Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

«Εξετάζουμε ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με τουρκικά δίκτυα»


Από την στιγμή που ψηφίστηκε ο Νόμος Μπιρμπίλη, φάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις. ΔΕΝ φτιάχνεις αιολικά σε Ικαρία, Χίο, Λήμνο, κλπ, για να φέρνεις αιολικό ρεύμα στην Αθήνα. Πολύ απλά, δεν συμφέρει να βάλεις καλώδιο διασύνδεσης για να έχεις ρεύμα που πληρώνεις χοντρική €100 την μεβατώρα, χώρια κόστος διασύνδεσης και υποδομών.  Δεν συμφέρει να έχεις καλώδιο για διαθεσιμότηα 20% ή 25%.  Για την εισαγωγή ρεύματος από την Τουρκία έγινε η δουλειά, και οι αιολικοί είναι, ως συνήθως, απλά παράσιτα, και ο Παπάκης, παπάκης.

ΔΕΝ θα βάλουμε αιολικά στην Χίο για να εξάγουμε ρεύμα των 100 στην Τουρκία που το πληρώνει 50 στην χώρα της, και έχει ρεύμα με 30. Αυτά είναι Γιουγκοσλαβικά καλαμπόκια, και το έχω πει εδώ και καιρό στο antinews. Αλλά αρέσει στους zwei professoren.

Η λαμογιά είναι στημένη εδώ και καιρό. Και δεν είναι απλή αρπαχτή, έχει και εκχώρηση κυριαρχίας στην φίλη μας την Τουρκία. Ναι, να βάλω καλώδιο, αλλά να έχω και δύο σύγχρονες μονάδες των 600 να καίνε κάρβουνο ή μία πυρηνική των 1200 να ψήνει κάστανα. Τότε, να διασυνδεθώ. Αλλά δεν θέλουν τα γιουσουφάκια και κάτι φαιδροί που παριστάνουν τους επιχειρηματίες.

Δείτε και στο capital.gr:

Η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με τουρκικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τα πρόσφατα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Hurriyet Daily News.

Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, το σχέδιο του Έλληνα υπουργού Ενέργειας να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών, «μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων», σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Έχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση

ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός στο περιθώριο ενός φόρουμ για την Ενέργεια που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.


«Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα

Αναφερόμενος στην ένταση που δημιουργήθηκε με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων των Ελληνοκυπρίων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε «μπορώ να δω την νευρικότητα της Τουρκίας αλλά θα υποχωρήσει με τον καιρό».

Μιλώντας ακόμη για το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και στον ενεργειακό κλάδο, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να πάρουν μέρος και αυτές στους διαγωνισμούς. Δεν έχουμε κανένα κανόνα διάκρισης εναντίον των τουρκικών εταιρειών», προσθέτοντας ότι η Socar, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση ποσοστού στη ΔΕΠΑ.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ακόμη ότι οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα λάβουν χώρα μέχρι το Δεκέμβριο.

Επίσης, η ΔΕΠΑ ξεκίνησε να αποπληρώνει μέρος των χρημάτων που χρωστάει στον τουρκικό αγωγό BOTAS, μετά από την αύξηση των τιμών εξαιτίας των αλλαγών στην ενεργειακή σχέση μεταξύ των Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Ελλάδας, όπως δήλωσε στην Hurriyet ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου.

Το συνολικό ποσό που χρωστούσε η ΔΕΠΑ ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, και τον προηγούμενο μήνα αποπλήρωσε σχεδόν το 60% του ποσού.

8 σχόλια:

nikos είπε...

αφού η μονάδα..Φ.Α.στην Κομοτηνή .. χρωστά στην Τουρκία όπως έμαθα

nikos είπε...

πάντως τα "παιδιά" δεν κολλάνε με τίποτα παντού przewalki χιχχι
Υπογράφηκε στις 8 Νοεμβρίου από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με το νόμο 4002/2011 (άρθρ.66 παρ.1) η απόφαση συγχώνευσης του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) και του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ).

Η εμπρόθεσμη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη συγχώνευση του ΙΓΜΕ, καθώς και άλλων οργανισμών, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας μας από το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Ο ενιαίος, πλέον, φορέας με την ονομασία Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) θα συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες των δύο οργανισμών, θα απορροφήσει πλήρως την επιστημονική και τεχνική τους εμπειρία, αλλά θα λειτουργήσει με σημαντικά λιγότερους πόρους, ως ΔΕΚΟ, μειώνοντας δραστικά το υφιστάμενο δημοσιονομικό κόστος σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Ο ενιαίος φορέας έχει στόχο να αποτελέσει μοχλό της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυάζοντας την ευρύτερη περιβαλλοντική στρατηγική με την εφαρμοσμένη έρευνα σε τομείς κρίσιμους για την χάραξη πολιτικής με στόχο την προστασία και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Το ΕΚΠΑΑ, ως φορέας υποδοχής, θα εισφέρει το θεωρητικό υπόβαθρο στην ανάπτυξη μιας πολύπλευρης και συνεκτικής στρατηγικής αειφορίας, προωθώντας περιβαλλοντικές δράσεις, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Το ΙΓΜΕΜ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών) θα έχει την ευκαιρία, ως εσωτερικό ινστιτούτο του ενιαίου φορέα, να επικεντρωθεί σε ερευνητικό έργο και συνεργασίες με άλλους επιστήμονες κι επενδυτές και να καταστεί πρωτοπόρο στη γεωλογική έρευνα. Το νέο ινστιτούτο θα λειτουργήσει με σημαντικά λιγότερο προσωπικό από το υφιστάμενο.

Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, θα εξεταστεί στο προσεχές μέλλον η εισδοχή και άλλων φορέων έρευνας και προώθησης κρίσιμων πεδίων περιβαλλοντικής πολιτικής.

ΥΠΕΚΑ

spiral architect είπε...

O YΠΕΚΑς μέσω του βόθρου, το διαψεύδει.

Ανώνυμος είπε...

αυτός δεν ήταν που διεψευδε για το ΔΝΤ??

Ανώνυμος είπε...

Και οι Γερμανοί.... ως διαμελαβητές ξανά? Έτσι κι αλλιώς έχουν τις επενδυτικές τους βάσεις στην Τουρκία από χρόνια.
Αυτό το όνειρό της η Siemens,μπορεί να το εφαρμόσει σε πολλές περιοχές;
http://www.renewablesb2b.com/ahk_greece/el/portal/index/news/show/251a8891c4a6ca61
Πάντως για εγκατάσταση ανεμογεννητριών υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι σε αυτές τις περιοχές του Αιγαίου. Υπάρχουν πολλές, μα πάρα πολλές αποικίες αιγαιόγλαρων με αυξημένη κινητικότητα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.antinews.gr/2009/06/14/6895/#comment-296523

Ανώνυμος είπε...

Εχουν μιλήσει και νωρίτερα, χωρίς βέβαια να πουν κουβέντα στους ενδιαφερόμενους.

Αι σσιχτιρ ππεζζεβέγκηδες.

nikos είπε...

άλλη μια καταδίκη αφορά τα Ορυχεία ΔΕΗ... https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1235523&Site=CM