Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Μην μπλεκόμαστε με λάθος διλήμματα


Η κατάσταση είναι γενικά μπερδεμένη (αχ αυτή η διαίρεση με το μηδέν... και ανάθεμά με εάν καταλαβαίνω τι κάνουν πια στην Βουλή) αλλά μην λύνουμε λάθος προβλήματα (η τουλάχιστον μην παρεξηγούμαι γιατί γκρινιάζω) και, προς τούτο, λίγες απλοϊκές προτάσεις:

1) Το ερώτημα ΔΕΝ είναι εάν είναι καλύτερο νόμισμα το ευρώ ή η δραχμή:  Σαφώς και είναι καλύτερο το ευρώ από την δραχμή. Αντιπροσωπεύει μια μεγάλη οικονομία με πολλές συναλλαγές, και είναι σταθερό και πειθαρχημένο. Και την δραχμή την έχω συνυφάσει με υποτιμήσεις, και πληθωρισμούς, και απαγόρευση κίνησης κεφαλαίων, ροζ χαρτιά και τέτοια μυστήρια.

2) Το ερώτημα ΔΕΝ είναι εάν περάσαμε καλύτερα με το ευρώ από ότι με την δραχμή. Σαφώς και περάσαμε καλύτερα με το ευρώ. Είχαμε πρόσωπο και στο Λονδίνο και στο Μόναχο. , Μάθαμε το sushi, τα Cohiba και την αυτόνομη θέρμανση σε μεζονέτες με τζαμαρίες. Και οι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι μας πέρασαν καλά σκάβοντας την Αττική.  Με ΔΑΝΕΙΚΑ.  Δανειστήκαμε για να καταναλώνουμε αυτά που οι άλλοι δούλευαν ή νομοθετούσαν ή μας λάδωναν για να πουλήσουν. Εμείς δανειστήκαμε για να καταναλώνουμε, εκείνοι για να παράγουν. Και μας επιδοτούσαν να μην παράγουμε. ΔΕΝ φταίει το ευρώ, καθ εαυτό για αυτά τα περίεργα, το ευρώ είναι ένα θαυμάσιο νόμισμα (αν και με αυτά που γίνονται ποτέ δεν ξέρεις...)

Υποψιάζομαι ότι το 90% του πληθυσμού μας, εάν ερωτηθεί "ευρώ ή δραχμή" θα πει "ευρώ", για τους παραπάνω δύο (ιστορικούς) λόγους, και όχι για την εκτίμηση του μέλλοντος. Ελπίζω οι πολιτικοί να μην σκέφτονται σαν το 90%.

3) Εγώ δεν θέλω επιστροφή στην δραχμή.  Αλλά θεωρώ την δραχμή σχεδόν αναπόφευκτη εξέλιξη χρεοκοπίας. Είτε την προκαλέσουμε εμείς, είτε μας την προκαλέσουν (και τα δύο είναι πολύ διαφορετικά).

4) Ούτε θέλω χρεοκοπία.  Αλλά φοβάμαι ότι τα ...fundamentals, (α) τα 350 που χρωστάμε, (β) το πρωτογενές έλλειμμα, (γ) το ΑΕΠ που είναι αυτό που είναι, (δ) η ύφεση και, προπαντός, (ε) η όχι τόσο ανεξήγητη πρεμούρα των Γερμανών να διαχειριστούν δικά τους προβλήματα μαζεύοντας την ρευστότητα (με την περιφέρεια πιο ευάλωτη σε τέτοιες κινήσεις), φοβάμαι ότι όλα αυτά καθιστούν την χρεοκοπία αναπόφευκτη. 

5) Εάν η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, όποια μορφή και να πάρει, θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, γιατί θα είναι μια προσαρμογή σε πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που μάθαμε.  Η δυσαρέσκεια έχει σχέση και με την ταχύτητα της προσαρμογής. Το πόσο χειρότερες θα είναι οι καταστάσεις έχουν σχέση με την διαπραγμάτευση όρων.

