Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οι ΑΠΕ, και οι ξανθιές με τις βρούβες


Διάβασα στο energypress τις απόψεις του κυρίου Περιστέρη για τα "καυτά" ζητήματα της ενεργειακής αγοράς, και παρακαλώ διαβάστε τα, για να μην τα ανατυπώνω.

Δυστυχώς, ο κύριος Περιστέρης και η προσέγγισή του είναι "το πρόβλημα" της ενεργειακής αγοράς. Ο κ. Περιστέρης δεν είναι ο μόνος, αλλά αφού αυτός τα λέει, σε αυτόν αναφέρομαι. Και, για την ακρίβεια,δεν είναι "το πρόβλημα" αλλά η "έκφραση" του προβλήματος. Δυστυχώς όμως, αυτό το ίδιο "πρόβλημα", ή η έκφρασή του, μας έχουν φέρει στην χρεοκοπία. Και τα "καυτά" ζητήματα του κυρίου Περιστέρη, απλά ζητάνε να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε την τιμή του ρεύματος, να βρούμε πρόσθετο κρατικό δανεισμό, και να βασιστούμε σε πρόσθετες "Ευρωπαϊκές" παροχές, όταν πια έχουμε εμπεδώσει πόσο "αειφόρος" είναι ο δανεισμός, και ποιόν ωφελούν οι παροχές.

Η "νομιμομοποίηση" των αιτημάτων του, είτε επειδή ταυτίζεται με επιταγές κάποιου κυρίου Έτιγκερ, είτε επειδή καλύπτεται από τον Νόμο Μπιρμπίλη δεν μου αρκεί. Τον κύριο Έτινγκερ δεν τον ξέρω. Άλλα προωθεί στην χώρα του, και άλλα σε εμάς. Και για τον Νόμο Μπιρμπίλη, θα γράψει η Ιστορία, μετά την κατάρρευσή μας, πώς ακριβώς μάς προέκυψε.

Η "απελευθέρωση" που μας επιβάλει υποτίθεται η "Ευρώπη" είναι μία από τις ρίζες του προβλήματος και είναι υποκριτική 100%.  Πόσο απελευθερωμένη είναι η Γαλλική ή Γερμανική αγορά ηλεκτρισμού;  Πώς συγκρίνεται η "απελευθερωμένη" EDF ή E.ON, ή RWE, με την υπό απελευθέρωση ΔΕΗ;  Τι διαθέσιμο εισόδημα έχει ο μέσος Γάλλος ή Γερμανός για ρεύμα (ή για "ποιοτικό"  ρεύμα όπως μου έγραψε κάποιο παπαγαλάκι);  Πώς έχει το θράσος να μας λέει για "ΑΠΕ" όταν τα ίδια τα στοιχεία της Γερμανίας, που εξάγει και προωθεί ΑΠΕ τόσα χρόνια, βασικά λένε ότι οι ΑΠΕ είναι ακριβές και ενεργειακά ασήμαντες;

Παραθέτω τα γραφήματα που είχα αναρτήσει πρόσφατα, και οι πηγές τους είναι από εδώ, εδώ και εδώ.


Και σε περίπτωση που τα γραφήματα είναι δυσνότητα, να το πω και με λόγια:  Στην Γερμανία, τo 2009, 21.164 A/Γ , συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 25.777 MW παρήγαγαν 38TWhr, ή 6.5% της ηλεκτρικής ζήτησης, με διαθεσιμότητα 16,8%. Πηγή εδώ και εδώ.  Μην μας τσαμπουνάτε πόσους πλασματικούς τόνους CO2 υποκαθιστάτε ή πόσα θεωρητικά σπίτια ηλεκτροδοτείτε. Να μας λέτε τι ποσοστό της πραγματικής ζήτησης καλύπτετε με τις προτάσεις σας.  Η Ε.ΟΝ το λέει ξεκάθαρα:  8% των αναγκών του δικτύου από αιολικά το 2003, και όσο περισσότερα αιολικά μπαίνουν, τόσο μικρότερο το ποσοστό:  6,5% το 2009,  4% η πρόβλεψη για το 2020.  Στην πλούσια Γερμανία. Εσείς στην ψωροκώσταινα;

Τα καυτά ζητήματά σας, Κύριέ μου, απλά πιέζουν 1) να πληρώνουμε περισσότερο για 2) ρεύμα που δεν θα έχουμε, σε 3) καιρό που δεν έχουμε άλλα λεφτά, αλλά 4) να δανειστούμε κάτι παραπάνω για να σας επιδοτήσουμε να το πετύχετε.  Τι να πω... Οικονομικές εφημερίδες δεν διαβάζουμε;

