Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Για τους κανόνες της κομματικής ζωής και τις αρχές της κομματικής καθοδήγησης, και τι χρώμα σας αρέσει;


Όχι, δεν είμαι ο ...Λένιν. Αλλά εδώ και καιρό παρατηρώ δύο πράγματα που με έχουν φέρει στο ίδιο συμπέρασμα. Το πρώτο πράγμα είναι ότι τα ελλαδικά κόμματα δεν έχουν, τουλάχιστον από το 1989 και μετά, καμία σχέση με αυτό που θα λέγαμε κομματική ιδεολογία πριν το 1967. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι αυτό έχει εμφανιστεί σε όλο τον Δυτικό και Αγγλοσαξονικό κόσμο, φουλ στην Ευρώπη, πολύ στην Αυστραλία και μετ' εμποδίων στην Αμερική.


Μια φορά και έναν καιρό, μετά τον Β' Π.Π., τα πράγματα ήταν απλά:  Ή ήσουν με την Δύση, ή με την Ανατολή. Με την πτώση της Σαϊγκόν το 1975, ο απλός κόσμος άρχισε να γίνεται πολύπλοκος, και με την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν το 1989, ο κόσμος είχε αλλάξει. Και επειδή, σαν καλό μυρμήγκι, βλέπω μόνο τον δικό μου κόσμο, θα μείνω στην Ελλάδα: Από το 1989 μέχρι το 2008, περίπου, ο πολιτικός "κόσμος" είχε μπλε, πράσινο και λίγο κόκκινο, και ίχνη από άλλα χρώματα, που εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν ως δια μαγείας, αλλά η επιλογή στις κάλπες (ελέω εκλογικού νόμου, κομματικών χρηματοδοτών, και ΜΜΕ) ήταν εύκολη: Μπλε ή πράσινο;


Από την χρεοκοπία μας τον Μάϊο του 2010 μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2011 φάνηκε ότι ο "πολιτικός" κόσμος της μεταπολίτευσης (όπως τον φανταζόμαστε οι αφελείς) είχε τελειώσει, και ότι το αόρατο χέρι της μαύρης σκιάς, που μάλλον ομιλεί γερμανικά, έχει κεντήσει με καινούργιες κλωστές και έχει μετεξελίξει τα χρώματα σε κάτι άλλο.

Οι εξελίξεις όμως έτρεξαν, και όπως το 1967, χτες, χρειάστηκε "παρέμβαση" για να διορθωθεί το κέντημα, έτσι, και χτες, υπήρξε παρέμβαση που μας έφτιαξε καινούργιο πολιτικό σκηνικό:

Σήμερα, καλοί μου άνθρωποι, ξημέρωσε μέρα με δύο, πάλι, κόμματα:  Το Πάνω και το Κάτω. Το Κάτω κόμμα σας δίνει την ψευδαίσθηση ότι εξακολουθείτε και είστε μαύρος, μπλε, πράσινος, παρδαλός ή κόκκινος, αλλά στην πραγματικότητα και πίσω από τα βίτσια και το βερνίκι του καθενός, είστε ...Γερμανός, είτε μασκαρεύεστε σαν λάτρης του Βάγκνερ, ή της Τάξης, ή της Ευρώπης, ή του Διεθνισμού, ή είστε απλά λιγούρηδες ζητιάνοι, με την Πράσινη Μούχλα οριζοντίως και παντού. Νομίζετε ότι έχετε "προτιμήσεις" αλλά είστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Προέχει η Τάξη και το πεντικιούρ με οικολογικό βερνίκι. Και οι Νέοι Πράσινοι; Μα δεν σας κάνει εντύπωση ότι έχουν εμφανιστεί, ως δια μαγείας, και παριστάνουν τους ρυθμιστές, από την Γερμανία μέχρι την Αυστραλία; Μέχρι και σε εμάς εμφανίστηκαν με ...εθνοσωτήρια άποψη! Μας ποιος να τους χρηματοδοτεί, άραγε...


