Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Διάλογοι αρχαιοπτερύγων


Επειδή έχω προσπαθήσει να το χτενίσω να βγεί "συνοπτικό και ευανάγνωστο", δυο-τρεις φορές, και δεν τα καταφέρνω, το βάζω αυτούσιο ως έχει, και θα το ξαναδώ. Όταν "χτενιστεί", θα έχει τίτλο Χρηματοδότηση Έργων (β). Αν και μου φαίνεται μια χαρά και έτσι.

Οι διάφοροι "αρχαιοπτέρυγες" είναι με διαφορετικά χρώματα. 3 ή 4 (έχω αρχίσει και μπρερδεύομαι) έχουν δικά τους "νικ", "δίπλα". Χαχαχαάα. Στα παρακάτω, έβαλα με αχνό γρίζο χρώμα παρατηρήσεις που προσέθεσα εκ των υστέρων.

Λοιπόν φίλε... νομίζω ότι το βλέπω τό παζλ λυμένο. Όχι μόνο το παζλ με την απάτη της κλιματολογίας, ή με την απάτη των ΑΠΕ και πως θα μας πάνε σε πράσινο αειφόρο μέλλον. Αλλα και την απάτη [της Κυβέρνησης] του ΓΑΠ.

1) Είπε λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν και θα τα δεις, στο τέλος. Υπάρχουν όπως και οι πιστώσεις στις Τράπεζες.

2) Είπε, μέσω Μπιρμπίλη, στον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές ότι "δεν θα ανέβει το ρεύμα το 2010, αλλά θα ανέβει από το 2011". Ξεκίνησε. Μάλλον υπάρχουν πολλοί να τα χώσουν σε ΑΠΕ και θέλουν να βγούν γρηγορότερα! Και φυσικά τα κοράκια των αποκρατικοποιήσεων θέλουν πολλά ασφαλή! έσοδα.

3) Με την χώρα να διαλύεται, και συνειδητά αφήνοντας την χώρα να πάει στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ πέρασε τον Νόμο για τις ΑΠΕ, σαν "Εθνικής προτεραιότητας", για την κλιματική αλλαγή, κλπ. Δες πιο πάνω!! Δεν υπάρχει άλλη ασφαλής επένδυση στην Ελλάδα. Συν την μούφα πεί κλίματος για περιτύλιγμα.

4) Οι μηχανισμοί με τα πράσινα παπαγαλάκια, πλούσιες εταιρίες στο Zug (όχι αυτή που βρήκε τυχαία), πλούσιους Ελληνογάλλους, και όχι μόνο, που εκπροσωπούν τις EDF της ΒΔ Ευρώπης είναι έτοιμοι. Έχουν γεννηθεί έτοιμοι και περίμεναν έναν ΓΑΠ πράσινο να τους ανοίξει τον δρόμο συν ένα Σαμαρά να μη λέει όχι στα παραπάνω!!

5) Όλα τα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, τρέχουν και έχουν πελάτες υποψήφιους αιολικούς. Και όχι μόνο. Ηλιακά θερμικά (United Technologies) Σι Αι Ει...

6) Τα δημοφιλή (αλλά πανάκριβα για τον καταναλωτή φ/β πήραν μπρος για να λαδώσουν το αντεράκι τους μερικοί, και να έχουν πράσινα μπανεράκια και διαφημίσεις. Ο λαϊκός κράχτης. Κλασσικό πασοκικό κόλπο Είπαμε - για πλούσιους, Κινέζους, χαζούς αγρότες, και τους 3 Έλληνες που έχουν εργοστάσια πάνελ οι οποίοι έχουν και προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις λόγω εργοστασίων...

