Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Επιδότηση λιθάνθρακα στην Ισπανία...


Με τα …πολιτικά, έχουν αρχίσει και μου διαφεύγουν αξιόλογες ενεργειακές ειδήσεις:

Ιούλιος 2010 Η Ισπανία θέλει να διπλασιάσει επιδοτήσεις κάρβουνου

Σεπτέμβριος 2010 Reuters:  H EE θα επιτρέψει διπλασιασμό της επιδότησης κάρβουνου στην Ισπανία μέχρι το 2014 και στους FT

Νοέμβριος 2010 Το Ευρωδικαστήριο μπλόκαρε τις Ισπανικές επιδοτήσεις κάρβουνου

Φεβρουάριος 2011 Αντιδράσεις στην Ισπανική επιδότηση κάρβουνου. Από Iberdrola, Endessa και ...οικολόγους.

Νοέμβριος 2011 Ημερησία:  "...Στην Ισπανία, όπου η ζήτηση για φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή έπεσε 25% τον Αύγουστο, η πτώση ήλθε μετά τη θέσπιση ενός νόμου για τη στήριξη του λιθάνθρακα, εξέλιξη που εκτόπισε την παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο... Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ισπανία, όπως τα αιολικά πάρκα, οδήγησε τις μονάδες φυσικού αερίου να λειτουργούν κατά μέσον όρο κάτω από 3.000 ώρες το χρόνο. Αυτό δεν ήταν κερδοφόρο, αφού θα έπρεπε να λειτουργήσουν γύρω στις 6.000 ώρες ετησίως για να είναι αποτελεσματικές".... Και εδώ.

Ποιος θα το δείξει αυτό στα υπαλληλάκια της ΡΑΕ;  Ή το ξέρουν και τουμπεκί ψιλοκομμένο;  Ή να το βάλω στην λίστα των εγκλημάτων του Πασόκ;  ΌΛΑ αυτά είναι γνωστά και τεκμηριωμένα από την πετρελαϊκή κρίση 1973-1979.  ΌΛΟΙ ξέρουν ότι το αέριο είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για λιπάσματα και πετροχημικά. Άντε και για πλούσιες πόλεις που θέλουν καθαρή θέρμανση. Αλλά στήσατε κομπίνα,και τώρα πάμε για άλλα.

Έχω βαρεθεί να τα λέω... Χάσαμε... πόσα;  Πόσα χρόνια από τότε που οι έμμισθοι συνδικαλιστές μπλόκαραν την επένδυση της ΔΕΗ;  Τρία;  Θα είχαμε φτηνό ρεύμα, και εγώ δεν θα ασχολιόμουν με τρίχες. Και δεν είναι μόνο στην Ισπανία... Και η Γερμανία κάρβουνο καίει... Οι ΑΠΕ είναι για Γερμανικές (και Ισπανικές και Δανέζικες) εξαγωγές και για να λαδώνονται λιγούρια.  Το κάρβουνο θέλει αποθειωτές και φίλτρα, και διαχείριση στερεών.  Τεχνολογία 1960. Ώριμα πράγματα.  Αν προτιμάτε πυρηνική, εγώ μέσα, αλλά το κάρβουνο είναι  πολύ φτηνότερο.

Η εικόνα είναι από εδώ.  Τα δικαιώματα άνθρακα, κολλημένα κάτω από τα €10, χωρίς κίνηση και με την ένδειξη "Unable to chart a security or No data available". Χαχαχαχαάααα ακούω μουσική!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εδώ είναι αλαφουζιστάν, περιστεριστάν, κοπελουζιστάν, μυτιλινειστάν

Ανώνυμος είπε...

Μήπως αρχαίε περιμένουν να δώσουν τους λιγνίτες σε ιδιώτες και ΜΕΤΑ να τους επιδοτήσουν?

Ανώνυμος είπε...

Η υπόθεση θα είναι η κρίσιμη δοκιμασία του νέου πρωθυπουργού, αλλά και του επόμενου.

