Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ελληνικά τρόφιμα

Αν μπορούσα να διαδώσω αυτό το μήνυμα, και  να ξεκινήσω ένα "κίνημα", στα γρήγορα, τώρα, έως αύριο το πρωί, θα ξεκινούσα κίνημα "ψωνίστε μόνο ελληνικά τρόφιμα για μία εβδομάδα".  Μόνο μία. Για δοκιμή ή για πρόβα. Ούτε για εκδίκηση, ούτε με θυμό. Ζήστε μια εβδομάδα από εγχώρια τρόφιμα.

Δεν πειράζει εάν είναι εγχώρια τρόφιμα που διακινούν ξένες εταιρίες, ούτε πειράζει εάν το σουπερμάρκετ ανήκει σε ξένους. Η Ελαΐς είναι Ολλανδο-Βρετανική. Ο Βασιλόπουλος είναι Βελγικός. Πειράζει, αλλά δεν είναι αυτή η πρόβα.  Η πρόβα είναι "μία εβδομάδα χωρίς εισαγόμενα τρόφιμα". Τα πορτοκάλια Λακωνίας θα έχουν πιο πολλούς λεκέδες και θα είναι λιγότερο ομοιόμορφα σε χρώμα φλούδας από τα ...Αφρικής. Οι πατάτες Νάξου θα έχουν πιο πολύ χώμα από τις πατάτες Γαλλίας. Η φέτα θα είναι πιο ελληνική από το Μίλνερ. Η γραβιέρα θα είναι από την Κρήτη αντι να είναι Γκούντα βορειοδυτικής Ευρώπης.  Με το μοσχάρι θα παιδευτείτε. Μην φάτε μοσχάρι. Δοκιμάστε ...κοτόπουλο. Κι αν τα ελληνικά είναι σήμερα πιο ακριβά, αύριο, τα εισαγόμενα μπορεί να είναι ...απρόσιτα.

Μην γκρινιάζετε. Κάντε κάτι.

Η φωτό είναι από εδώ.

6 σχόλια:

spiral architect είπε...

Αυτάρκεια: λέξη η οποία απαγορεύεται τελείως από τους “καρχαρίες”.
... και άλλα πολλά!
(τι σχέση έχει ο Καντάφι με τη ρεκλάμα για τα ελληνικά προϊόντα? Μυαλωμένο παιδί είσαι, οπότε καταλαβαίνεις!)
;)

spiral architect είπε...

... στο φούρνο μου, για συνοδευτικό μεσημεριανού ψήνονται πατάτες Νάξου με λαδορίγανη!

Η πρωτόρακη (άρτι αφιχθείσα απο την Κρήσσα γη) ρέει!

Ανώνυμος είπε...

στο σκυλολόι των προθύμων και ο Ψαριανός με τη μεταχειρισμένη φεραρι να μας κυβερνήσει

δεν έχει σωτηρία αυτός ο λαός...

Ένα τεράστιο παγόβουνο σαν τη Νέα Υόρκη «γεννιέται» στην Ανταρκτική
Τον Οκτώβριο του 2011, η NASA ανακάλυψε μια μεγάλη ρωγμή στους παγετώνες του Pine Island στην Δυτική Ανταρκτική

Το παγόβουνο αναμένεται ότι θα έχει σχηματισθεί πλήρως ως τις αρχές του 2012.

Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν μια ρωγμή σ’ ένα παγετώνα της Ανταρκτικής η οποία συνεχίζει να διευρύνεται και από την οποία πρόκειται να γεννηθεί μέσα στους επόμενους μήνες ένα παγόβουνο με επιφάνεια ίση μ’ αυτή της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η NASA.

Η ρωγμή αυτή στον παγετώνα του Pine Island, στη δυτική πλευρά της Ανταρκτικής, έχει μήκος τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα και βάθος 50 μέτρα.

Η ρωγμή, η οποία διευρύνεται κατά δύο μέτρα την ημέρα, θα δημιουργήσει ένα παγόβουνο περίπου 880 τετραγωνικών μέτρων, υπολόγισαν οι ειδικοί, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως αυτό το φαινόμενο δεν είναι αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, αλλά ενός φυσικού κύκλου.


Τέτοια παγόβουνα σχηματίζονται κατά περιόδους στην Ανταρκτική. Το τελευταίο μέχρι σήμερα είχε αποσπαστεί από τον παγετώνα του Pine Island το 2001 και οι επιστήμονες περίμεναν ότι το φαινόμενο αυτό θα επαναλαμβανόταν γρήγορα.

http://www.physics4u.gr/blog

ange-ta είπε...

εγώ αυτό το κάνω με φανατισμό. Δεν αγοράζω λεμόνια ή σκόδο όταν δεν υπάρχουν, την βγάζω με ξύδι και χωρίς σκόρδο. Δεν παίρνω ποτέ και εισαγόμενο όταν υπάρχει ελληνικό. Προσπαθώ να σκεφτώ τι δεν είναι ελληνικό απο αυτά που αγοράζω. Να σκεφτείς έχω να φάω μοσχάρι πάνω απο 3 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Οι ελληνικές εταιρίες τροφίμων, ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα αγοράς ορισμένων πρώτων υλών απο εξωτερικό (ούτε εγγυητικές δεν δέχονται).
Πολλές απο αυτές βοηθούν με την παροχή extra εκπτώσεων ή με την παροχή των κουπονιών, για τους καταναλωτές.
Τα εισαγόμενα (πχ τυριά) εχουν προβεί ήδη σε ανατιμήσεις.(ασε που σε αυτα καθε μερα αλλαζουν οι τιμές)
Κατι μόνο να σημειώσω.: Οι μπακάληδες πολλές φορές κρατάνε τις extra εκπτωσεις ή σπάνε τα προιοντα 2σε1 ή 2 με κουπονι, τις οποιες οι εταιρίες δίνουν για ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Ο κόσμος να τα ζητάει.
Πρίν ένα χρόνο κάπου στις 30 ελλ.εταιρίες συμφώνησαν με το υπουργείο να δώσουν extra εκπτωσεις (φταναν και στο 47%)για τους καταναλωτες. Πολλοί μπακάληδες,λειτουργησαν όπως ανεφερα πιο πάνω. Το συνολικό κέρδος τους εφτανε 70%+.
Αυτο γινόταν για περίπου 8 μηνες μέχρι που έγινε έρευνα απο τις εταιρίες και σταμάτησε η παροχή. Γιατι ο στοχος ήταν ο καταναλωτης.
Και καλά κάνανε.
Υπάρχουν πολλά S/M που κάνουν και προσφορές ημέρας σε 4-5 προιοντα.
Η/Υ έχετε για ενημέρωση, βλέπετε και τις διαφημήσεις.
ΤhW

Άρης είπε...

Επειδή το ξέρω από φίλο που είναιμέσα σε ελληνική εταιρία τροφίμων το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν είναι τεράστιο. Και σε αυτό φταίνε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ξένα σούπερ μάρκετ που εξάγουν το χρήμα το οποίο παίρνουν από την ελληνική αγορά και καθυστερούν για πολλούς μήνες.
Ελληνικά λοιπόν από ελληνικές επιχειρήσεις!