Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο κίνδυνος για μπλακάουτ από πολλές ΑΠΕ, και η ...λύση!


http://www.reuters.com/article/2012/12/17/column-wynn-solar-blackout-idUSL5E8NE6ZO20121217

Μπορεί να τα ξέρουν αυτά οι "επενδυτές" ή/και η ΡΑΕ,  εγώ δεν έχω ακούσει τίποτα, αλλά να το, για να μην σκούζει κανείς μετά "α! μα! μου!" κλπ. Είναι και σε ιστολόγια που ασχολούνται με ενεργειακά και στα ειδησεογραφικά. Google το "50.2 Hz problem".

Πολλές ΑΠΕ (και ειδικά φ/β που "ανάβουν" όλα μαζί το μεσημεράκι) δημιουργούν υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να συνεπάγεται αύξηση στην συχνότητα πάνω από τα 50 Hz του δικτύου, και όταν η συχνότητα πάει πάνω από 50,2 Hz, "βγαίνουν" αυτόματα και αναγκαστικά από το δίκτυο μονάδες, και αυτό με την σειρά του αποσταθεροποιεί περαιτέρω το δίκτυο με κίνδυνο μπλακάουτ, που μπορεί να έχει (ήδη είχε) διασυνοριακές διαστάσεις


Οι Γερμανοί που κατασκευάζουν και εξάγουν προβλήματα, (για να λύσουν άλλα προβλήματα της δικής τους επινόησης) κατασκευάζουν και λύσεις (τζίροι να γίνονται). Για μόνο €65-€175 εκατομμύρια, αναβαθμίζουν τα φωτοβολταϊκά πανέλα τους για να ελέγξουν το πρόβλημα. Εμείς, και όχι μόνο, το μαθαίνουμε από τις ...εφημερίδες. Μαντέψτε ΠΟΙΟΣ θα πληρώσει, ΠΟΙΟΝ, για την λύση του προβλήματος, που μάς επέβαλαν με νόμο για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα.


Αντίστοιχο πρόβλημα, αλλά με χαμηλές συχνότητες (κάτω από 48 Hz) έχουν, φαίνεται και τα αιολικά, χαχαχάααχαχα! Άσε που το βλέπω να έρχεται... Κανιβαλισμός ΑΠΕ εάν τύχει να έχει λιακάδα ΚΑΙ να φυσάει ταυτόχρονα!

Ποιό, ακριβώς, πρόβλημα λύνουν οι ΑΠΕ; Το ανθρωπογενές φαινόμενο που μάλλον δεν υφίσταται;  Και που, αν υφίσταται, οι ΑΠΕ δεν κάνουν απολύτως τίποτα για αυτό;

http://www.rpia.ro/index.php/the-50-2-hz-problem-for-photovoltaic-power-plants
http://www.ecofys.com/files/files/ecofys_ifk_2011_50_2_hz_summary.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_in_Germany
http://www.germanenergyblog.de/?p=11786

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Κατά βάση οι αντιστροφείς αν ανεβάσουν συχνότητα πάνω από 50.5Hz δίνουν εντολή σε ηλεκτρονόμο να αποκόψει την πηγή απ' το δίκτυο. Αν αυτή τη λειτουργία την ακυρώσεις χειροκίνητα, (γίνεται αλλά δεν το έχω δοκιμάσει) από ένα σημείο και μετά δεν ισχύει η μια από τις τρεις συνθήκες παραλληλισμού που είναι:
- Ίσες τάσεις δικτύου - πηγής
- Σωστή αλληλουχία φάσεων δικτύου - πηγής
- Ίση συχνότητα δικτύου - πηγής

Από ένα σημείο και μετά γίνεται ένα ωραίο βραχυκύκλωμα, βγαίνει μια κι έξω η πηγή-Φ/Β και επαναφέρεται η γραμμή χωρίς το Φ/Β επάνω.

Εργαστηριακά έχω μετρήσει και συχνότητα ως 52Hz μιας παραλληλισμένης στρεφόμενης πηγής (γεννήτρια) 80kW σε δίκτυο των 50Ηz, χωρίς απεμπλοκή της γεννήτριας. Ανέβαζα στροφές για να ανεβάσω την συχνότητά της ως τα 52Hz, όριο που έγινε το βραχυκύκλωμα και αποκοπή της γεννήτριάς μου από το δίκτυο.
Σε αντιστροφείς αυτό δεν ισχύει γιατί έχουν ενσωματωμένη προστασία με λήψη προς ηλεκτρονόμο.
(και γιατί να το κάνουν;)

archaeopteryx είπε...

φαίνεται ότι ή 1) είναι πρόβλημα, ή 2) αποφάσισαν αυτοί που πουλάνε λύσεις ότι είναι πρόβλημα, για να πουλήσυον λύσεις (που γαι την Γερμανία κοστίζουν περί τα 100 (από ότι λέει το άρθρο, αλλά και το German Energy Blog που μοιάζει και ενημερωμένο και σαφές)

katalytikos είπε...

Η μη σταθερή συχνότητα στο δίκτυο (48-52Hz) τι επιπτώσεις έχει στις ηλεκτρικές συσκευές??

archaeopteryx είπε...

Εικάζω: Στις οικιακές μάλλον τίποτα. Λίγο πιο γρήγορα ή πιο αργά. Τα ηλεκτρονικά έχουν DC τροφοδοσίες ούτως ή άλλως.

Αν έχεις κανένα κινητήρα μερικών χιλιάδων βατ να σπρώχνει λιωμένο σίδηρο έεε... εεε...

ΔΕΝ είμαι ειδικός (ο Spiral είναι) αλλά νομίζω ότι η υπερφόρτωση ενός δικτύου, καίει ασφάλειες ή το ψήνει. Και η αυξημενη συχνότητα είναι υπερφόρτωση (αλλα δεν ξέρω)

spiral architect είπε...

Κοιτάξτε, το να παίζει ηθελημένα η συχνότητα εξαρτάται από τι επιθυμητές ρυθμίσεις έχεις στους ηλεκτρονόμους υπο- (και υπερ-)συχνότητας που υπάρχουν στους σταθμούς παραγωγής και σε πολλά σημεία του δικτύου μεταφοράς (σε Κέντρα Υ.Τ.) και Κέντρα Διανομής.
Το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ50160 και η οδηγία 120 της ΔΕΗ (που είναι ταυτόσημα πανευρωπαικά) ορίζουν ανεκτές μεταβολές συχνότητας το +/-0.5% επί της βασικής συχνότητας που στην Ευρώπη είναι τα 50Hz. Αυτό τηρείται απαρέγκλιτα πλην εξαιρέσεων, όπως στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, οπου η ΔΕΗ και οι γείτονες είχαν θέσει μεγαλύτερες ανοχές, επειδή ειχαν τεθεί εκτός απο βόμβες γραφίτη των ΝΑΤΟϊκών πολλά Γιουγκοσλαβικά ΚΥΤ και ΚΔ. Τότε τα ηλεκτρικά ρολόγια μας έχαναν και οι κινητήρες έχαναν στροφές.
Ότι παραγωγή (κεντρική ή διεσπαρμένη) δεν καλύπτει αυτή την ανοχή, απορρίπτεται από το δίκτυο και τους ηλεκτρονόμους του παραγωγού.

Οσο για το αν "ψήνεται" ενα δίκτυο εξαρτάται απο το φορτίο της κατανάλωσης και οχι απο την "πολλή" παραγωγή. Στην περίπτωση αυτή απλά εχεις περίσσεια που πάει άχρηστη, εκτός αν περιμένεις εντός ολίγου μεγαλη ζήτηση.