Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τα φωτοβολταϊκά παρέχουν ισχύ αιχμής, αλλά...


http://www.realclearenergy.org/charticles/2012/12/17/solar_is_providing_peaking_power_in_germany_106817.html

Να μια καλή (διαλεγμένη -- "carefully selected") εβδομάδα για τις ΑΠΕ, στην Γερμανία. Τέλη Μαΐου 2011. Το κάρβουνο και τα πυρηνικά παρέχουν την ισχύ βάσης, και, με το αέριο, λίγο load following. Τα φωτοβολταϊκά παρέχουν ισχύ αιχμής. Καθόλου άχρηστα. Τα αιολικά, κάπου εκεί στην μέση, ούτε αιχμή, ούτε βάση, έτυχε να φυσάει την Πέμπτη, που είχε υψηλή ζήτηση, και έτυχε να μην φυσάει το Σ/Κ που η ζήτηση ήταν πεσμένη.

Από αυτό το γράφημα (που δεν έχει κόστη για τον καταναλωτή) προκύπτει ότι τα φωτοβολταϊκά, μπορούν, αν έχει λιακάδα, να καλύπτουν την (ούτως ή άλλως ακριβή) ισχύ αιχμής. Αλλά δεν υποκαθιστούν το κάρβουνο ή τα πυρηνικά. Υποκαθιστούν ίσως αέριο (ή Υ/Η).

Η Γερμανία έχει τα περισσότερα αιολικά στην "Ευρώπη".  Η ίδια η Μέρκελ έχει πει ότι δεν συμφέρουν, αφού το ρεύμα τους κοστίζει 5 ή 8 φορές όσο το συμβατικό ρεύμα, και προφανώς φαντάζεται ότι τα φ/β "θα ήταν καλά για την Ελλάδα", όπου έχουμε περισσότερη λιακάδα, και (κατά, ή χάρη, στην Μέρκελ) ακριβότερη ακόμα ισχύ αιχμής, και μας περισσεύουν και λεφτά.

Αν η φωτοβολταϊκή ταρίφα ήταν μεταξύ 60 και 80 ευρώ την μεγαβατώρα στην Ελλάδα, δεν θα έλεγα κιχ. Άντε 80-100 για να πληρώνουμε τον φόρο υποτέλειας στον Γερμανό... Αλλά στα €200 ή €300/MWhr;

Αύριο-μεθαύριο θα μαζέψω λίγα περισσότερα στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά (όπως προκύπτουν από την Γερμανία. Τα φ/β δεν είναι όσο άχρηστα είναι τα αιολικά, αλλά έχουν δυσβάσταχτες ταρίφες. Και δεν είναι χωρίς προβλήματα, όταν μπαίνουν πολλά σαν ποσοστό της ηλεκτροδότησης.

Εν τω μεταξύ, σας προτείνω μουσική του 14ου αιώνα. Ακόμα και ο Δεύτερος Νόμος υποκλίνεται στον μεγάλο μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: