Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

20 χρόνια βαρεμάρας


Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης είπε:
19/11/2011 στις 2:26 pm

Ἀρχαιοπτέρυγα, μὲ τὴν εὐρωσκεπτικιστικὴ* φυτιλιὰ ποὺ βάζεις μᾶς λές “λάβετε θέσεις” γιὰ νὰ συζητηθεῖ ἐπιτέλους δημόσια τὸ Μεγάλο Θέμα. Τὸ πρόβλημα εἶναι ὅτι τὸ Μεγάλο Θέμα θεωρεῖται ταμποῦ, καὶ περίπου… κακὸς ἄνθρωπος ὅποιος τὸ θέτει. Τὸ πρόβλημα εἶναι ὅτι δὲν μποροῦμε νὰ μιλήσουμε καθαρὰ στὴν Ἑλλάδα: νὰ συζητηθοῦν σοβαρὰ καὶ σὲ ἀνώτατο ἐπίπεδο τὰ διλήμματα «ἐντὸς ἢ ἐκτὸς Εὐρώ», «χρεωκοπία ἢ ἀργὸς θάνατος», μὲ συνεπῆ μελέτη ὅλων τῶν παραμέτρων καὶ ἀναδιάταξη τῶν πολιτικῶν δυνάμεων ἐπὶ τῇ βάσει τῆς τοποθέτησής τους σὲ αὐτὰ τὰ διλήμματα. Ὁ κόσμος καίγεται, ἀλλὰ ἡ μελέτη τῶν ἐνδεχομένων ποὺ ἔχουμε μπροστά μας ἐξακολουθεῖ νὰ εἶναι θέμα ταμποῦ, ἀπαγορευμένο, καὶ νὰ ξορκίζεται μὲ ἕνα ξερὸ καὶ στεγνὸ παπαδήμειο «ἡ εὐρωπαϊκὴ πορεία τῆς χώρας καὶ τὸ εὐρὼ εἶναι ἀδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας». Κανείς, πέρα ἀπὸ φιγοῦρες κινούμενες στὰ ὅρια τῆς σοβαρότητας ἀλλὰ κάποτε καὶ τῆς εὐπρέπειας, δὲν βρίσκεται νὰ μᾶς ἐξηγήσει μὲ τί κόστος θέτουμε αὐτὲς τὶς προτεραιότητες καὶ ποιές θὰ ἦταν οἱ ἐναλλακτικές μας.

Ἐγὼ προσωπικὰ δὲν ἔχω καταλήξει σὲ θέση. Γιὰ τὸν ἁπλούστατο λόγο ὅτι νιῶθω πὼς ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ -ἀδιάψευστα, ἀδιαπραγμάτευτα- ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ἀκριβῶς ἐπειδὴ ἔχουμε ἐξορίσει τὸ “καυτὸ θέμα” ἀπὸ τὴ δημόσια σφαίρα, οἱ περισσότεροι δὲν ἔχουμε γνώση ἀλλὰ ἁπλῶς γνώμη- πού, ὡς γνωστόν, ὁ καθένας ἔχει ἀπὸ μία…

Ἂς τεθοῦν ἐπιτέλους στὸ τραπέζι τοῦ δημόσιου λόγου, ἀλλὰ στὰ σοβαρά, οἱ προτεραιότητες ποὺ θέτουμε ὡς “αὐτονόητες”. (Τὰ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μας διλήμματα γιὰ τὸ μέλλον.) Ὄχι κατ’ ἀνάγκην γιὰ νὰ τὶς ἀρνηθοῦμε: ἀλλὰ γιὰ νὰ καταλάβουμε τί γίνεται βρὲ ἀδελφέ!

*(αὐτὸ δὲν λέγεται ὡς μομφή, ἀλλὰ ὡς περιγραφὴ)


archaeopteryx είπε:
19/11/2011 στις 3:02 pm

Βεβαίως και σου λείπουν τα στοιχεία, και μένα μου λείπουν τα στοιχεία, αφού ΜΟΝΟ η Τράπεζα της Ελλάδος τα έχει σε μορφή που να είναι εύκολα κατανοητά.

Ωστόσο, μερικά έχει σήμερα η Ελευθεροτυπία
http://www.antinews.gr/2011/11/19/134348/

Μερικά μάζεψα εγώ χτες, από στοιχεία που μαζεύει η @Ζάχαρη εδώ και εβδομάδες και που συνόψισα χτες στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/20.html .