6) Πάντα υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, ακόμα και με πιστόλι στον κρόταφο (απλά, εάν χάσεις, τέλειωσες).   Εάν πρόκειται να τελειώσεις, καλύτερα να τελειώσεις ανώδυνα, ή γρήγορα, ή αφήνοντας κάτι στα παιδιά σου. Ωστόσο, σε χρεοκοπίες, το τέλος δεν χρειάζεται να έχει αίματα.

7) Η διαπραγμάτευση, για τον οφειλέτη,  πρέπει να έχει σαν προφανή στόχο τα συμφέροντα του οφειλέτη:  Nα χάσει όσα λιγότερα περιουσιακά στοιχεία, να μην δώσει επαχθείς εξασφαλίσεις που να καθιστούν την έκβαση απαράδεκτη, να κρύψει τον κουμπαρά, να εξασφαλίσει ρευστότητα κλπ κλπ.   Το πάνω χέρι στην διαπραγμάτευση το έχει αυτός που μπορεί να πείσει τον άλλον ότι θα χάσει εκείνος (ο άλλος) τα περισσότερα.  Ας μην μπούμε σε αυτό, αλλά το ισχυρότατο όπλο είναι:

8) Η απειλή του δις ιζ Πάρτα. Δεν έχω, έλα όταν έχω, κλπ.  Αν ο οφειλέτης πιστεύει ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, εάν δεν πετύχει το ζητούμενο (αυτά στο "7" παραπάνω) με την απειλή, το κάνει. Το κάνει ο οφειλέτης, με δική του πρωτοβουλία, για  να διαφυλάξει ό,τι μπορεί, ειδεμή θα του το πάρουν (μα δεν το βλέπετε;).  Και όταν του πάρουν ό,τι έχει και δεν έχει , τότε και μόνο τότε οι πιστωτές θα τον αφήσουν στην τύχη του.  Για αυτό και μόνο για αυτό ο archaeopteryx πάντα συστήνει μονομερές κανόνι όσο στέκεσαι στα πόδια σου. Με το που θα δεις ότι οι άλλοι είναι ...σκληροί.  Αυτό εκτός από κότσια, θέλει και:

9) Ποετοιμασία! Το κανόνι συνεπάγεται μηδενισμό της ρευστότητας, και δεν το βαράς εάν δεν είσαι έτοιμος και η Τράπεζα της Ελλάδος σίγουρα ξέρει τι χρειάζεται (Νόμισμα χρειάζεται... και φασόλια στο κελάρι)

Δεν λατρεύω την δραχμή, και γουστάρω το ευρώ,  αλλά εάν η χρεοκοπία μας είναι αναπόφευκτη και εάν η επιλογή μας είναι εκκαθάριση εν λειτουργία από τους πιστωτές ή κανόνι από εμάς, προτιμώ το κανόνι. Και το κανόνι προϋποθέτει δραχμή.

Πριν λοιπόν αποφασίσετε τι προτιμάτε, απαντήστε,παρακαλώ:  Θα χρεοκοπήσουμε τελικά ή όχι;

Και εάν απαντήσετε ότι θα χρεοκοπήσουμε,  τι προτιμάμε;  (α) εκκαθάριση εν λειτουργία -- με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή (β) μονομερή στάση πληρωμών και δραχμή -- με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Αυτό είναι το δίλημμα, όπως το καταλαβαίνω εγώ.  Το τι συνεπάγεται το (α) και το (β) είναι άλλο πάλι θέμα... Προτιμώ ενστικτωδώς το (β) γιατί ο εκκαθαριστής και ο πιστωτής σε αυτή την άσκηση είναι το ίδιο πρόσωπο. Φρίκη. Τώρα με τι από όλα αυτά ασχολέιται ποιός, ό,τι ξέρετε, ξέρω.

Άσχετο, αλλά εκτιμώ ότι η "άλλη" πλευρά έχει στρατιές επιστημόνων και αναλυτών που επεξεργάζονται κάθε λεπτομέρεια και κάθε πτυχή τέτοιων απλοϊκών σκέψεων. Τους ...κλιματολόγους τους έχουν για μόστρα. Παιδεία... Να πού θέλαμε Γερμανό σύμβουλο... στον σχεδιασμό αυτής της άσκησης.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι πλάκα! Η Καϊλή ψήφισε

archaeopteryx είπε...

