Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας; Μάλλον όχι...

Η πιο εντυπωσιακή εικόνα της καταστροφολογίας από την διαφημιζόμενη υπερθέρμανση της Γης είναι οι πλημμυρισμένες πόλεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας (από το λιώσιμο των πάγων). Αλλά:


http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/reprint/sea_level_not_rising.pdf
http://scienceandpublicpolicy.org/blog_watch/sea_level_is_not_rising.html
http://hockeyschtick.blogspot.gr/2012/12/new-paper-by-sea-level-expert-concludes.html

Η στάθμη της θάλασσας δεν είναι σταθερή, και αλλάζει για διάφορους λόγους. Η τροχιά του φεγγαριού και του Ήλιου είναι ένας (οι παλίρροιες και οι αμπώτιδες σε αυτά οφείλονται). Οι αλλαγές και η ένταση στα θαλάσσια ρεύματα, οι "ωκεάνιες ταλαντώσεις", είναι άλλος. Και οι γεωτεκτονικές κινήσεις (Στον αρχαιολογικό χώρο στα Φαλάσαρνα της Δυτικής Κρήτης, το αρχαίο λιμάνι  είναι, σήμερα, πάνω από το νερό). Και οι παγετώνες. Και το λιώσιμο των πάγων (από οποιαδήποτε αιτία).

Η στάθμη της θάλασσας επίσης δεν είναι σταθερή από μέρος σε μέρος, και μετριέται σε πολλά μέρη, τόσο με μέτρηση παλιρροιών και αμπώτιδων όσο και με δορυφορικές μετρήσεις (από το 1992).

Στην μελέτη του (στους παραπάνω συνδέσμους)  ο Mörner κατέληξε ότι βάσει των μετρήσεων η στάθμη της θάλασσας δεν ανεβαίνει, ή ότι, εάν ανεβαίνει, ανεβαίνει με ρυθμό 5-7 εκατοστά κάθε 100 χρόνια, στην περίοδο που αφορούν οι παρατηρήσεις). Η αμφιβολία οφείλεται στο ότι τα δεδομένα ερμηνεύονται και αναλύονται για να αφαιρεθούν οι επίρροιες (ή επήρειες) των γνωστών ταλαντώσεων (όπως του El Niño). Μία σειρά δορυφορικών μετρήσεων δείχνει πτώση της στάθμης μεταξύ 2002 και 2007.

Ούτε η Βενετία, ούτε η Γλυφάδα, ούτε τα νησάκια του Ειρηνικού κινδυνεύουν από την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή". Κινδυνεύουν για άλλους λόγους. Αν πηγαίνατε πριν 5 χρόνια σε πλούσιους ιδιοκτήτες της Γλυφάδας να αγοράσετε παραθαλάσσιες επαύλεις, επικαλούμενοι την στάθμη της θάλασσας, θα σας πετούσε έξω ο μπάτλερ. Σήμερα θα σας τα πουλούσαν ευχαρίστως, λόγω φορολογίας όμως, όχι λόγω στάθμης θάλασσας.


Όπως και με τις μελλοντολογίες για την πλανητική θερμοκρασία, είναι εύκολο να φτιαχτούν γραφήματα που να λένε ότι "πάει πνιγόμαστε" και εύκολα θα τα βρείτε στο διαδίκτυο , αλλά τα γραφήματα είναι από απλοϊκά μοντέλα, ενώ τα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν παπατζήδες στην επιστημονική κοινότητα; Υπάρχουν.  Και όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα.


Καταγράφηκε περιστατικό στις Μαλδίβες, όπου ακτιβιστές οικολόγοι ξερίζωσαν δέντρο ηλικίας 50 ετών στην παραλία, για να αποκρύψουν το προφανές γεγονός ότι η θάλασσα δεν είχε ανέβει τα τελευταία 50 χρόνια...  Ωτόσο, όπως σχολίασε ο @καταλυτικός, οι ντόπιοι στις Μαλδίβες, δεν ανησυχούν αφού χτίζουν το αεροδρόμιό του πάνω στην θάλασσα (και τα σχόλια σε αυτό το λινκ είναι ενδιαφέροντα)

Τι καθόμαστε και λέμε... Ως ...αρχαίος, ξέρω, χωρίς πολλά πολλά, ότι οι παραλίες, πχ στην Ανάβυσσο, δεν έχουν αλλάξει όσο ζω... Μια φορά θυμάμαι μία δυνατή  βροχή στον Υμηττό κατέβασε μπάζα και μπάζωσε την παραλία στην Βούλα... Και κάποιος ευφυής καφετζής διαμόρφωσε τα μπάζα και έβγαλε τραπεζάκια, ομπρέλες, μικρή ιδιωτική μαρίνα, κλπ... Αυτός, και όχι μόνο, εδώ κάτω, δεν φοβάται την Κλιματική Αλλαγή... Κι άλλοι, πιο σοβαροί, επιχειρηματίες δεν φοβούνται την Κλιματική Αλλαγή:


Αφού ανέφερα τις ωκεάνιες ταλαντώσεις ο Anthony Watts έχει τρέχουσα ανάρτηση για τις μεταβολές στις θερμοκρασίες των ωκεανών από αυτές τις ταλαντώσεις... Αυτό που βλέπουμε σαν "ακραία καιρικά φαινόμενα", πολλές βροχές, ξηρασίες, ζέστες, κρύα, μάλλον από αυτές τις ταλαντώσεις οφείλονται.  Από όσο γνωρίζω, τα διάφορα Νοστραδάμεια μοντέλα δεν έχουν ενσωματώσει ωκεάνιες ταλαντώσεις στις καταστροφολογίες τους, η αριθμητική είναι λίγο ...δύσκολη.

Ανεβαίνει απειλητικά η στάθμη της θάλασσας
Ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας

2 σχόλια:

katalytikos είπε...

Στις Μαλβίδες τόσο πολύ ανησυχούν για τις κλιματικές αλλαγές, που κατασκευάζιυν μεγάλο αεροδρόμιο δίπλα στη θάλασσα!!!!!!!
http://stevengoddard.wordpress.com/2010/12/04/maldives-plans-for-drowning-by-building-huge-new-airport-next-to-the-ocean/

archaeopteryx είπε...

καλοόοο! Θα το προσθέσω...