Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Θα κοπούν οι αιολικές επιδοτήσεις στην Ισπανία μετά τις εκλογές


Η Ισπανία έχει εκλογές, σε λίγες μέρες... Και ο Ισπανός Σοσιαλιστής θα μας τελειώσει κατά τα φαινόμενα. Η είδηση είναι ότι με την νέα κυβέρνηση μάλλον θα κοπούν οι αιολικές επιδοτήσεις:

Spain's ... renewable energy made it a world leader in the sector and reduced its dependence on imported fuel, but the result is debt-laden utilities and consumers facing crippling rate hikes to pay for power stations they are hardly using.

"We can't afford high-cost energy and the government can't continue to bet on extremely expensive sources of energy for Spanish households,"

...Wind turbine manufacturer Gamesa ... has offset a huge slowdown in new wind farms in Spain with sales elsewhere...

Η περίληψη: Τα αιολικά, ακόμα και στην Ισπανία που τα κατασκευάζει, δεν συμφέρουν. Καταστρέφουν τον καταναλωτή και τον ηλεκτροπαραγωγό (εκτός εάν καταστρέψουν τον καταναλωτή περισσότερο). Οι Ισπανοί καταναλωτές πληρώνουν κερατιάτικα για σταθμούς που δεν χρησιμοποιούν (και στο άρθρο της Ημερησίας) Οι Ισπανοί (και όχι μόνο) αιολικοί, ψάχνουν για κορόϊδα αλλού:  Μπιρμπίλη/Παπακωνσταντίνου! Χίος, Ικαρία, Κρήτη, Σκύρος, Λακωνία, Άνδρος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και βάλε...

Πριν λίγες μέρες η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση πιέστηκε από το αιολικό λόμπυ να δεχτεί €60/MWhr, εγγυημένο για 20 χρόνια, από €55/MWhr εγγυημένο για 12 χρόνια. Τι δίνουμε εμείς; €90-€100; Ή €200 για τα θαλάσσια;  Γιατί φωνάζει ο Δήμαρχος;  Επενδύσεις σπρώχνει; Σε ποιά χώρα; Θυμάστε και τις ταρίφες της Τουρκίας; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταστρέψεις μια χώρα.
Η Ισπανία είναι τόσο γεμάτη αιολικά που δεν μπορεί να παράξει ρεύμα, αποτελεσματικά, με τον συνδυασμό αιολικά-αέριο... Και τόσους προβληματικούς φωτοβολταϊκούς από την αναγκαστική μείωση στις ταρίφες.   Έχει 21% ανεργία, και στους νέους μεταξύ 18 και 24 ετών η ανεργία είναι 48%.  Η Ισπανία κατασκευάζει και εξάγει ανεμογεννήτριες (η Iberdrola μας και η Gamesa μας).  Στην Ισπανία έγινε η μελέτη ότι για κάθε "Πράσινη" θέση εργασίας χάνονται 2,2 συμβατικές. Για να έχεις ανάπτυξη, πρέπει να φτιάχνεις πράγματα που να θέλει ο κόσμος να τα καταναλώνει. Και να τα εξάγεις. Όχι να πρέπει να έχεις τα βούρλα του Σκάϊ να σου κάνουν πλύση εγκεφάλου για να ...πρασινίσεις και να βγαίνουν παπαγάλοι να παπαγαλίζουν "καλάααα τα αιολικάαα"

Και μην ξεχνάτε:  Η Τρόϊκα και το ΔΝΤ είπαν και στην Πορτογαλία να κόψει τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ για να αποφύγει τα χάλια της Ελλάδας.

Δείτε επίσης:

Reuters European renewables caught in perfect storm
Spanish government reforms wind power subsidies
Spain's New Government May Axe Green Energy Subsidies

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Gamesa μεταφέρεται κατά τους κανόνες του Εράσμου ως Γαμήσα στα ελληνικά. Ονομα και πράμα που λέμε.

Πήρε μερικά χρόνια να καταλάβουν οι Ισπανοί ότι οι ΑΠΕ είναι μάπαι.

Ονειρεύομαι την Παναγιωταρεά ("ο ήλιος και ο αέρας είναι δωρεάν και εμείς είμαστε ευλογημένοι, εχουμε και από τα δύο") και την Χριστοφυλλίδου σε ένα οδοιπορικό στα κλειστά εργοστάσια ΦΒ στην Ισπανία. Ντυμένες ταυρομαχίνες. Το απόλυτο Ecokitsch.

Βίτσια που τα έχουμε μερικοί, έτσι!

archaeopteryx είπε...

Η Παναγιωταρέα!!! Η έμπνευση για το μυθικό πρόσωπο, την θεία μοπυ την Ζαχάρω!.. Λόγω προφοράς! Μαϊντανόοος

Ποια είναι η Χριστοφιλίδου? του Σκάϊ? Ε αυτή πληρώνεται για να τα λέει...

Ανώνυμος είπε...

Πλούσιο σε πληροφορίες θέμα, διάβασα ότι πρόλαβα.
Από τη διαγώνια ανάγνωση των περισσότερων πηγών αναφοράς, συγκράτησα τα παρακάτω:
- Σε αντίθεση με τη Γερμανία , η οποία πέρασε το κόστος των ανανεώσιμων πηγών απευθείας στον καταναλωτή στην Ισπανία ήταν λογικότεροι.
Και ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 20 Νοεμβρίου θα έχουν εκλογές.
- Στην Ελλάδα εκτός από τα προηγούμενα σκέφτονται ήδη και τα επόμενα.
http://www.econews.gr/2011/11/15/eidiko-telos-ape-5/