Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Θεραπεία δια της εξόντωσης, ή, η «Ευρωπαϊκή» προσέγγιση


Αν καταλάβαινα πώς διοικούνται ή διοικούν οι Κεντρικές Τράπεζες, θα ήμουν πολύ πιο έξυπνος. Από τα λίγο που ξέρω, οι Κεντρικές Τράπεζες φροντίζουν για την ακεραιότητα του συστήματος, διαχειρίζονται την ρευστότητα, και από τις αποφάσεις τους, γενικά, έχουμε περισσότερο ή λιγότερο πληθωρισμό, περισσότερη ή λιγότερη ανάπτυξη και τέτοια πολύπλοκα.  Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν καθορίζουν καταναλωτικά γούστα ή επενδυτικές αποφάσεις, αλλά σε συνεργασία με αυτούς που αποφασίζουν, διευκολύνουν (ή δυσχεραίνουν).  Αλλά, βασικά, υλοποιούν "ανώτερες" αποφάσεις.  Αν δεν τα λέω σωστά, ζητώ συγγνώμη, κοιμόμουν στο σχετικό μάθημα.

Διάβασα με ενδιαφέρον την δήλωση του Mario Draghi, και να την διαβάσετε, εάν έχετε αμφιβολίες για την "Ευρώπη". Ή θα παρακαλούσα την ΤτΕ, εάν δεν ασχολείται με την αειφορία της Πράσινης Ανάπτυξης, να την ...εξηγήσει στον κόσμο.

Εγώ κατάλαβα ότι επιβεβαιώνει αυτά που έχω καταλάβει:  Ότι η Ευρώπη είναι ένας γεωγραφικός χώρος με συλλογή κρατών, αλλά δυνατά, και άλλα αδύνατα, και ο ρόλος της ΕΚΤ είναι η προστασία του ευρώ και ο χαμηλός ευρωπληθωρισμός, και ότι (καλώς γενικά) τα διαφορετικά spreads αντανακλούν τις διαφορετικές πιστοληπτικές ικανότητες των κρατών μελών.   Εδώ όμως είναι οι ευρωπουστιές:

1) Πετυχαίνεις χαμηλό ευρωπληθωρισμό πεθαίνοντας τον Νότο, που όμως
(2) τον άφησες συνειδητά (ή και πιεστικά) να χρεωθεί για να πετύχουν "άλλοι" εξαγωγικούς στόχους, με
(3) ευρωνομοθεσίες φαινομενικά άσχετες με τον ρόλο της ΕΚΤ που επιβάλλουν πράγματα που συμφέρουν μονομερώς τους υποβολείς των ευρωνομοθετών, και τις εξαγωγές τους, και
(4) τα δικά τους, δικά τους, και τα δικά μας δικά τους. Μας δάνειζαν και χτίζαμε Ολυμπιακούς, Αεροδρόμια και Γέφυρες, και τώρα θέλουν τα οικόπεδα.

Αν ερμηνεύω σωστά την δήλωση του Mario Draghi, η ήπια επιβράδυνση της Ευρωζώνης θα εξελιχθεί σε ύφεση, εκτός εάν στραγγίξουμε τον Νότο, και στείλουμε τους καταπιεσμένους Βόρειους στα καινούργια τους εξοχικά. Και η ΕΚΤ δεν είναι τίποτα παρα εργαλείο στην επικράτηση του Δ' Ράϊχ στην "Ευρω"ζώνη.

Η εικόνα είναι από εδώ. Φοβάμαι ότι για να συνεχίσει κανείς να σχολιάζει πρέπει να ξέρει ...ιατρική. Είπα προς στιγμήν να δώσω στην ανάρτηση τίτλο "Ευρωπουστιές" να μάθει και τον όρο η μηχανή αναζήτησης... 

8 σχόλια:

spiral architect είπε...

Υποτεθείσθω ότι έχεις ένα μαγαζί που πουλάει.

Μπορεί να είναι μανάβικο, κοσμηματοπωλείο, ή αλουμινάδικο.

Ρωτάς τον πελάτη που βρήκε τα λεφτά, όταν σε πληρώνει για τις υπηρεσίες του?

Τον ρωτάς αν τα λεφτά που σε πληρώνει, είναι αποτέλεσμα εργασίας, δανείου, ή ... κλοπής?

Τα λεφτά του θες εσύ για να κινηθείς!

Ε, έτσι ακριβώς δρα και η ΕΚΤ, η Κο(νο)μισιόν, η BMW, η Renault, η ΑΒΒ κλπ.

Ζεστά ευρώπουλα θελουν και ας είναι και από ... τις αδέσποτες γάτες του περιβάλλοντος χώρου του Ευρωκοινοβουλίου, ας είναι και από τους υπηκόους του Ερντογάν!

Μακάρι να μπορούσαν να έβαζαν και το Ουζμπεκιστάν μέσα στο μαντρί!

Σιγά μην θέλουν μας διώξουν απο το ευρώ, έστω και με δημοψήφισμα!

Πελαααάτες μου!

Ανώνυμος είπε...

Για να ανεβαίνει το σπρεντ όπως ανεβαίνει ή μας πιέζουν ή πάμε σε δραχμή ή και τα δύο

spiral architect είπε...

Ασε που το όνομα ¨Mario Draghi¨ μού φέρνει στο νου τους Sopranos!
(θεός ο Gandolfini!)

Στερεότυπα που με διακατέχουν ...

Ανώνυμος είπε...

spiral architect

ο Γκαντολφινι εξαιρετικος

απιστευτος ηθοποιος!!!

spiral architect είπε...

Ναι, σε αυτή τη σειρά ο Gandolfini ήταν εξαιρετικός.

Sopranos - Mario Draghi: Νέα εξευγενισμένη γενιά μαφιόζων!

Γιώργος Αντωνίου είπε...

Μιάς κι'εχασες το μάθημα σου συνιστώ τη κεντρική ιδέα απ'τα χείλη κάποιας κυρίας που έζησε απο μέσα το "central banking warfare model".

Και μην ξεχνάτε πως οι κεντρικές τράπεζες είναι ιδιωτικές και -κυρίως- οτι αφαιρούν το δικαίωμα των λαών σε άτοκο χρήμα πραγμα που σημαίνει πως ο δανεισμός διαιωνίζεται αφου οι δανειζόμενοι λαοί πρέπει να πληρώσουν πισω περισσότερα απ'οσα δανείστηκαν.

Οι άλλες λεπτομέρειες είναι σαν το μελάνι της σουπιάς.

Ανώνυμος είπε...

Ευρωνομοθετήματα, που τελικά φτάσαν σε κόστος τόσο μεγάλο που και οι Γερμανοί αντιδρούν. Σύμφωνα με μελέτες τους το γραφειοκρατικό κόστος των ευρω-οδηγιών είναι δυσβάσταχτο.

Προσέξτε πως για την ανάκαμψη της οικονομίας προτείνουν ειδικούς χώρους επενδύσεων όπου δεν θα ισχύουν τα ευρω-κεκτημένα! Τι μεγαλύτερη ομολογία για την καταστροφική επίδραση των ευρωνόμων χρειάζεται!

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει να διαβάσετε αυτό το άρθρο για τον κ. Draghi
http://www.lemonde.fr/crise-financiere/article/2011/10/31/la-grece-dossier-noir-de-l-ancien-vrp-du-hors-bilan-chez-goldman-sachs_1596412_1581613.html