Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Από τα gazogen στους μη ποιοτικούς ασφαλτικούς αμμόλιθους


Εδώ και καιρό μου έχει μπει μια ιδέα στο κεφάλι μου, ότι όλη αυτή η Πρασινάδα, εκτός από μηχανισμός προώθησης εξαγωγών και είσπραξης "ενοικίων", "τελών" και "φόρων" από νεόκοπα ανδράποδα, έχει να κάνει και με  δασμούς σε εμπορικές συναλλαγές.

Μου είχε περάσει η ιδέα, ότι εάν η "Ευρώπη" ήθελε να βάλει ταρίφες σε εισαγωγές, π.χ. από Κίνα, θα το έκανε βάζοντας π.χ. πράσινο φόρο σε μη ...πράσινα εισαγόμενα προϊόντα.  Δεν το έχω ψάξει εάν γίνεται, αλλά δεν θα με εκπλήξει καθόλου.

Κάτι αντίστοιχο πήγε ή πάει να γίνει, με Ευρω-φόρο άνθρακα σε αεροπορικές εταιρίες, που ενόχλησε, ποιους άλλους, τους Αμερικάνους και τους Κινέζους, και όχι μόνο. Για να πετάξεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αγοράζεις δικαιώματα άνθρακα. (Αυτά που σας δείχνω, συνέχεια να πέφτουν...)  Και οι Γερμανοί θα τα πληρώνουν, αλλά αυτοί πουλάνε και όοολα τα μηχανάκια που παράγουν δικαιώματα άνθρακα (και που θέλουν να παρκάρουν όπου βρουν γιουσουφάκια)

Μετά, το ξέχασα, μέχρι που κάποιος αξιότιμος σχολιαστής μου είπε για ...ποιοτικό ρεύμα. Και εγώ μεν τον απεκάλεσα "πράσινο παπαρολόγο" άλλος σχολιαστής απήντησε "Όχι ρε φίλε... Αχαχαχαχα πέθανα τα γέλια... Βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος αχαχαχαχα".  Προσοχή όμως, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος, και ο αξιότιμος σχολιαστής μπορεί να έχει καλές επαφές με το Πράσινο Ράϊχ και να μας προϊδεάζει για το ...μέλλον μας:  Όλα τα κινούμενα ηλεκτρόνια είναι ίσα, αλλά τα Πράσινα (ή αυτά που παρασκευάζονται από μηχανήματα, ή περνάνε από έξυπνα δίκτυα Ζήμενς) είναι ποιοτικότερα και χρεώνονται σαν Α' κατηγορία.

Και σήμερα είδα την είδηση στο Reuters και μου επιβεβαίωσε τις υποψίες μου: Q+A: The EU clash with Canada over oil from tar sands. Δεν ξέρω εάν υπάρχει δόκιμος όρος για tar sands, ας πούμε ασφαλτική άμμος;  ασφαλτικοί αμμόλιθοι;  Tar sands ή Oil sands. Από αυτά, βγαίνει πετρέλαιο, αλλά με προηγούμενη επεξεργασία, που "εκλύει από 10% έως ...400% παραπάνω CO2" -- να τα μας... γράφω για CO2. Πάντως, οι "Ευρωπαίοι" θέλουν να του βάλουν δασμούς, για να ...μειώσουν την ένταση του άνθρακα στις μεταφορές!  Εγώ λέω γιατί προστατεύουν και επιδοτούν τα ηλεκτρικά τρένα τους. Και το θέμα ήδη έχει πάρει ταμπέλα "εμπορικός πόλεμος" (αλλά Πράσινος).