Ναι. Κρίμα που δεν είναι στο ΥΠΕΚΑ. Θα είχε άλλη διάσταση η ...εικονογράφηση

Themistocles είπε...

Συμφωνώ με όσα λες αλλά εστιάζεις σε ένα τμήμα του χάρτη. Για να το δεις όλο πρέπει να κάνεις λίγο zoom out.

το σχολιο είπε...

αρχαιε,

δυστυχως τα απλα διλημματα ειναι τα λαθος διλημματα. Και για αυτο αυτα μπαινουν σε εκλογες η σε δημοψηφισματα.

Τωρα καποιοι γλωσσολογοι συνιθιζουν να λενε οτι ο Ποντιος Πιλατος μιλαγε 1000 λεξεις και ο Ιησους 100. Αρα στη μεταξυ τους συνομιλια για την δικη ...

ΤΟ συστημα δεν εχει σημερα βεβαιοτητα - αυτο εξαλλου το τρομοκρατει. Και δεν μιλαω για τον ΓΑΠ η τον Αντωνη αλλα για στο Σαρκομερκελικο η Μερκελοσαρκοζυκο συστημα ...

Αλλα εξακολουθει να μιλαει χιλιες λεξεις και αυτοι που εναντια τους στρεφεται 100 ? Μαλλον οχι η αναλογια εχει χειροτερεψει..

Αλλα δεν θα τους βγει, Η ιταλια πεφτει και η δικη μας χρεωκοπια δεν θα μεινει ορφανη και αναδελφη..

Αν διαβαζεις γαλλικα ριξε μια ματια σ'αυτο γιατι ειναι μεγαλο και βαριεμαι να το μεταφρασω αν και τοχω σκεφτει πολλες φορες να το βαλω στο sxolioblog.

http://blog.mondediplo.net/2011-08-11-Le-commencement-de-la-fin

Ειναι οτι καλυτερο εχω δει φετος

Ανώνυμος είπε...

"Avec le concours des décideurs publics, incapables de penser autrement, la finance se trouve alors plongée dans une situation de parfait chaos cognitif"

Οι ηγέτες δεν κατανοούν τι γίνεται και οι χειρισμοί τους έχουν φέρει το απόλυτο οικονομικό χάος. Αυτό είναι προφανές ακόμη και σε όσους δεν έχοyμε μεγάλες οικονομικές γνώσεις.

Η λύση είναι εξίσου προφανής: γενναία υποτίμηση του Ευρώ. Αλλά αυτή δεν θα γίνει λόγω γερμανικών εμμονών. Και για μια ακόμη φορά, οι γερμανικές εμμονές οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η κατάσταση είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι χωρά σε μια σκέψη "δραχμή ή Ευρώ". Η δραχμή θα είχε νόημα αν η ύφεση δεν ήταν γενικευμένη και είχαμε ελπίδα για ραγδαία άνοδο των εξαγωγών μας.

Αντίστοιχα, η κατάσταση είναι πόλύ μεγαλύτερη από το διαμέτρημα αυτών που προσπαθούν να την λύσουν. Δεν μπορούν διότι δεν την καταλαβαίνουν.

Θα την φάμε την κρισάρα πανευρωπαϊκά, θα κλωτσήσει τους Γερμανούς στη μούρη και μόνο τότε, όταν ματώσουν και αυτοί θα σπάσουν οι εμμονές τους. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των Γερμανών.

Το δικό μας πρόβλημα είναι αν θα είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε κατάλληλα για να βγούμε γρήγορα από την γενικευμένη κρίση.

Kaymakchalan

archaeopteryx είπε...

μα επειδή θα την φάνε όλοι την κρισαρα, όσο πιο γρηγορα ξεκόψουμε, τόσο λιγότερο θα ξεζουμίσουν πρώτα εμάς πριν επιστρέψουν στην μεσαιωνική βαλχάλα τους...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε όσα λες και είναι για καλοπροαίρετες καταστάσεις και ανθρώπους.