Το Πάνω κόμμα ΔΕΝ υπάρχει ή είναι σε σύγχυσηΤο μόνο κοινό τους σημείο είναι ότι δεν είναι στο Κάτω κόμμα. Οι μαύροι αντιπαθούν τους κόκκινους, οι κόκκινοι αμφισβητούν τους μπλε, και οι παρδαλοί βρίζουν τους πάντες προσπαθώντας να βρουν τον ορθό δρόμο. Οι παλιοί πράσινοι είναι κατάλοιπα νοικοκυρέων μικροαστών που διάβαζαν τα "Νέα" επί Χούντας και τους αρέσει το εξοχικό τους. Το αόρατο μαύρο χέρι φροντίζει να είναι μονίμως διασπασμένο το Πάνω κόμμα, όπως, παλιότερα, άλλο αόρατο χέρι φρόντισε να είναι διασπασμένο το κόκκινο κόμμα..

Και αν σας περάσει η ιδέα ότι και το κόκκινο κόμμα υπήρξε μαϊμού δημιούργημα αόρατου χεριού για να ξεφορτωθεί το Ανατολικό Μέτωπο στον Α' Π.Π., τότε καταλαβαίνετε γιατί επιμένω, ότι οδεύουμε ολοταχώς σε Νεοφεουδαρχικές καταστάσεις που θυμίζουν 1900-1910. Ελπίζω το Πάνω κόμμα να βρει τρόπο να ...οργανωθεί.

17 σχόλια:

nikos είπε...

ευγε!!

spiral architect είπε...

Σου συστήνω νέε μου να παρακολουθεις τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ και σειρές του Σκάι:
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στη σειρά «APOCALYPSE»

Εναλλακτικά προτείνεται αυτό και αν βαρυστομαχιάσεις αυτό.
(ενημέρωση από την πηγή της "τριμερούς")

nikos είπε...

Έχουμε πόλεμο, λένε. Άρα δεν έχουμε λεπτό για χάσιμο, λένε. Και οι βυζαντινισμοί αυξάνονται. Αλλά αυτό .....δεν το λένε.

Ανώνυμος είπε...

Μετράει άραγε το χρώμα; (όχι του χρήματος...)
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15522877,00.html?maca=gri-rss-gre-all-1483-rdf

spiral architect είπε...

Και για όσους ακόμα δεν το έχουν καταλάβει:

Αν έστω κι ένας βουλευτής της Ν.Δ. έπαιρνε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αυτομάτως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταλάμβανε δικαιωματικά το ΚΚΕ και τη θέση του αργηγού αυτής, η Αλέκα Παπαρήγα. Και τούτο διότι θα ήταν του ΚΚΕ, «η μεγαλύτερη σε δύναμη Koινoβoυλευτική Oμάδα», πoυ δεν θα μετείχε στην κυβέρνηση.

Αυτό εξηγεί και την επιμονή της Ν.Δ. να μετέχουν στην υπό τον Λ. Παπαδήμο, τρικομματική συγκυβέρνηση, μόνο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της και όχι και βουλευτές της. Δεν εξηγεί, όμως, τον διττό ρόλο του κ. Σαμαρά: Και συμπολιτευόμενος και αντιπολιτευόμενος, ταυτόχρονα!

Αντιπολιτεύεται... συμπολιτευόμενος ο Σαμαράς! | Πολιτική | Ελευθεροτυπία

Και όμως στη νεοχουντική κυβέρνηση, συμμετέχει ο προς το παρόν βουλευτής της ΝΔ Δ.Αβραμόπουλος ο οποίος όμως θα παραιτηθεί απο τη βουλευτική του έδρα. Έτσι επιβεβαιώνεται απολύτως και το παραπάνω θέμα της Ελευθεροτυπίας. Αλίμονο να άφηνε η αστική τάξη το ΚΚΕ ως αξιωματική αντιπολίτεση εντός της Βουλής με τα δικαιώματα που δίνει αυτός ο αστικός τίτλος στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα.

nikos είπε...

spiral architect- το τουρλού του Σαμαρά .. καλό φαγητό είναι!!

nikos είπε...

να ευχόμαστε ο Παπαδη.. να μην ξεχάσει και βάνει τον Υπουργείο Υγείας τον... εμποράκο αμφεταμίνης Λοβερδο..στο Ανάπτυξης τον Έμπορο της Ελληνικής παραγωγικής γης Παπακωνσταντινου ...και όλα θα πάνε καλά ..κλπ .χιχχι

nikos είπε...