Αν είναι ουσιαστικά πατριώτες θα το δείξουν καταργώντας την κομπίνα των ΑΠΕ. Θα το δούμε σύντομα.

Kaymakchalan

vildanden είπε...

Ενδιαφέρουσα η είδηση, αλλά δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τις ΑΠΕ όσο με την αγορά κάρβουνου στην Ισπανία.

Απ'όσα μπόρεσα να μάθω, η Ισπανία έχει ορυχεία λιθάνθρακα και λιγνίτη, ωστόσο το κόστος εξόρυξης του καυσίμου είναι μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς λιθάνθρακα από τις κλασικές χώρες προμήθειας (Ινδονησία, Νότιος Αφρική, Κολομβία, κτλ). Οι Ισπανοί με τα ορυχεία θέλουν την κρατική ενίσχυση για να μείνουν ανταγωνιστικοί, οι εταιρείες με τους σταθμούς διαμαρτύρονται γιατί τους κόβουν τα φθηνά συμβόλαια με τους εξωτερικούς προμηθευτές, οι ΑΠΕ-τζήδες βρήκαν ευκαιρία να χωθούν και η κυβέρνηση της Γαλικίας που αναφέρει κάποιο άρθρο μάλλον το έριξε στην περιβαλλοντική προστασία (στη Γαλικία έχει ορυχεία λιγνίτη, αλλά πρέπει να έχουν κλείσει για περιβαλλοντικούς λόγους εδώ και κάποια χρόνια).

Για να σε παρηγορήσω όμως, ιδού ένα ενδιαφέρον αρθράκι για την κλιματική αλλαγή: http://www.bishop-hill.net/blog/2011/11/1/scientific-heresy.html

archaeopteryx είπε...

Η είδηση για μένα είναι πολλαπλή:

1) Τα αιολικά δεν συμφέρουν
2) το κάρβουνο είναι σαφώς φτηνότερο
3) Ερχονται επιδοτήσεις ιδιωτικοποιημένου λιγνίτη
4) αν θες ρεύμα, χρειάζεσαι κάρβουνο (ή αυτά που είναι μπλε την νύχτα)
5) το αέριο είναι για πολύ πλούσιος (και χωρίς αιολικά)

και, 6) τα δικαιώματα CO2 είναι πεθαμένα (άσχετο με την ανάρτηση, αλλά

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΕΙΣ;;;).

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα! Μερικά σχόλια:

1) Το ένα μπορεί να ισχύει, αλλά δεν προκύπτει από τα άρθρα της ανάρτησης, εκτός κι αν μου ξέφυγε κάτι.
2) Ισχύει 1000%.
3) Ω ναι. Μέχρι τώρα η ΔΕΗ είχε και την παραγωγή καυσίμου και την κατανάλωση και θέματα όπως αυτά της Ισπανίας δεν είχαν προκύψει. Τώρα που αναμένεται σπάσιμο ορυχείων και παραγωγής, θα δεις κατακόρυφη αύξηση του κόστους λιγνίτη, φλερτάρισμα με λιθάνθρακα (για νέες μονάδες όμως, είναι λίγο ακριβό να τον φέρεις στην Κοζάνη) και επιδοτήσεις ιδιωτών στα ορυχεία για να μην κλείσουν. Και ναααααα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς.
4) Το κάρβουνο είναι τέλειο για φορτίο βάσης, όπως και τα πυρηνικά, όπως έχεις γράψει πολλές φορές.
5) Το αέριο είναι για θέρμανση και φορτίο αιχμής. Αν το έχεις για φορτίο βάσης, δεν είσαι απλά πλούσιος είσαι και μ*******. Τα αιολικά μπορεί και να έκαναν για φορτίο βάσης αλλά έχουν το γνωστό πρόβλημα της στοχαστικότητας.
6) Για τα δικαιώματα CO2 θα δούμε τι θα γίνει μετά το 2013. Όσον αφορά τη φορολόγηση / επιδότηση, η φορολόγηση είναι ευρωπαϊκή, η επιδότηση είναι εθνική και πάει το δίλημμα :-Ρ