Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Δώστε και σώστε, στο Durban (2), η αναδίπλωση της "Ευρώπης"


Με αφήνει λίγο αδιάφορο πόσα θα δώσουν ή θα δανείσουν οι πλούσιοι στους φτωχούς για να μαγειρεύουν με ηλιακές κατσαρόλες ή για να βάζουν φωτοβολταϊκά (φτάνει να μην πληρώνω εγώ καλώδια από την Λιβύη στην Πελοπόννησο...)

Ευτυχώς, η υποκρισία έχει αρχίσει και φαίνεται σε όλους. Η πλούσια Δύση υπόσχεται λεφτά στον φτωχό Νότο, με την προϋπόθεση να ξαναγυρίσουν σε καθεστώς υπανάπτυξης (αλλά Πράσινης) η Κίνα και η Ινδία. Χλωμό.

Τα καλά νέα είναι ότι οι Ευρωκράτες αμφισβητούν τους Πράσινους στόχους που οι ίδιοι έχουν θέσει, και ειδικά την απομάκρυνση από το κάρβουνο (αχ αυτή η Φουκουσίμα). Σε σχέδιο του Energy Roadmap 2050 που έχει διαρρεύσει (σας το συνιστώ), η Κομισιόν λέει ότι: "εάν δεν επιτευχθεί συντονισμένη δράση για το κλίμα μεταξύ των παγκοσμίων παικτών στα επόμενα δύο χρόνια, τίθεται το ερώτημα εάν πρέπει η "Ευρώπη" να συνεχίσει με μετάβαση σε ενεργειακό μέλλον χωρίς κάρβουνο".  Σε αυτό το δίλημμα, η Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, και Ν.Αφρική απαντάνε: "μετά το 2015", δηλαδή ζήσε Μάη..., κάτι που παρασκηνιακά μάλλον ευχαριστεί τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Και που η Γερμανία εκβιάζει (περίεργο...) τάζοντας υποστήριξη για το Νέο Κυότο μόνο εάν γίνουν όλα πριν το 2015.

Η UBS ανακοίνωσε ότι η εμπορία ευρω-δικαιωμάτων CO2 (ήδη κάτω από €8) έχει ήδη στοιχίσει στον Ευρωπαίο καταναλωτή €200 δις, χωρίς φυσικά οποιαδήποτε μείωση σε οποιοδήποτε CO2 (αν αυτό ενδιαφέρει). (Δεν έχω βρει το πρωτότυπο, αλλά έχω δει αναφορές εδώ και εδώ). Και φυσικά η κλιματολαγνεία έχει μπει σε φάση Realpolitik.

H "Ευρώπη" είναι απομονωμένη στο θέμα (μόνη πρόσφατη εξαίρεση η Αυστραλία) και επιβαρύνει την βιομηχανία της (πλην συγκεκριμένης Γερμανικής) και όλους τους καταναλωτές της. Follow the money.

H φωτό και τα βασικά στοιχεία είναι από εδώ.


Δείτε επίσης και "Preliminary Views on the Commission's leaked Energy Roadmap 2050" (αν δεν ανοίγει, να το βάλω και στο Scribd)

7 σχόλια:

porta porta είπε...

καλημερα

θα τα διαβασω και τα 3.

το τελευταιο δεν ανοιγει..

καλη βδομαδα (θα εχουμε βομβαρδισμους)

ΠΠ

nikos είπε...

Π-Π ..στην κυριολεξία

nikos είπε...

http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/668495/Article.aspx

archaeopteryx είπε...

το έφτιαξα (νομίζω)

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με τα παραπάνω, όμως μια και αναφέρεις αρχαιοπτέρυγα την Πελοπόννησο, θα το ρωτήσω και αν γνωρίζει κάποιος απαντά.
Σήμερα είχα μπλεχτεί προσπαθώντας να καταλάβω τι να σημαίνει στην πράξη η καινοτομία Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη που προωθείται στην Πελοπόννησο. Και έχω και στην άκρη της σκέψης μου τη φράση που είχε πει κάποτε ο Παπανδρέου γυρίζοντας από τη συνάντηση με τους ευρωπαίους… «Ουφ, γλιτώσαμε την Πελοπόννησο…»

http://www.inews.gr/116/apo-ton-oli-ren-ston-tatouli-eoz-stin-peloponniso.htm

http://titanis.pblogs.gr/tags/eidiki-oikonomiki-zoni-gr.html

archaeopteryx είπε...

Ανώνυμε, να ρωτήσω. Αλλά εάν αρέσει στους Γερμανούς, δεν θα αρέσει στους Πελοπονήσιους.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιες ειδήσεις και για την σημαντική συνάντηση των ευαίσθητων πολιτικών, επιχειρηματιών κλπ, για το κλίμα...
http://www.dw-world.de/dw/0,,13967,00.html