Francis Fukuyama Τέλος εποχής http://www.polityka.pl/swiat/rozmowy/1509374,1,rozmowa-z-francisem-fukuyama.read

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΑΠ καιο Σαμαράς την πάτησαν. Ο ΓΑΠ μπορεί να μείνει σαν αυτός που τον έφαγαν γιατί ήθελε δημοψήφισμα. Στην ΝΔ θα τσιμπιούνται να ξυπνήσουν. Βενιζέλος και Γερμανοί κυρίαρχοι. Ο Παπαδήμος θα πάρει την θέση του Ραϊχνεμπαχ και Βενιζέλος πρωθυπουργός.

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Βαρβάτη ανάρτηση. Η ικανότητά σου για δημιουργική αφαίρεση και οι βουτιές σου στην ιστορία ανοίγουν λαγούμια για να βγούμε στο μέλλον.
Δεν αποτελεί μόνο παρηγοριά, ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι τολμούν να σκέπτονται. Μόνο με οδοδείκτες μπορεί να προκύψει διέξοδος.

nikos είπε...

Ε, αφού έχουμε μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση, λογικό είναι να ζητάς μανούλα μου πολιτικό άσυλο. Χαχαχαχα
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=324985

bob είπε...

τα νεότερα για το κλίμα που επικρατεί στη συγγρού..

http://www.youtube.com/watch?v=9fxH-2LnRkc&feature=BFa&list=FLJ2nGVpsqxxMzjNS3FJwdHg&lf=plpp_video

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσε το ρεζουμέ του άρθρου σου συνοψίζεται σε μια φράση από το Μποτίλια, την οποία προσυπογράφω:

'ακόμη και οι λεγόμενοι "προοδευτικοί" αναλώνονται στην συμπτωματολογία των συστημικών ασθενειών, προτείνοντας ασπιρίνες, όπως η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στην δραχμή, τοποθετώντας το κέντρο βάρους στην οικονομία, κατά την πάγια μαρξιανή αγκύλωση.
Ή αναλίσκονται σε συζητήσεις περί αμέσου δημοκρατίας, χωρίς να θίγουν το βασικότερο, το οποίο είναι η ανατροπή μιας εξουσίας, η οποία έχει πλέον πλανητική δομή, στηριζόμενη στο "δίκαιο" κανιβάλων του ΟΗ"Ε" και στα κεντρικά ηλεκτρονικού πολέμου στο τέξας, όπου ανθρώπινα ρομπότ χειρίζονται οθόνες, πληκτρολόγια και χαρμόσυνα καλαπόδια (joystics) για να βομβαρδίζουν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αμάχους, μετατρέποντας τους καταυλισμούς τους σε μπάζα.' H heavy εκδοχη.

Ο καθηγητής Ν.Σταύρου είπε ότι 'οι κυβερνήσεις μετατράπηκαν σε αστυνόμους των τραπεζιτών' (η light εκδοχή).

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Εγώ από την εικόνα καταλαβαίνω ότι έχουμε πολλούς πειναλέους που περιμένουν με άδεια κατσαρόλα

nikos είπε...

μας λένε όλο το χρέος της Ελλάδας είναι σε Ευρωπαϊκές τράπεζες και σε Ευρώ ..δεν μπορώ να φανταστώ ούτε ποτέ άκουσα στην Αμερική S.A., Σοβιετική Ένωση , Ελβετία μια πολιτεία να χρωστά σε άλλη δολάρια ρουβλια ,φρανκ ..και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση Ομπαμα,Γκορμπατσοβ κλπ ..να φαλιρισει τον δανειζόμενο η κάνει σταση πληρωμής .. κατά τα άλλα Ενωμένοι Ευρώπη την λένε ..χιχχι

Ανώνυμος είπε...

Το μαύρο θα το τοποθετούσα μεταξύ πρασίνου και μπλε. Αν και διαφωνω με το φάσμα που έφτιαξες, θεωρώ ότι εκεί είναι η τοποθέτηση των μαύρων.

Orestios

xrhxa είπε...

Καλημέρα Αρχαίε.....

+100000000000000................