Ο Καναδάς έχει απίθανα μεγάλες ποσότητες από αυτά τα tar sands, που με $100 το βαρέλι το αργό, συμφέρουν.  Και τον τελευταίο καιρό είναι θέμα στις ΗΠΑ ο αγωγός Keystone που θα μεταφέρει το αντίστοιχο του "αργού" πετρέλαιο από tar sands, από τον Καναδά, σε διυλιστήρια. O Ομπάμας τον μπλόκαρε, αναβάλλοντάς τον για ένα ή δύο χρόνια αργότερα.  Το ότι οι Δημοκρατικοί είναι κομματάκι πιασμένοι από τους Γερμανούς, το έχω ξαναπεί, αλλά δεν με παίρνει να ...τους το πω.  Οι ίδιοι λένε ότι έχουν "Ευρωπαϊκή προσέγγιση διακυβέρνησης", και εγώ αναρμοδίως αναφέρω ότι οι Εβραίοι στην Αμερική έχουν κάνει εκλογική μεταστροφή προς τους Ρεπουμπλικάνους... Αναλύστε το εσείς. Αα!.. Kατά του Keystone φώναζε έντονα -- μαντέψτε ποιος-- η Greenpeace(!) και ο κλιματολόγος Jim Hansen που εξελίσσεται σε υποκατάστατο του Al Gore με αρκετά δείγματα αυτόνομης παπαρολογίας. Κατά τα λοιπά, τελειώνει το πετρέλαιο. Το ποιοτικό πετρέλαιο.


Η αλήθεια είναι ότι η εξόρυξη tar sands δεν είναι όμορφη. Αλλά εξόρυξη πίσσας είναι... τι ομορφιά να έχει; Και τους ενοχλεί η πίσσα, αλλά όχι το αθώο λίθιο;  Άσε τον υδράργυρο στις οικολογικές λάμπες...

Οι Γερμανοί ξεχνούν ότι μέχρι πρόσφατα, που δεν είχαν πετρέλαιο επειδή είχαν χάσει τον Α' και τον Β' ΠΠ, ζούσαν με τρένα κάρβουνου και με αυτοκίνητα gazogen.  Βρήκα αυτές τις φωτό, αλλά η μόνη ιστοσελίδα για gazogen που βρήκα είναι στην ...ρώσικη και πολωνική wikipedia: Газогенераторный автомобиль, Gazogenerator (czadnica).  Δείτε το πίσω μέρος του λεωφορίου:


Πάντως, δεν ξέρω αν βγάζουν τα ιστορικά τους άγχη, ή κάνουν μπίζνες, ή εκδικούνται όσους είχαν αντίπαλο μέχρι τώρα, ή προστατεύονται από τους διεθνείς κερδοσκόπους, ή σώζουν τον πλανήτη, ή ...όλα μαζί.  Πράσινη Ανάπτυξη, Πράσινες Μπίζνες,  Και Πράσινος Προστατευτισμός.

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

Διάβασε και εδώ:

Canadian Oil Sands — National Geographic Magazine

για την πετρελαιούχο άμμο του Καναδά και της Αλάσκας
(και με μπόλικες φωτογραφίες)

Drill, baby, drill!

Ανώνυμος είπε...

Βρήκα κάτι που περιλαμβάνει φόρους, κινδύνους, δικαιώματα εκμετάλλευσης, άδειες, πετρέλαια και γνωμοδότηση του WWF. Βοηθάει κάπου;
http://uk.oneworld.net/article/view/165677/1/1940

Ανώνυμος είπε...

Και κοινές καμπάνιες από τους ισχυρούς της οικολογίας.

http://www.foeeurope.org/press/2011/Mar16_Pressure_mounts_for_EU_clampdown_on_tar_sands.html

Ανώνυμος είπε...

το πουλάκι

Ανώνυμος είπε...

Το ρεζουμέ είναι ότι ΗΠΑ, και κατ'επέκταση Καναδάς, είναι εδώ και μερικά χρόνια αυτάρκεις σε ενέργεια και μάλιστα φτηνή. Οτι και να κάνουν οι Γερμανοί και όποιοι άλλοι αυτό δεν αλλάζει. Ενδέχεται σύντομα να γίνουν και εξαγωγείς πλεονασματικής ενέργειας και τότε κλάφτα Ευρώπη της ιδεοληψίας και της δήθεν σοσιαλδημοκρατίας.

Στο κάτω κάτω της γραφής άλλο που δεν θέλουν οι Αμερικάνοι, για να τονώσουν την οικονομία τους, από έναν εμπορικό πόλεμο που προκαλούν άλλοι και φορτώνονται την ευθύνη για αυτό. Αν ακριβήνουν τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα φτιάξουν δικά τους. Σκοτίστηκαν δηλαδή....