Τα στοιχεία είναι τα επιτόκια πριν το 1999 και μετά το 2008, τα ισοζύγια συναλλαγών την ίδια περίοδο, και οι ροές κεφαλαίων και ρευστότητας από το 2008 και μετά. Το “παραμυθάκι” που αφηγούμαι είναι σαφέστατο (και έχει περάσει το τεστ ανθρώπων πολύ πιο έξυπνων από μένα):

Με δική τους αρχική σχετική στέρηση σε κατανάλωση, έσπρωξαν εμάς να καταναλώσουμε την υπερπαραγωγή τους με δανεικά στο δικό τους νόμισμα (και δικό μας όσο διαρκούσε το πάρτυ). Από τα βιομηχανικά πλεονάσματα δημιούργησαν πλεονάσματα ΧΡΗΜΑΤΟΣ (και για αυτό ΔΕΝ θα υποτιμήσουν το ευρώ — όσο αντέξουν) και πλεονάσματα απαιτήσεων που με την βοήθεια των ΕΥΡΩΔΟΥΛΩΝ που διορίζουν σε “κυβερνήσεις” μετατρέπουν σε ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ απαιτήσεις. Περιμένεις να το ακούσεις αυτό από τον Προβόπουλο ή τον Παπαδήμο; Όχι βέβαια. Να σου στείλω το βιογραφικό μου να με πιστέψεις;

Ελευθεροτυπία: Με το ευρώ η Γερμανία αύξησε το εμπορικό πλεόνασμά της κατά 265%

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1,02 τρις το πλεόνασμα της Γερμανίας

1,03 το έλειμα των άλλων

Η αντιστοιχία μπορεί να μην είναι 1:1 αλλά τα λέει όλα

Ανώνυμος είπε...

Δεν τον καλύπτουν τα ισοζύγια τον καυσοκαλυβίτη??

nikos είπε...

μια άλλη μπαμπεσιά τους http://yalmpanis.wordpress.com/2011/11/19/225/

Ανώνυμος είπε...

Το 4ο "οικονομικό" Ράϊχ είναι εδώ με πτωχεύσεις αντί για τανκς

Ανώνυμος είπε...

"Η κρίση δεν ανακόπτεται" λέει ο Μίκαελ Σλεχτ. Αυτό που ξεκίνησαν οι Γερμανοί με σκοπό την οικονομική κυριαρχία στην Ευρώπη δεν θα περάσει. Η κρίση θα κτυπήσει και αυτούς.

Η επιλογή μέσα ή έξω απο το Ευρώ δεν είναι εύκολη. Θυμηθείτε τα ροζ χαρτάκια και το μαρτύριο και τις ψιλοκομπίνες για συνάλλαγμα. Η απάντηση είναι μια επαναστατική στροφή προς την αληθινή ανάπτυξη και την πάταξη της γραφειοκρατείας. Δηλαδή ότι έπρεπε να είχει γίνει πριν 20 χρόνια. Αν δεν γίνουν αυτά δεν σωζόμαστε μέσα ή έξω από το Ευρώ.

nikos είπε...

Δεν τους ενδιαφέρουν τα ήθη μας, δεν δίνουν δεκάρα για το μίσος μας. Θέλουν βασικά να μας ξεφτιλίσουν, να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα εις βάρος μιας χώρας όπως η δική μας. Οι γραπτές εγγυήσεις που ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, είναι ό,τι πιο ατιμωτικό έχει ζητηθεί από Έλληνα Πολιτικό Ηγέτη : Και ταυτόχρονα είναι δηλωτικές του ποταπού χαρακτήρα τους, της πλεονεξίας που τους οδηγεί να μην αρκούνται στην παράδοση της χώρας , αλλά να θέλουν και την δημοσιοποίησή της με τον ίδιο τρόπο που οι καθαιρέσεις στρατιωτικών γίνονταν κάποτε δημόσια….

Όταν οι Ναζήδες υποχρέωσαν το 1941 τους υπερασπιστές των οχυρών Ρούπελ σε παράδοση, παρουσίασαν όπλα στους παραδομένους , που πριν λίγες ώρες απειλούσαν τη ζωή τους….Αυτοί σαν νεοναζήδες είναι χειρότεροι των ναζήδων.

Είναι σιχαμένοι, αηδιαστικοί, είναι ό,τι μου έλεγε η μητέρα μου ότι ήταν επί Κατοχής 1941-44: Δηλαδή γουρούνια. Αλλοίμονο αν ο Σαμαράς υπογράψει τη δήλωση που του ζητάνε. Θα είναι ντροπή για όλους μας…

Ανώνυμος είπε...

Παπαδήμειο ή Παπα-Δήμιο??

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε 10 32, δεν διαφωνώ, ούτε πιστέυω ότι "σωζώμαστε" περισσότερο στο εάν ή το άλλο σενάριο.

"Σωζώμαστε" λιγότερο οδυνηρά, εάν πατήσουμε στα πόδια μας, νομίζω. Όταν όλοι έχουν δυσκολίες, οι πιο δυνατοί θα πάιρνουν από τον πιο αδύνατο