7) Τρέχει φιλολογία με τα ευρωομόλογα. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Είνα εξωπραγματικά πολύπλοκες οι διαδικασίες και τα θεσμικά. Και λέμε εμείς, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία λένε όχι. Όποιος κάνει το underwriting θα ξέρει την αλήθεια. Εάν έχουν μέσα αλγόριθμους αποδόσεων τύπου τοξικών, θα πέσει γέλιο. Εάν όπως έγραψα γνωρίζουμε ποιός κάνει ρέητινγκ, πού και πότε, πούλα, αλλά σε ποιόν. Θα δούμε όλο το έργο! Προσωπικά εάν δεν μεριμνήσουμε για τα χρέη μας 110 δις σε συνδυασμό με το ευρωομόλογο την έχουμε βάψει!

8) Ένα χρόνο αργότερα (Δεκ 2010), η Μπιρμπίλη προαναγγέλει "δισεκατομύρια επενδύσεων" μπροστά μας Good Wines, οι τράπεζες δεν έχουν $$ και ο κάθε επενδυτής ερχόμενος με την τράπεζά του θέλει και μία ελληνική να συμμετάσχει αλλά δεν!!! Οπότε η ξένη τράπεζα λέει "Δεν θέλουν να μοιραστούν το ρίσκο σε ασφαλή επένδυση?? Που μας πουλάνε"... τον πούλο άρμ!

9) Και ξαφνικά το βλέπω. Θα εκδόσουν ομόλογα. Όχι για τον προϋπολογισμό αλλά για "επενδύσεις σε υποδομές". Θα δανείσουν "έργα". Εξασφαλισμένα από τα έσοδα, είτε είναι διόδια είτε είναι -- το μάντεψες -- το αυξημένο ρεύμα.

10) Πόσες MWHrs καταναλώνουμε τον χρόνο; Χ Πες περίπου 49-50T (σσ. 49-50.000.000 ΜWhr) δες εδώ. Πόσα δίνουμε; a/kWhr. Πες 6δις€ τζίρος ΔΕΗ από 49.000.000 MWhr δηλαδή 122€/MWhr. (δεν ξέρω εάν αυτό είναι σωστό) Κάν' το αυτό 30 ή 40 ή 60% πάνω. (Το έχουν πει το 60%) ΝΑ ΤΑ τα λεφτά. 30% στα 6 δις είναι 1.6 δισ€. ΠΟΛΛΑ λεφτά από την 30%, 40%, 60% αύξηση στο ρεύμα. Στο φτηνότερο ρεύμα της Ευρώπης. Αν υπάρχει €1,6 δις πρόσθετο (καθαρό?) έσοδο αυτό εξυπηρετεί της τάξεως του 1,6/0,17 (0,7*12% + 0,3*30%=17%) ή €9,2 δις. Πόσα αιολικά βάζεις με €9,2 δις? Να πούμε 1 με 2 εκατ ανά MW? Πες 2? 4.500 MW πόσα θέλει η Μπ? Βάζει 4.500 με 30% αύξηση στο ρεύμα. 9000 με 60& αύξηση στο ρεύμα. Ποιός αντέχει 30 και 60% αυξήσεις; Οι Πακιστανοί και οι πλούσιοι. [αυτή η πρόχειρη ανάλυση τάξης μεγέθους, δεν λαμβάνει υπ΄όψη την πρόσθετη απαραίτητη αύξηση στο ρεύμα για να συντηρηθούν 4.500 πληρώνονται MW (*025*24*365 κλπ)]

