται περί τα 90-100 και πληρώνει περί τα 45-50?