Αυτό που δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό από όλους, είναι ότι επιχείρησε ΜΕ ΔΟΛΟ να μας ΣΥΡΕΙ σε ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕ Η ΜΕΡΚΕΛ με την πρόταση για το γαμωδημοψήφισμα -που θεώρησαν πολλοί ρομαντικοί βλάκες της αριστεράς ότι είναι ένα δώρο άμεσης δημοκρατίας-

Δεν ξέρω αν έχει γίνει αυτό κατανοητό.

Πιστεύω η ΝΔ το κατάλαβε και γι'αυτό αντέδρασε έτσι και του ΕΤΡΙΨΕ μεν ΟΡΘΟΤΑΤΑ στην άψυχη ΜΟΥΡΗ του το δημοψήφισμα, κλονίστηκε δε στη δανειακή... ως αστικό κόμμα.

Το ΚΚΕ σαν παλια και αγωνιστική ταξική καραβάνα του ΕΤΡΙΨΕ ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ και το δημοψήφισμα και τη δανειακή και απαίτησε ΕΚΛΟΓΕΣ.

Άλλοι αριστεροί ειδικότερα εξωκοινοβουλευτικοί και αντιεξουσιαστές ταυτίζονται απόλυτα μαζί του και το ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ANTINEWS (o ακροαριστερός κατά δήλωσή του εαμοβούλγαρος φίλος του λαού ας πούμε)

Και πάρα πολλοι άλλοι αριστεροί που διαβάζω εκφράζουν κρυπτοθαυμασμό (εξολοθρευτή της αστικής τάξης τον λένε, παιχτούρα τον λένε) και ουσιαστικά μέσα από τα ιστολόγιά τους προωθούν την παπατζίδικη ατζέντα.

Μιλάμε για μεγάλη λιγούρα και θολούρα στα μυαλά όταν επιλέγεις να ταυτιστείς με προτάσεις ενός αποδεδειγμένα απατεώνα και ψεύτη.

Είναι πολιτικό το θέμα και όχι μόνο τεχνικό, δλδ. ευρώ, δραχμή ή κύρηξη στάσης πληρωμών με δική μας πρωτοβουλία.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΜΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΡΑ!!!

Αυτό που πήγε να μας κάνει είναι η χειρότερη ΠΡΟΔΟΣΙΑ στη φάση αυτή.

Γιατί δεν έκανε το δημοψήφισμα ή την ερώτηση για ΕΛΛΗΝΙΚΗ στάση πληρωμών πριν από ΔΥΟ χρόνια;

ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Όταν διαβάζω ότι ο αλήτης ο φίλος ρουμπινής έχει ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας τότε ΟΦΕΙΛΩ να είμαι κουμπωμένη όσο και αν πιστεύω ότι το εθνικό μας νόμισμα ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΕΙ.

@α.

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για άκρως επικίνδυνο καμένο εγκέφαλο και συμπλεγματικό που έχει το θράσος στη χθεσινή ομιλία να αναφέρεται στα επιτεύγματά του που είναι η προπαγάνδιση και αποποινικοποίηση του χασις και η χρηση λάπτοπ και για το σόι του

η ερμηνεία του χρήζει ψυχαναλυτικών όρων με συνδρομή φυσιογνωμιστή ζωγράφου και αναλυτή λεγομένων και γλώσσας σώματος

Ανώνυμος είπε...

Με την πρόταση για το γαμωδημοψήφισμά του έδωσε την ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΣΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΕΙ ΣΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το ότι να την κηρύτταμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ!

ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΔΟΛΟ !

Και αν κάποιος ειχε κάποια αμφιβολία για τις προηγούμενες κινήσεις του ότι δεν είχε δόλο, τώρα δεν επιτρέπεται να έχει καμία!

Τώρα για όσους γλυκάθηκαν από το τυράκι στη φάκα που έβαλε (δημοψήφισμα και άμεση δημοκρατία και συμμετοχή του λαού) αυτός ας προσέξει την άλλη φορά τις εκφράσεις του (τσατσάδες του διαδικτύου και λοιπά) γιατί την επόμενη φορά ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΕΝΗΣ!