11) Και πως θα τα χρηματοδοτήσουν; Από ομόλογα που θα πουλήσουν σε ξένες εταιρίες σαν αυτή του Zug. Δισεκ. ευρώ. Και δανεικά, και ίδια κεφάλαι. Εξασφαλημένη απόδοση, καλύτερη από κρατικό ομόλογ0, σχεδόν μηδενικό ρίσκο, το ρεύμα είναι το τελευταία πράγμα που κόβεις. Καταπληκτική επένδυση. Υψηλότοκη κατάθεση και έχει και συνέχεια. Εγώ φοβάμαι τα πρόστιμα CO2!! Θα τρέχουν όπως αυτά των χωματερών!!!... Και δεν θα τα πιάνουμε ποτέ. Θα χρωστάμε όλοι που ζούμε και πλενόμαστε σε κάποιους??? Ενώ τα χρεωστικά τιμολόγια θα στιβάζονται στο Υπουργείο!! Την ίδια στιγμή εκδίδοντας τα χρεωστικά CO2 τα πάνε στις τράπεζες και τα κάνουν legerage και ανάλογα το πόσο λαμόγι είναι ο τραπεζίτης παίρνουν από 70-180% επί των χρεωστικών δάνεια!! Μην Αρχίσω... Άσε με θα σκοτώσω κανέναν! Δεν ξέρουν τι τους γίνεται!!! Κανείς!!! Μόνο ο Προβόπουλος και ο Παπαδήμας.

12) Με το ρεύμα ανεβασμένο 30, 40, 60% και οι Λ-Α κάνουν αεριοστρόβιλους, ΚΑΙ, το φιλέτο:

13) Πουλιέται η ΔΕΗ. Το φιλέτο είναι τα υδροηλεκτρικά. Σωστά. Τι να τα κάνουν τα άλλα.

Με τις φτηνότερες τιμές στην Ευρώπη δεν ΔΕΗ την θέλει κανείς (και τα αιολικά ή τα φ/β δεν βγαίνουν) Πρέπει να ανεβάσει τα τιμολόγια για να την πάρουν... (το 60% συνολική αύξηση έχει ακουστεί). Κόλπο γκρόσσο του κερατά. Και να μην σου πώ ότι και στην ΝΔ, έχει τύπους που είναι στο κόλπο. Ψήφισαν ΝΑΙ στον νόμο για τις ΑΠΕ

Οι Ελληνικες Τραπεζες δεν εχουν € να δωσουν δανεια ουτε στο 60% στις ΑΠΕ . Ο επενδυτης εστω βαζει 30% Ιδια Κεφαλαια πχ σε ΦΒ 5ΜΒ, με αξια κατασκευης 13.000.000 Ευρω ολα μεσα. Με ταριφα 390 Ευρω το ΜΒ σε ενα εργο 5ΜΒ και ηλιοφανεια στα 1.500 ωρες μιλαμε για 7.000.000 ΚΒΩ/χρονο, 7.000ΜΒΩ χ 390 = 2.730.000 Ευρω. ΕΣΟΔΑ ακαθαριστα προ φορων/αποσβεσεων και τοκοχρεολυσιων. Μετα πολλα μενουν απο 1.000.000 - 1.500.000 το χρονο προ φορων. Εχεις κανει εταιρια ΕΕ Ελλαδα με 20% και μαμα στην Κυπρο με 11%, σου μενουν 700.000/Χρονο. Ποσα εχεις βαλει; το 30% των 13.000.000, 3.900.000 Ευρω Ιδια Συμμετοχη συν εγγυησεις ( η ασφαλιση της παραγωγης του εργου ειναι μεσα στα εξοδα ). Τα 3.9 Εκ με (α) υπερτιμολογηση και (β) bridge loan, σου εχουν στοιχισει 2.7 εκ. Να κι άλλα καθαρά λεφτά!

