Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Το Project Helios

Εφ' όσον δεν υπάρχει πολιτικός να μιλήσει "πριν", η ζημιά (όπως με όλες τις ΑΠΕ) θα φανεί "μετά"... Τα blogs, σχεδόν όλα, το έχουν πει. Δεν υπάρχει λογική, αλλά δεν υπήρχε λογική και στο Κατοχικό Δάνειο, ή αντίστοιχα αστειάκια.

Ναι, θα δουλέψουν για λίγο κατά τόπους μπουλντόζες, μπετατζήδες, εταιρίες περίφραξης, κανένα σεκιούριτι, καμία εταιρία που κάνει προφίλ αλουμινίου, κανένας καλωδιάς. Αυτοί όλοι θα πληρωθούν από μελλοντικές αυξήσεις στο ρεύμα.  Και μετά κανένας ξεσκονιστής. Κάθε πρόσκαιρη θέση εργασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια 2-4 κανονικών θέσεων λόγω ακριβής και ατελέσφορης ηλεκτροδότησης.

Οι Γερμανοί ίσως πληρώνουν κάτι που αντιστοιχεί σε δικαιώματα άνθρακα. Αυτά που ήταν 25-30 όταν ξεκίνησα να γράφω και είναι 7-8 τώρα. Αυτά που είναι "0" στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Έλληνας καταναλωτής θα παρακαλεί να ανέβουν τα δικαιώματα άνθρακα ( ο φόρος υποτέλειας που πληρώνει στους Γερμανούς) για να πληρώνουν κάτι παραπάνω οι Γερμανοί. Ο Έλληνας προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι οι Γερμανοί όλα τα προϋπολογίζουν, και με τι σκατά έχει μπλέξει.

Το ότι τα φ/β είναι λιγότερο ενοχλητικά από τα αιολικά το ξέρουμε όλοι. Το ότι η παραγωγή τους έχει κάποια προβλεψιμότητα, και είναι επομένως λιγότερο άχρηστα από τα αιολικά, επίσης.  Το ότι η ίδια η Μέρκελ είπε ότι το ρεύμα τους είναι 8 (ή 10) φορές ακριβότερο, επίσης. Το ότι με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια θα πληρώνουμε τόσο παραπάνω επί 8 φορές, σας το λέω εγώ.  Το ότι σε 3-5 χρόνια τα ίδια τα φ/β θα είναι μισοτιμής, σας το υπογράφω.

Το ότι σε 3 ή 5 χρόνια θα σας λέω (αν υπάρχει αυτό το blog) ότι "σας τα έλεγα", ούτε ικανοποίηση θα μου δίνει, ούτε θα αλλάξει την ζημιά. 

Η πράσινη ενέργεια προσιτή μόνο σε πολύ μικρές, συμβολικές ποσότητες. Η ηλιακή ενέργεια δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες.

Μαύρη τρύπα επιδοτήσεων τα φ/β στην Γερμανία

Η τιτλοποίηση ηλιακών εσόδων είναι φούσκα στην φούσκα

Ακριβά για τους Γερμανούς, βάλτε τα στους Έλληνες

Και για να είμαι ξεκάθαρος.  Το Project Helios δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο βλαπτικό για τον Έλληνα από τις άλλες ΑΠΕ. Περίπου η ίδια απάτη είναι.  Οι ΑΠΕ είναι απόδειξη ότι μας πάνε για διάλυση. ΔΕΝ υφίσταται χώρα με τόσες ΑΠΕ.

Είμαι περίεργος... Επί Παπαδήμου θα υπογραφεί αυτό; Ή από τον επόμενο Παπαδήμο;

4 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ηλιακή ενέργεια; Ναι, ευχαριστώ!

nikos είπε...

pROJECT HELIOS ...και η ύφεση πάει σύννεφο ..τι περιμένατε απο "σοφιστές"

Ανώνυμος είπε...

Επεσα σε μια εκπομπή του καναλιού της Βουλής την Κυριακή. Ο Παπ εξηγούσε το ΗΛΙΟΣ. Αντεξα μερικά λεπτά και άκουσα το εξής κουφό: η ενέργεια θα μεταφέρεται στην κεντρική Ευρώπη μέσω δικτύων που θα φτιάξει η ΕΕ. Ομως, για να φτιάξει δίκτυο μέχρι τη γειτονιά μας η ΕΕ, πρέπει να προϋπάρχει τοπική παραγωγή ενέργειας που να δικαιολογεί την επένδυση. Για αυτό μπαίνουμε στην περιπέτεια ΗΛΙΟΣ, για να υπάρχει δικαιολογία για την δημιουργία του δικτύου θα μεταφέρει την ενέργεια στην Γερμανία.

Δηλαδή πρώτα θα κονομήσουν από το ΗΛΙΟΣ και μετά από το δίκτυο, και μετά από την μεταφορά ενέργειας από..... που προς.... που, θα είναι το ενδιαφέρον να δούμε.

Αυτός ο άνθρωπος πιστεύει ότι έχει τις οικονομικές γνώσεις για να σώσει μια χώρα!

Kaymakchalan

spiral architect είπε...

[...] η ενέργεια θα μεταφέρεται στην κεντρική Ευρώπη μέσω δικτύων που θα φτιάξει η ΕΕ. Ομως, για να φτιάξει δίκτυο μέχρι τη γειτονιά μας η ΕΕ, πρέπει να προϋπάρχει τοπική παραγωγή ενέργειας που να δικαιολογεί την επένδυση. Για αυτό μπαίνουμε στην περιπέτεια ΗΛΙΟΣ, για να υπάρχει δικαιολογία για την δημιουργία του δικτύου θα μεταφέρει την ενέργεια στην Γερμανία.[...]

Δεν γίνονται αυτά τα πράματα, ρε παιδιά.
Δεν γί-νο-νται!
Φτάνει πια με τις επιδοτούμενες εξαγωγές των Γερμανών, την "ανάπτυξη" και τις αντιεπιστημονικές π@π@ριές που μας σερβίρουν!
(αν και τα έχω ξαναγράψει)

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!