Σε μια χώρα που περιμένει την επόμενη δόση δανείου, με αντάλλαγμα Εθνική Κυριαρχία, για να μπορεί να εισάγει κρεμμύδια και σκόρδα από την Γερμανία, αγαπητέ Κύριε, όταν μου δείχνετε ξανθιές σε χωράφια με βρούβες, με αναγκάζετε να σας πω ότι οι βρούβες δεν χορταίνουν, το καύσιμο από βρούβες καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο από όσο υποκαθιστά, και οι ξανθιές είναι ερζάτς.  Και να αναφέρω την παρατήρησή μου ότι η δήθεν "Ρυθμιστική" Αρχή Ενέργειας, πιο πολύ θυμίζει ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ, παρά ΡΑΕ. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Εσείς, την δουλειά σας κάνετε. Η ΡΑΕ τι κάνει;


Φτιάξτε μαζί με τίποτα άλλους του συναφιού... Μια μονάδα να παράγει απρόσκοπτο και οικονομικό ρεύμα, και δεν θα λέω κιχ (αν η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη κάνει την δουλειά της).

11 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ο Δεύτερος Νόμος της Θερμοδυναμικής και το απότοκό του:

Tα συστήματα (ενεργειακά, οικονομικά) είναι ΠΕ-ΠΕ-ΡΑ-ΣΜΕ-ΝΑ

Αν τα τεντώσεις, ή θεωρήσεις ότι δεν υπάρχουν όρια, την πληρώνεις ακριβά!
(και προφανώς κάποιοι "μαγκίτες" κερδίζουν τρελά λεφτά!

Μην νομίζετε ότι οι φυσικοί νόμοι δεν σχετίζονται με την "οικονομία", κάθε άλλο μάλιστα!

Καλή ανάλυση φίλε, που πολλοί πρέπει να την κάνουν "sticky" στα blogs τους!

spiral architect είπε...

... με απλά λόγια:

α. Για να μεγαλώσεις την (οποιαδήποτε) πίτα, θες υλικά και ενέργεια.
β. Στη φύση, μετά την ανάπτυξη έρχεται ο θάνατος


α'. Από κάπου πρέπει να τα πάρεις!
β'. Για σκεφτείτε λιγουλάκι ...
(όλα εγώ θα τα λέω?)

archaeopteryx είπε...

για αυτό έχουν την ξανθιά στις βρούβες... Κάνεις ξανθιά παιδάκια -- αλλά εχεις το ερώτημα τι θα τα ταϊζεις...

spiral, αν νομίζεις ότι καταλαβαίνει κανεί τι σημαίνει finite system... Εδώ νομίζουν ότι υπάρχει άπατο βαρέλι με λεφτά και φωνάζουν "που 'ναι τα λεφτα ρεεεεε"

Ανώνυμος είπε...

Ti na kanei h RAE?????

O Proedros Vasilakos einai ypallhlos tou Peristerh adv kai 10 xronia

spiral architect είπε...

ΡΑΕ?
Μουχαχαχα!
Πάρτε μια ακόμα φούσκα για να πορεύεστε!

Θυμάστε τις 10-15 εταιρείες τηλεφωνίας (ήμαρτον ρε πούστη μου!) στο πρόσφατο παρελθόν που έκλεισαν φεσώνοντας τον ΟΤΕ?
Τότε δεν υπήρχε EETT?

(το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?)

spiral architect είπε...

Καλές είναι οι βρούβες, αλλά για σαλάτα, ή τσιπουρομεζέ!
(και η ξανθιά ... αν είναι ορίτζιναλ)

spiral architect είπε...

Kαι το ... cross platform σύνθημα της ημέρας:

Καμιά συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους σφουγγοκωλάριους τους!

niele είπε...

Και οσο φαγωνομαστε με τις ΑΠΕ, αλλου παιζεται το χοντρο παιχνιδι
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1338918
παει και ο λιγνιτης (προς μεγαλη ικανοποιηση του αρθρογραφου απ' οτι φαινεται)
Φημολογειται οτι ο Φωτοπουλος ...ται στις καταληψεις προσπαθώντας να μπει στη φυλακη και να μεινει εκει κρυμμενος οταν θα σκασει η βομβα στην Κοζανη.

Ανώνυμος είπε...

εεε... και καλά φτηνά καζάνια στην Φλώρινα... Σημίτηηηηηη

George Mantjoros είπε...

Πραγματικο θρασος.
Ολα δικα τους.
Κανενα κομμα δεν παιρνει θεση.
Σαπιλα.
Σε ποιους να ελπιζουμε πια?

archaeopteryx είπε...

Η Τερνα στα χνάρια της Ιντρακομ και της Ζήμενς, είναι ...διακομματική. Και το Βήμα και τα Νέα νομίζω την ...στηρίζουν (άσχετα από την διακομματικότητα)