Σε 4+ κατι χρονια εχεις παρει πισω τα λεφτα σου.Οι ΠΑΣΟΚΟΙ ειναι μανουλες σε ΑΠΕ απ το 1999. Καταληγω, οτι στις ΑΠΕ όλοι θέλουν να μπουν. Οι πλουσιοι σε ΦΒ και νορμ-αλ-καπονε σε Αιολικα.Σημερα οι Τραπεζες δεν δινουν ουτε τα υπογεγραμμενα Δανεια, ουτε δοσεις Δανειων σε ΑΠΕ! ΤΕΡΜΑ !Οι ασφαλισεις των ΑΠΕ σε HERMES πχ εινα πανακριβες ελεω Μνημονιου..Στην τελικη η καθε Μπιρμπιλω μπορει να εχει αγνες προθεσεις, ΑΛΛΑ εχει γυρω της ΠΑΣΟΚΟΥΣ και δεν το εχει παρει χαμπαρι ακομη... ΔΕΗ = Σιγουρα εσοδα στις ΑΠΕ = Ασφαλεια της Επενδυσης ( εαν φυσα και εχει ηλιο χωρις ασφαλιση! )Αυξανω το τιμολογιο ΔΕΗ, ολοι πληρωνουν.. δεν ζει κανεις χωρις ρευμα !!! και ζουν τα λαμογια οι "επενδυτες" αλλα και οι μεσαζοντες και οι Τραπεζες !Αυτα
. Αγνές προθέσεις με εμπειρία μελέτες για ποδήλατα και Ελιαμέπ σωθήκαμε. Το προβλημα με όλη αυτή την παρέα είναι οτι δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους. Αστεία αστεία μόνο ο Παμπούκης. Το "κοινωνικός παρατρεχάμενος δεν είναι δουλειά.


Για να δούμε πως φτιάχνεται αυτό σε ένα κείμενο. Η περίληψη ωστόσο είναι προφανής, και το συμπέρασμα περίπου το ίδιο με αυτό που ήταν και πριν 8 μήνες που ξεκίνησε αυτό το blog. Λεφτά υπάρχουν: Είναι η ετήσια συνολική αύξηση στην τιμή του ρεύματος διαιρεμένη δια του περίπου 0,2. Αν το ρεύμα ανάβει 30-60%, τα βρήκαμε τα λεφτά 10-20 δισ. Μόνο; Μέχρι τα 350; Ποιά 350... Στην άλλη ζωή.

Να σου δώσω και μια ιδέα για το πως θα ξεπλύνουν χρήμα οι επενδυτές σε ΑΠΕ !

Που θα βρει την ίδια συμμετοχή το χαμόγια επενδυτής??? ( εάν δεν του τη δώσει η Τράπεζα με σκιώδη μέτοχο τον Τραπεζίτη!?)

Φτιάχνει offshore εταιρία σε χώρα ΕΕ πχ στην Κύπρο με 11% φορολογία με 3.000 Ευρώ. Έχει 1-2 σπίτια ελεύθερα, ή κάποια άλλη εγγύηση ή φίλο τον Τραπεζίτη ( διαλέγουμε ) Αγοράζει 5 άδειες ΦΒ των 100ΚW, τα οποία ΘΑ παράγουν 70.000Ε το καθένα το χρόνο. Τα κατασκευάζει, η τα αγοράζει έτοιμα.


Βάζει εγγύηση τα 5 πάρκα στην Τράπεζα, εκχωρεί το 100% των «ΣΙΓΟΥΡΩΝ»!!?? εσόδων και παίρνει δάνειο, με το οποίο Αγοράζει τα σπίτια ΤΟΥ στην Κυπριακή Εταιρία.

Έτσι η Κυπριακή έχει ρευστότητα-μετρητά Χέστηκε για το εάν χάσει τα 5 έργα, δεν έχει ήλιο η τα κλέψουν οι αλλοδαποί «τουρίστες». Έχει βγάλει από την υπερτιμολόγηση.
Τα μετρητά στην Εταιρία, είναι πλέον ΚΑΘΑΡΑ !! και δωρεάν !!

Του μένουν τα σπίτια, του μένουν και τα μετρητά, και μένει και η φούσκα στην Τράπεζα, αλλά ποιος νοιάζεται??!!!

Μην το χοντρύνω κι άλλο.. νομίζω αρκεί.. για αρχή..