ΑΛΛΕΝΑΚΙ
@αλλενάκι

archaeopteryx είπε...

μπορεί αλλενάκι μπορεί... Εγώ δεν απαντώ λέγοντας "η θολούρα του πολέμου", ο φίλος μου ο archaeopteryx thymosophus λέει ότι είναι απλά ο ιδιοκτήτης του Πασόκ. Το θεωρεί δικό του και κάνει ότι θέλει...

Η μόνη ελπίδα είναι "όχι άλλα δάνεια" που θα είναι μεν "΄καταστροφική" αλλά η "σωτηρία" θα έιναι χειρότερη.

όΛοι σήμερα είναι κατηφείς

Ανώνυμος είπε...

Τον ξεμπροστιάζει τον υποκριτή και ο Τσίπρας τώρα ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό.

Είπε ότι η MEΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ για βίαιη αποβολή της χώρας από την ΕΕ έγινε με ΜΑΦΙΟΖΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

Η ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΡΚΕΛ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ.

Και πουσαι, μπορεί ο καθένας από αυτούς τους δύο να εξυπηρετεί διαφορετικά συμφέροντα (άλλα συμφέροντα ο Παπατζής, και άλλα η Μέρκελ)

ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΚΛΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΤΟΧΟ, ΕΊΤΕ ΠΡΟΣΥΝΕΝΟΗΜΕΝΑ ΕΙΤΕ ΣΙΩΠΗΡΑ...

ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΛΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΛΛΑ Ο ΑΠΕΧΘΕΣΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ EVER

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΙΟΥΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΑΚΑΡΙΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ BLITZKRIEG ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Και γι'αυτό δεν το ήξερε κανένας και έγιναν όλα σε μια νύχτα.

@α.

nikos είπε...

πάντως χθες αποδείχτηκε δυστυχώς το μέγεθος της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης !!

Ανώνυμος είπε...

Πόσο γρήγορα νομίζετε ότι μπορεί να γίνει η μετάβαση στη δραχμή; Σε μέρες, εβδομάδες ή μήνες;

Η μετάβαση στο Ευρώ πήρε δύο χρόνια αν θυμάμαι καλά. Το αντίστροφο δεν μπορεί να γίνει αστραπιαία.

Η μετάβαση θα δημιουργήσει μια κατάσταση που θα επιβληθεί από την πραγματικότητα. Ο κόσμος θα επιλέξει το μέσον συναλλαγής και αυτό ενδέχεται να μην είναι ούτε η δραχμή, ούτε το Ευρώ, αλλά το δολλάριο αν αυτό κριθεί πιο ασφαλές.

Μια χαοτική κατάσαση έχει απρόβλεπτες εξελίξεις.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι κάν δίλημμα Αρχαίε μου

O πραγματικός στόχος είναι πάντα αυτός πού παράγει πραγματικά πλούτο.Οχι "χρήματα" με τήν νομισματική έννοια απλώς.
Γιατί είναι σε θέση να πληρώνει (συνεχώς και αδιαλείπτως) τα χρέη του.Ενίοτε και άλλων..για να εξακολουθεί να παράγει πλούτο.
Γιαυτό συγχρόνως και προστατεύεται ώς ιερή αγελάδα(αφού αποδίδει).
Εν ευθέτω χρόνω-σχετικά- θα τό διαπιστώσεις,ποιός είναι ο πραγματικός στόχος,άν ήδη δεν το κατάλαβες.
Πλούτο δημιουργείς από πλούτο πού "κλέβεις".
Ισχύει ακόμη...just follow the money..

ό παγωτατζής

Ανώνυμος είπε...

...και εξαιρετικά σωστός ό συλλογισμός σου..
Ασπάζομαι απόλυτα την ιεράρχηση προτεραιοτήτων όπως την θέτεις.
Ακριβώς αυτή είναι ή ουσία των πραγμάτων..
Εκφράζεις απόλυτα και την δική μου σκέψη.

ό παγωτατζής