Σε μεγαλύτερη κλίμακα έργων της τάξεως των 15-50 Εκ Ευρώ είναι ακόμη πιο εύκολα.... ΤΑ μαύρα στην Τράπεζα Ασπρίζουν!! σε πρωτογενές Δάνειο για αγορά ΑΠΕ, και ακολουθείται η πιο πάνω διαδικασία ή κάποια παρόμοιο. Με υπερτιμολογήσεις κλπ.. όλοι είναι ευτυχισμένοι. Ξέρεις σε τι αξία εγκαταστάσεων δίνουν - έδιναν Δάνεια οι Ελληνικές Τράπεζες? 1.4 Εκ Ευρώ το ΜΒ στα Αιολικά και 3 - 5 Εκ Ευρώ το ΜΒ στα ΦΒ !!!! Τα ποσά αυτά έχουνε μέσα και 30% αέρα τουλάχιστον !!

Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες.

Και πρέπει να έχει και άλλους τρόπους ξεπλύματος, αλλά, συγγνώμη, δεν ειδικευόμαστε σε μαθήματα πλυντηρίων. Θυμάστε την εταιρία στο Zug. Οι ιδιοκτήτες είναι πράγματι απο τους πλουσιότερους στον κόσμο. Από εμπόριο ρούχων. Πολλά λεφτά γκρίζας προέλευσης μπορούν να περάσουν προς αντίστοιχες επιφανείς εταιρίες και να τα δείτε σαν ΛΕΦΤΑ που ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη τέτοια εξωτικά. Έχουν απλούστερα. Με Σημίτη ήρθαν τα μαύρα της Ελβετίας. Αν στήσουν φτερωτές, ίδια λεφτά θα έρθουν (και όχι από την Ελβετία ή Ελβετία είναι μόνο για πολύ πολύ μεγάλους).

5 σχόλια:

takis perreas είπε...

Καλημέρα αρχαίε!
Εξαίρετη ανάλυση-παρουσίαση-διατύπωση όπως πάντα.
Ο πατριώτης μου ακούει?
Περιμένει το φρούτο να ωριμάσει, ε?
Του Newton έπεσε το μήλο στο κεφάλι.
Ο πατριώτης μου να προσέξει μην του πέσουν στο κεφάλι άλλα φρούτα και όχι κάθετα, αλλά με υποβοηθούμενη καμπύλη τροχιά!
Άντε, γιατί η υπομονή και η πολιτική ανοχή έχουν τα όριά τους!

a. horribillis είπε...

Tα έλεγε η Ελευθεροτυπία τον Μάϊο του 2010:

Οικογενειακή υπόθεση η «πράσινη ανάπτυξη»

του τρίτου συνεδρίου για το περιβάλλον και την ενέργεια, που διοργανώνει ο μικρός αδελφός του πρωθυπουργού, Ανδρέας (Αντρίκος) Παπανδρέου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το πρώτο συνέδριο είχε γίνει το 2007 και η ανακοίνωσή του είχε συνοδευθεί με μια πολιτική αναστάτωση. Ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε ζητήσει, παραμονές εκλογών του 2007, να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή

διοργανώνει η ΜΚΟ του Αντρίκου, «Ι4cense» (Institute for Climate and Energy Security), μοιάζει περίπου σαν «γιορτή των Παπανδρέου»

υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ συνδιοργανωτής είναι ο Κυρ. Γριβέας και η εταιρεία του C&C International Group of Companies. Πρόκειται για επιχειρηματία φίλα προσκείμενο στη Ν.Δ., με διασυνδέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον δήμο Αθηναίων του Ν. Κακλαμάνη

πολιτικές τακτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι οποίες θα καθορίσουν τις μελλοντικές εξελίξεις στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της αειφόρου ενέργειας της περιοχής

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=162651

Ανώνυμος είπε...

Να τους στείλεις την προηγούμενη ανάρτηση να δουν τι γίνεται όταν έχεις πολλές ΑΓ. Ότι έπαθε η Αγγλία θα παθαίνουμε. Εκτός εάν βάλουν αντίστοιχα MW αέριο (που και αυτό ίσως παίζει, δέστο)

Ανώνυμος είπε...

Χαρα στην όρεξή σας!

a.vulgaris είπε...

To format του ζωντανού διαλόγου είναι πολύ καλύτερο.